Musul Gerginliği – Bayrak Krizi ve Nisan Ödemeler Dengesi

Hafta başında açıklanan %4,3’lük 2014 yılı 1. çeyrek büyümesindeki iyimserlik ile başlayan piyasalar, Nisan ayı ödemeler dengesi rakamlarında ki olumlu sermaye girişini fiyatlamaya başlayacakken, Musul’daki siyasi belirsizlik ve Türk Diplomatlarımızın kaçırılması ekonomi gündemini Ortadoğuya çevirmiş durumda.

Hal böyle iken açıkcası insanın içinden ekonomi- finans yorumu yapmak gelmiyor. 48 saat geçmesine rağmen Musul’da rehinelerden haber hala alınamıyor. Umarım kriz en kısa sürede olumlu yönde çözülür ve hiç bir vatandaşımız burnu kanamadan, ülkemize gelir.

Nisan ayı ödemeler dengesinin, ilk dört aylık verilerine bakıldığında, sermaye girişlerinde olumlu yönde girişlerin başladığını görmekteyiz. İlk dört aylık Doğrudan Yabancı Yatırımları Net 3,8 milyar $ civarında, portföy girişleri ise net 1,7 milyar $ seviyelerinde. Nisan ayında net portföy girişi ise 4,1 milyar $ seviyesinde gerçekleşmiş. Net Hata Noksan kalemindeki sermaye girişi ise, ilk dört ay 5,788 milyon $ seviyelerindeyken, Nisan ayında 873 milyon $ kaynağı belli olmayan çıkış yaşanmış. Resmi rezervlerde ise , ilk dört aylık sermaye çıkışı 2,158 milyon $ olmuş. Nisan ayında ise rezervlerimiz, 2,722 milyon $ artış göstermiş. Tablo ana hatları ile böyle. Cari açıkda iyileşme devam ediyor. İhracat da kademeli yükseliş, ithalat da ise azalma devam ediyor. Muhtemelen yılsonu cari işlemler açığını 55 – 57 milyar $ civarında kapatabilir. GSYH ile oranladığımızda % 5,5-%6 civarında bir açık ile kapatmamız mümkün.

Ne varki, Musul gerginliğinin ne zaman biteceği şu an için belirsiz. 24 Hazirandaki PPK sonrası olası faiz indirimi Musulda ki gerginliğe rağmen alınırsa, Nisan ayı ödemeler dengesinde ki sermaye girişleri tersine dönebilir. Dolar da 2,12 seviyeri de bunun habercisi gibi gözüküyor. Dolayısı ile Irakda ki siyasi gelişmeler olumlu yönde gelişene kadar faiz indirimini rafa kaldırmakda yarar var gibi gözüküyor.

Dr. İsmet DEMİRKOL
Ekonomist – Akademisyen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir