Gelişmiş Ülkeler Türk Mobilyasını Tercih Ediyor
Mobilya sektörünün 6 aylık ihracatı 1,5 milyar dolar
Sadece mobilya sektöründe geçen yılın aynı ayına göre Haziran ayı ihracat artışı yüzde 48
Türk mobilya sektörü 2023 yılında dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay almayı hedefliyor
İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatının 2020’nin ilk altı aylık döneminde 2,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İhracatın 1,5 milyar dolarlık bölümünü ise mobilya sektörü oluşturuyor. Güleç, mobilyada ihracatın Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 gibi rekor bir artış yaşadığını ifade ederek, “Pandemi nedeniyle üç aylık dönemde yaşadığımız kaydı tek bir ayda büyük oranda telafi ettik. Haziran’daki artışı diğer aylarda da yakalamamız halinde yılı mobilya ihracatındaki hedefimize yakın bir seviyede kapatabiliriz” dedi.
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün, 2020 yılı ilk yarı dönem ihracatı 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilyanın söz konusu rakam içindeki miktarı 1,5 milyar dolar olurken, Haziran’da yaşanan gelişmeler yılın geri kalanına ilişkin umutları arttırdı. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti: “Mobilya kağıt ve orman ürünleri ihracatımızda Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artış yüzde 32. Sektörün tamamı için Mart-Nisan-Mayıs aylarında pandemi dolayısıyla yaşadığımız daralmayı yüzde 5 seviyelerine çektik. Sadece mobilya tarafında Haziran ayında yakaladığımız artış geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 oldu. Bütün bunlar birliğimizin ve her bir ihracatçımızın ‘yeni normal’in disiplinlerine hızla ayak uydurmasıyla gerçekleşti.”
Türk mobilyasının 20 yılda 22 kat artığını hatırlatan Güleç, “Bugün Türk mobilya sektörü dünyanın 13. büyük üreticisi ve 12. büyük ihracatçısı durumunda bulunuyor. Biz bu başarı hikayesinin devam etmesini istiyoruz. 2023 hedeflerimizden vazgeçmiş değiliz. Dünyanın beşinci büyük üretici olmak ve dünya mobilya pazarından aldığımız payı 2,5’a çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Haziran ayında en çok ihracat yaptığımız ilk 6 ülkeden 5’i gelişmiş ülkeler. Tedarik zincirindeki güvenli sağlayıcılığımız bu dönemde Türkiye mobilyasını öne çıkardı, çıkarmaya da devam ediyor. Çin dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ancak bu dönemde Çin kaynaklı yaşanan tedarik sorunu bizler için Türk mobilyasının tasarım gücünü göstermek için yeni fırsatlar oluşturdu. Coğrafi konumumuzun da üstünlüğünü kullanarak Türk mobilya sektörü olarak başarı hikayemizi büyütmek için uğraş vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Mobilyada ilk sanal fuar 27-30 Temmuz’da
İhracatta kalite, tasarım ve fiyatın yanı sıra özellikle ‘yeni normal’ ile birlikte dijitalleşme ve e-ticaretin öneminin iyice arttığını vurgulayan Güleç, Türk mobilyasının 180 ülke pazarındaki etkinliğini ve derinliliğini arttırmak için bu yeni kanalların hepsini etkin kullandıklarını kaydetti. Mobilyada ilk uluslararası sanal fuarı 27-30 Temmuz tarihleri arasında “Furnistry Virtual” adı altında düzenleyeceklerini ifade eden Güleç, “Dünyanın en önemli mobilya ithalatçılarına fuara katılım için davetlerimizi ilettik. Oluşturduğumuz e-B2B odalarında ziyaretçiler ile markalar çok rahat bir araya gelip görüntülü olarak görüşmelerini yapabilecekler. Dünyanın her tarafına ulaşmak istiyoruz, sanal ticaret heyetleri ile bağlantılarımızı aynı sıcaklık ve kolay erişilebilirlikle sürdürüyoruz. Avusturalya dünyanın bir ucu, oraya da sanal ticaret heyeti yapacağız. Pek yakın bir gelecekte mobilya sektörümüz, dijitalleşmede ve e-ticarette de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yerini alacak” dedi.