Türk Traktör: model bazlı güncel değerleme
Piyasalar hızlı hareketlenmenin sonucunda döngüyü tamamlarken yeni değerleme modelleri tekrar çalışmaya başladı. Kasım ayı değerlememize göre Türk Traktör (TTRAK) 16 aralık kapanışta %60 üstü değerlenmişken genel döngüye uyması doğaldı. Şimdi modellerin daha zor ortamda test edileceği dönemdeyiz. O halde soralım: TTRAK ne yapar? Geçmişin izlerinin geleceği oluşturduğunu, biçimlendirdiğini hatırlayarak devam edelim.
Finansal varlık, reel varlık veya sanal ortam varlıkları için geçerli model var mıdır? Benzer koşulların benzer sonuçlar doğurmasını beklerken tutarlı kalabiliyor muyuz? Ezberleri bozmaktan bahsederken neyi üretiyoruz da güvencemiz oluyor? Çok fazla ifade, çok az düşünce zarar vermediği sürece iddialar devam edebilir.
Benzerlikler dünyası (TTRAK)
Son 5 yıla bakıp da gelişmeyi 2 parçada görelim: basite indirgenen bu gözlemde kurumsal davranış gösterenlerin neyi hedeflediğini daha rahat tespit edebiliriz. Bu veri penceresinin ortası 2019 yılı haziran sonuna denk geliyor. O dönemden düşüşün başladığı geçen haftaya dek getirilere bakalım: BIST50 içinde son 2.5 yılda en çok getiri sağlayan 5 hisse: GUBRF, HEKTS, SASA, TTRAK, AKSEN. Türk Traktör getirisi %800 üzerinde ilk 5e girmiştir. Dikkat çekici değil mi?
Son 2.5 yıldaki %800 getirinin sebebini aşağıda belirttiğimiz parametreler üzerinden görebiliriz. Cebirsel denklemin parametrelerine göre bu dönemin hikayesi şu şekilde gelişti:
– dönemin başında: a parametresi hızlı yükselişini yavaşlatmıştı. F parametresi hızlı düşüşünü yavaşlatmıştı. M parametresi ise pozitif değerler almayı hızlandırmıştı.
– dönem içinde: a hafifçe yükselmeye devam ederken, f çok ağır şekilde yükseliyordu ve halen zayıftı. M parametresi de halen pozitif değerleri koruyarak ilerliyordu.
– dönem içinde ilerleme sürdükçe hareket kendini pozitif yönlü getiri için beslemeye devam etti.
– sonucu olarak aralık 2021 içine gelince dönemsel %800 getiri oluşmuş oldu.
Geleceğe döngüden yansıyanlar
Aralık 2021 yükselişi hızlanınca “m” 15 değerine yaklaştı. Pozitif olması önemliydi ve üzerine güçlü trend vurgusu da yerleşmiş oldu. “a” ise yükselişini devam ettiriyor (son 1 yıl günlük bazda görünüm). “f” yükselişi hızlı şekilde düştü.
–> m etkisi geleceği ağırlıklı belirleyecek değerleriyle dikkat çekiyor, ucuz algısını pekiştiriyor
Matematiksel işlem için basit değerleme modeli
P = f*m/a (kara kutu model basit hali) – denge amaçlı eşitlik
P = gelecekteki performans değişimi / değişim (yerli/yabancı yatırımcı beklentisi, harekat planı özü) —> performans ivmesini belirleyen a,b üzerinden gelen değişimlerdir. 1) a, f ortalama odaklı, ters yönlü hareket ettikçe uzun/kısa pozisyon açma ihtimali artar a. a yükselirse, f düşerse uzun pozisyon açılır (alım yönü – uzun) b. a düşerse, f yükselirse kısa pozisyon açılır (satım yönü – kısa) c. m>0 istikrarlı yükseliş (davranış ortalaması) d. m>1 oldukça yükseliş hızlanır 2) Kurallar silsilesi devam edecektir: sayısal modelin algoritmaya dönüşümünü sağlamaktadırlar 3) Dramatik hata: sadece (f) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir |