Zengin olmayı düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken tembelliği bırakmanız ve kişisel sorumluluklarınızın farkına varmanızdır. Zaten bu konularda probleminiz yoksa zengin olma yolunda bir milyoner zihniyetiyle düşünmeye başlamanız size faydalı olacaktır.
Bazı tavsiyeler ve püf noktaları burada:
1. Zenginlerle işbirliği yapın
Ortalama gelire sahip insanlarla vakit geçirmek uzun vadede banka hesabınızda hayalini kurduğunuz tarzda herhangi bir değişiklik yapmayacaktır.
Zengin olmak istiyorsanız, her akşam bir bardak kahve içmek için ayırdığınız vakti alanınızdaki uzmanlarla takılmak için ayırın ve hayatlarını nasıl sürdüklerini anlamaya çalışın.
Konferanslar ya da benzeri iş etkinlikleri, profesyonellere yaklaşmak için en doğru zamanlardır. Aynı zamanda benzer ortamlar yeni bir iş teklifi yakalamak veya özel bir işbirliğinin temellerini atmak için iyi bir fırsattır.
2. 100 Kuralını Uygulayın
İş dünyasının en popüler terimlerinden biri Kural 100’dür. Bu kuralın en iyi yanı da hayatın her alanına uyarlanabilmesidir. Örneğin, yılda 100 makale yazarsanız olumlu farklılığı hissedersiniz ya da yılda 100 egzersiz yaparsanız Kıvanç ya da Arnold gibi görünebilirsiniz. Bu gibi pek çok beceri, Kural 100’e bağlıdır. Zengin olmak için listenize bu kuralı da mutlaka ekleyin. Sizi değiştirdiğini göreceksiniz.
3. Kitleler üzerinde büyük bir etki yaratın
Kitleler üzerinde ne denli büyük bir etki yaratırsanız, zenginleşmeniz de o denli kolay ve çabuk olur. En son kimle ne zaman tanıştınız ya da günde kaç kişiyle tanışıyorsunuz? Rakamı bilmiyorsanız, bu durumu değiştirin. Ortalama günde 2 kişiyle tanışıyorsanız, bunu 5 kişiye çıkarın.
İş etkinleri ve bazı konferanslar bunun için iyi bir yol olsa da sosyal medya gibi daha kolay bir yol da var, etrafınızdaki profesyonellere ve girişimcilere göz atın; tanışın ve bağlarınızı sıkı tutun.
Bu maddenin Black Mirror dizisindeki Nosedive bölümüne benzediğinin farkındayım fakat kitleler üzerinde etki yaratmanın faydasını da görmezden gelemeyiz.
4. Gereksiz bazı şeyleri yapmayı bırakın
Kendiniz için önemli olduğunu düşündüğünüz şeyleri yapıyor olabilirsiniz. Yaptığınız şeyler de eminim ki önemlidir. Fakat birçok şeyi kendiniz yapmak yerine yardım almayı düşünmelisiniz. Örneğin, bir avukat müvekkillerinden gelen her telefonu kendi cevaplayarak vaktinin büyük çoğunluğunu kaybedebilir. Oysa bir asistan ya da stajyer tuttuğunda telefonla görüşme işini onlara devrederek gün içinde daha fazla zaman kazanabilir.
5. Kendi piyasa değerinizi bilin
İster reddedin isterseniz de kabul edin ama her birimizin bir piyasa değeri olduğu katıksız bir gerçektir. Tıpkı Migros’un manav reyonlarında satılan bir soğan gibi değerimiz günden güne değişmeye devam ediyor. Ama, piyasa değerimizi yüksek tutmak için soğan değil, özenle paketlenmiş bir avokado olmaya ihtiyacımız var.
Mesela, yatırımcı Warren Buffett 72,1 milyar, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump 3,7 milyar, müzisyen Justin Timberlake 230 milyon dolar ortalama piyasa değerine sahip. Büyük ihtimalle bunlar şimdilik sizin rakibiniz değil fakat mevcut rakiplerinizin kaç para kazandığını öğrenin. Bu rakam onların piyasa değerini tahmin etmenizi de kolaylaştırır. Çoğu, yaklaşık ortalamaya sahipse, mevcut standardı bulmak için uğraşmayı deneyin. Bu, planınızı nasıl yürüteceğiniz konusunda size bir fikir verecektir.
Geliriniz, mevcut varlıklarınız, yatırımlarınız ve yatırımlarınızın getirisinin toplamı piyasa değerinizi hesaplamanıza yardımcı olur.
6. Planlarınızı erkenden yapmaya başlayın
Borsa dâhisi olmadıkça iki hafta içinde milyonlarca lira kazanarak zengin olamazsınız. Araştırmalarında gösterdiği gibi zenginlik çoğu zaman uzun vadede gerçekleşiyor.
Önünüzdeki 5 yıl boyunca şimdiden uygulamaya başlayacağınız bir planınız olmalıdır. 3 ya da 6 ay gibi kısa vadeli plan ve stratejilerden ziyade önünüze bir 5 yıl koyun ve bu süreci en doğru şekilde planlayın.
7. Paranıza sahip çıkın, ona ihtiyacınız olacak
Hayatınızın bazı evrelerinde, çok sık alışveriş yapmamanızı ve gereksiz harcamalara para vermemenizi öneren bazı insanlarla karşılaşırsınız, çünkü para tasarrufu yapmak zenginleşmenizi sağlar. Hiçbir şey mantıksız değildir.
Yine de sadece tasarruf yapmak tamamen zengin olmanızı sağlamaz, çünkü maalesef ki uzun bir süre paranızı elde tutamazsınız. Hem elde tutulan para çabuk harcanır hem de paranız enflasyon karşısında günden güne erir. Bu sebeple tasarruf yaparak ulaştığınız birikimlerle yatırım yapmanız gerekir.
Birikiminizi uzun vadede, mesela 5 yıllık planda enflasyonun üzerinde getiri sağlayacak yatırım araçlarıyla değerlendirebilirsiniz. Bu anlamda ortalama getiriye sahip ve birikimlerinizin toplamanın %70’inden daha fazlasını riske etmeyecek anapara korumalı veya risk düzeyi çok yüksek olmayan yatırım fonları sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Bu arada milyarder Warren Buffett’ın yıllardan yıla artış gösteren servetinin temel dayanakları arasında yer alan tasarruf ve birikim tarzı size de tasarruf ve birikimlerinizi oluşturma noktasında fikir verebilir.
8. Gelirinizi iki katına veya üç katına çıkarın
Tipik işçi ve memur sınıfı zihniyetine sahipseniz, bunu değiştirmeniz gerekiyor. Eğer yılda 20 bin lira kazanıyorsanız, bir sonraki yılda iyi bir değerlendirme yaparak 60 bin lira kazanmayı hedefleyin.
Zengin olmak için, dehşet bir büyüme düşünmelisin. İki yıl içinde gelirinizi ikiye katlamanız veya üç katına çıkarmanız gerekiyor. Kendiniz için oluşturmanız gereken temel hedef budur. Bu ölçüye ulaşmak için yeteri gayreti göstermelisiniz. Milyonerler gibi paradan para kazanmanın yolları, paranızı çalıştırmanız ve paranızdan gelir elde etmeniz için iyi bir yöntemdir.
9. Zamanınızı en etkili şekilde değerlendirin
8 – 5 size bir şeyler ifade ediyorsa muhtemelen hizmet sektörü ya da benzeri bir işte çalışıyorsunuz demektir. Zenginleşmek için bundan arta kalan süreyi yarı zamanlı bir şeyler yapmak için değerlendirebilirsiniz.
Ek işler yapmak iyi bir yol olsa da paranızı çalıştırmak için alacağınız yatırım eğitimleri veya katılmanızın fayda sağlayacağı her şeyi yapmayı düşünebilirsiniz.
10. Elde ettiğiniz kârı tekrar yatırımlarınızda kullanın
Tasarruf ederek elde edeceğiniz birikimlerle doğru yatırımlar yaptığınızda, bu yatırımların size bir getirisi olacak. Uzun süre tasarruf-birikim-yatırım döngüsüne girdiğinizde ve zamanı geldiğinde tıpkı maaş alır gibi paranız size para kazandırmaya başlayacak.
Yatırımlarınızdan elde ettiğiniz geliri de doğrudan yeni yatırımlar için kullanın. Örneğin, yeni yatırım fonları almak ya da size kira getirisi sağlayacak bir gayrimenkul veya hakikaten iyi kâr bırakacak bir işletme açmak da elde ettiğiniz kârı yatırımlara dönüştürmenin farklı yolları arasında yer alır.
11. Finansal bilgilerinizi geliştirin
İş adamı, gayrimenkul zengini ve son olarak bir de ABD başkanı olan Donald Trump, “Hepimizin karşı karşıya olduğu en büyük risk, öğrendiklerimizle ileriye doğru yol almamaktır.” diyor ve ekliyor, “Eğer hayatınızı etkileyebilecek bir şey varsa, onun hakkında mümkün olduğunca fazlasını öğrenmeniz en iyisidir.”
Finansal eğitimizi geliştirmek, zengin olmanın öngörülebilir olduğu bir sürece girmenizi sağlar. Şu anda pek çok yatırım aracına ya da yatırım fikrine uzak olabilirsiniz, bunun sebebi yetersiz finansal bilgiden kaynaklanmaktadır.
Bir kişi eğitim aldığı, deneyim kazandığı ve kontrolü, yaratıcılığı, genişleme yetisini ve öngörülebilirliği anladığı zaman, şu anki durumunu daha farklı görür ve ele alır. Yaptığınız şey ile ilgili hazırlıklı olmanın yatırımcılıktaki risk faktörünü azaltacağını unutmayın.
12. Küçük masraflara dikkat edin
Daha fazla tasarruf yapmak için küçük masraflara ve gereksiz harcamalara mutlaka dikkat edin. Senenin 12 ayında yaptığınız küçük masrafları ve gereksiz harcamaları yıl sonunda alt alta topladığınızda neler kaçırdığınızı görmeniz zor olmayacaktır.
13. Enayi olmayın
Milyoner değil, dahası bir milyarder olan Warren Buffett’ın meşhur bir sözü vardır: “Eğer poker oynuyorsanız ve 20 dakikadan sonra masadaki oyuncuların hangisinin enayi olduğunu anlamıyorsanız, o zaman enayi olan sizsiniz demektir.”
14. Zenginlerin neden her zaman daha da zengin olduğunu unutmayın
Birçok durumda zenginler daha da zengin olur zira yatırım yapmaya başlayacak paranızın olması yatırım yapmanızı kolaylaştırır. Belki yine hatalar yapabilir ve para kaybedebilirsiniz lakin işin ilginç yanı eğer zenginseniz ve ciddi bir yatırımcıysanız tekrar para kazanırsınız.
Zenginleşmenin bir birini tamamlayan ve hiçbir zaman sonlanmayan bir süreç olduğunu ve zenginlerin her zaman daha fazla zengin olacağını unutmayın.
15. Servetinizi oluşturun
Servet oluşturma, varlıkların ve mülkiyetlerin toplanması anlamına gelir. Bu da hayatta kalmak ve zengin olmak için önemlidir.
Stratejinizi, planınızı ve hedefinizi belirlediğinizde tıpkı bir zincir gibi zamanla servetiniz de oluşur. İşinizde ilerleme, daha fazla para kazanma ve paranızı akıllıca kullanarak doğru yatırımlarla değerlendirme sürecinin her bir adımı da bu zincirin halkalarını oluşturacaktır.
Nasıl zengin olunur sorusuna verilebilecek bazı cevapları bu kez milyoner zihniyetiyle ele almış olduk. Bazı şeyleri artık bildiğinize göre, onları kullanma sırası sizde.