Ekonomide yumuşak geçişle, rasyonel zemine
28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen 2.tur seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz.” yönündeki açıklamasını, aylardır dile getirdiğimiz ve artık kaçınılmaz gördüğümüz, ekonomi yönetimi ve politikalardaki olası bir değişiklik yönünde algılayarak Model Portföy’deki BIST Hisse Senetleri ağırlığımız %50 seviyesinden %65 seviyesine yükseltmiş ve ekonomi politikalarında somut değişiklik görmemizin ardından bu oranı daha da yukarı çekebileceğimizin altını çizmiştik.
Sonrasın ilk değişim beklendiği gibi ekonomi yönetiminde gerçekleşirken, Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz isimlerinin ekonomi yönetimine dahil olması ekonomi politikalarındaki bir değişimin ilk sinyali olurken gelen söylemler de piyasa beklentilerinin değişim yönünde şekillenmesinde etkili oldu.
Başkanın değişmesiyle birlikte ilk adım TCMB’den beklenirken geçen hafta gerçekleşen toplantısıyla birlikte değişimin fitilini TCMB ateşlemiş oldu. Banka politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Böylece önden güçlü bir faiz artışı yerine “Sıkılaştırma sürecine başlıyoruz” denerek kademeli bir şekilde gidileceği sinyali verdi TCMB. Metin baştan aşağı değişirken gerektiği zamanda gerektiği kadar müdahale gelecek söylemi bu aşamada, beklentilerin altındaki faiz artışını dengeledi demek mümkün. Faiz adımının yanında, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirileceğinin belirtilmesi de bankalar üzerinde zorlayıcı regülasyonların kademeli olarak azaltılacağına işaret ediyordu ki alınan faiz kararı kadar önemli bir gelişme olarak nitelemiştik bu durumu. Ve haftasonu alınan kararla birlikte bu cephedeki dönüşümün de başladığını şahit olduk. “Liralaşma” stratejisi doğrultusunda bankalar için uygulanan menkul kıymet tesis oranları düşürüldü ve regülasyonlar yumuşatıldı.
Net net bakıldığında, atılan adımlardan anlaşılacağı üzere politika setinde bir değişim başlamış durumda. Ancak ekonomideki hassas durumu göz önüne alınarak bu süreç kademeli ve bir geçiş şeklinde yapılıyor olacak. Piyasaların, özellikle borsa cephesinin son 10 gündür TCMB belirsizliğini büyük ölçüde fiyatladığını ve bu aşamadan sonra başlayan bu değişim sürecini daha pozitif bir eğilimle fiyatlama aşamasına geçeceği kanısındayız.
Bu paralelde Varlık Dağılım Modelimiz’de BIST hisse senedi oranı ağırlığını %65’ten %75’e çıkarıyoruz.
Varlık Dağılımı’ndaki bu değişikliğe ek olarak, yeni süreci ve olası ekonomi politikalarındaki değişimi dikkate alarak Model Portföyümüz’de taktiksel anlamda bankacılık sektöründeki ağırlığımızı %20 seviyesine çekerken Akbank’ın aynına Garanti Bankasını da (GARAN) ekliyoruz. Yine güçlü iştirak yapısı ve mevsimsel faktörlerin etkisiyle Anadolu Grubu Holding’i de (AGHOL) model portföyümüze ekledik.
Kaynak: Alnus Yatırım Model Portföy