Mimari Projelerde Malzeme Yatırımının Geri Dönüşünün Hesaplanması
Mimari projelerde yapılan malzeme yatırımları binaların uzun ömürlü ve sürdürülebilir olduklarını gösteren kriterlerin en önemlisidir. Bu anlamda projeyi maliyetlendirirken belirli sistemlere yapılan yatırımlar projede uzun vadeli bir verimlilik ve katma değer sağlar. Bu yatırımın geri dönüşü modellemesi, kullanılan sistemin binaya katkısı ve iyi bir yatırım olup olmadığını orta ve uzun vadede anlaşılabilmektedir. Sadece finansal anlamda geri dönüşü değil, ayrıca uzun vadeli müşteri memnuniyetinin de binaya katkısının ölçümlenmesi daha nitelikli sonuçlar verecektir. Bahsedilen bu değerlerin yanı sıra binaya yapılan yatırım, kullanım alnı açısından sağladığı katkılar ticari yapılarda yatırımın geri dönüşü konusunda büyük katkılar sağlamaktadır.
Aşağıdaki makalede hareketli mimari sistemlerin, özelikle de hareketli cam sistemlerin restoranlar ve ticari tesisler söz konusu olduğunda nasıl bir yatırım karlılığı sağladığını örneklendireceğiz.
Yatırımın Geri Dönüşü Adına Bir “Case-Study” = Dikey Hareketli Cam Sistemleri
Dikey hareketli cam sistemleri; cam pencere kanatlarının dikey hareketle (giyotin hareketi) açılıp kapandığı pencere ve kapı sistemleridir. Bu sistemler ısıcamlı ve ısı köprülü profillere sahiptir. Yalıtım sağlamak üzere tasarlanmış, iç içe geçebilen, kenetlenebilen ısı yalıtımlı çerçevelere sahip bu sistemler özelikle ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Sistemde çerçeve içinde dikey profil bulunmaz; bu özelliğiyle kesintisiz, panoramik manzara sunar. Pazarda hâlihazırda kullanılan kayar katlanır veya sürgü sistemi ile yana doğru açılan sistemlerden farklı olarak dikey sistemler operasyon sırasında (açılıp kapanırken) kendi alanı dışında ayrıca bir alan işgal etmez. Sistem otellerde, alışveriş merkezlerinde, eğlence mekânlarında, ofislerde, sağlık tesislerinde ve eğitim yapılarında güvenle kullanılabilir.
Bunu biliyor musunuz?
Gelişmiş ülkelerde toplam enerji tüketiminin %30-40’ı binalarda gerçekleşmektedir. Restoranlarda sadece aydınlatma faktörü toplam enerji kullanımının %15-25’ini oluşturur. Bu koşullarda doğal ışığın ne kadar önemi olduğu tartışılamaz. Isıtma havalandırma da (HVAC) elektrik enerjisi kullanımının % 27’sini, doğal gaz kullanımının da %24’ünü oluşturur. Bu verilerden anlaşıldığı gibi ticari mekânlarda ısı ve aydınlatma giderleri aylık giderlerin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.
Restoranlarda verilen yatırımcı kararları özellikle finansal bir katkı sağladığı zaman fark yaratır. Pencere sistemleri mimarisinde kullanıcı deneyimini artırıcı özellikler, restoranlarda çeşitli şekillerde ideal oturma konforunu da yaratır. Aşağıda sayılanlar, dikey hareketli cam sistemlerin kullanıcı deneyimini artıran özellikleridir:
- Dikey hareketli sistemler, kesintisiz görünüş sağlayabilen pencere sistemleri olarak kullanılabildikleri gibi, cam panellerin yukarı kalkması ile kapı ve geçiş alanı görevi de sağlayabilirler.
- Dikey haraketli cam sistemleri mekânın havalandırma ihtiyaçlarına uygun olarak istenildiği kadar açılır. Bu açılıma yöntemi mekâna temiz hava sağlarken hava akışının kontrolü olmasını (ziyaretçileri rahatsız etmeyen) ve aynı zamanda iklimlendirilen havanın da minimum kaybını sağlar.
- Bu sistemlerle restoranlarda mekân bölünmeleri maksimum kullanılabilirlik ile sağlanır. Operasyonel alan ihtiyacı duyulmadığından dikey hareketli pencere önlerine maksimum sayıda masa ve sandalye yerleştirilebilir, pencere hareketi sırasında pencere kenarındaki misafirler rahatsız edilmez.
- Misafirler tarafından tercih edilen gün ışığı ve manzaraya sahip masa sayısı artmasından dolayı mekânda bulunan iç tasarım kar amacını destekleyen bir yöntem ile şekillenebilir.
- Dikey hareketli pencere ve kapı sistemleri mekânları psikolojik olarak “büyüten ve genişleten” bir etkisi vardır.
- Dikey haraketli pencere sistemleri alt kısımda sabit panelin arkasında toplanır, bu sabit panelin yüksekliği tasarım esnasında ayarlanır ve yapı normları doğrultusunda küpeşte olarak tanımlanır. Bu sayede ekstra maliyet ile ve görüntü kirliliği ile metal veya alüminyum bir korkuluğa ihtiyaç duyulmaz. Tüm pencere cam duvar olarak da kullanılabilir.
- Libart dikey haraketli pencere ve kapı sistemlerinde kullanılan izolasyonlu motor ve özel tasarlanan motor sayesinde sistem hareket sırasında insanları rahatsız eden bir ses çıkarmaz, ortamın ambiyansına müdahalede bulunmaz.
Yatırımın Geri Dönüşünün Hesaplanması
Cam Kenarı Oturma Kapasitesi : 10
Doluluk Oranı : %90
Müşteri Başına Ortalama Hesap : 100 TL
Masaların Bir Günde Sirkülasyonu : 3
Katılma Payı (Contribution Margin) : %40
Restoranın Yılda Kullanım Süresi : 200 gün
10 masa x 0,9 doluluk oranı : 9 günlük masa
9 masa x 3 kez günde kullanım : 27 masa
27 masa x masa başına hesap : 2.700 TL günlük kazanç
Günlük kazanç x %40 katılma payı : 1.080 TL net kazanç
1.080 TL x yılda (200 gün) : 216.000 TL (yıllık net kazanç)
Dikey Hareketli Cam Sistem Masrafı : 170.000 TL (ısı yalıtımlı Libart PanoraView)
Dikey Hareketli Sistem ile Oturma Kapasitesi: 15
Dikey Hareketli Sistem ile Yıllık Net Kazanç : 324.000 TL
Dikey Hareketli Cam Sistem ile Ek Gelir : 108.000 TL
Yatırımın Geri Dönüşü
Sistem Maliyeti / Ek Gelir : 1,6 yıl
1,6 yıl x 12 ay/yıl : 19 ay
Yatırımın Geri Dönüşü : 19 ay
Bu modelde işletmenin çevre dostu duruşu, müşteri sorumluluğu, marka bilinirliği ve rakipleri arasında tercih edilirliği ekstradan ölçümlenmesi gereken, parasallaştırılamayan kriterlerdir. Enerji tüketiminin azalması, doğal ışığın mekâna daha çok girdi sağlaması, HVAC masraflarının azalması, bütün sistem genelinde de bakım maliyetlerinin azalması başlı başına finansal getiriye örnektir.
Küresel bir kinetik mimari ve mühendislik çözümleri şirketi olarak 25 yıldır bütün dünyada tercih edilen Libart, ürettiği hareketli mimari sistemlerle, restoranlar, kafeler, oteller, ticari tesisler, konut ve sanayi bölgeleri için, farklılık yaratmak isteyen mimarlar ve profesyoneller tarafından tercih edilmektedir. Bu makalede adı geçen dikey hareketli cam sistemi “Libart Panora View Sistemlerdir”.