Migros Hisse Yorumu / İnfo Yatırım – (11.07.2024)

Sürdürülebilir Büyüme ile Çeşitlendirilmiş Yapı

Hedef Fiyat (TL): 844
Kapanış Fiyatı (TL): 554
Potansiyel Getiri: %52

Migros Ticaret’i (MGROS) 844 TL Hedef Fiyat ve %52 getiri potansiyeli ile Hisse Önerileri listemize ekliyoruz.

Değerlememizde, indirgenmiş nakit akımı analizi (İNA) ((%27,5 risksiz getiri oranı, özsermaye maliyeti %33,2, %5,5 risk primi, %31,2 AOSM, 1,05 beta)) kullanılmıştır. Değerlememizin detayları Sayfa 3’tedir.

Konjonktür Gıda Perakendeleri Sektörünü Öne Çıkarabilir. 2022 yılında Rusya – Ukrayna savaşı ile başlayan yüksek enflasyon ortamında gıda perakende şirketlerinin enflasyonu cirolarına yansıtabilmiş olması ile marketlere olan ilginin artması hem ziyaretçi sayısını hem de sepet başına harcama tutarlarını artırmıştı. Sıkı para politikasının etkileri ile genele yayılan bir talep azalması olsa da bu durumdan gıda perakende sektörünün etkileneceğini düşünmüyoruz. Gıda perakende şirketlerinin yükümlülüklerinin başında gelen personel giderleri kısmında, 2024 yılında ara dönemde asgari ücrete zam yapılmayacak olması, enflasyondaki geri çekilme ile birlikte de stoklarda iyileşme ve işletme sermayesinde yaşanacak pozitifliğin nakit akışlarını olumlu etkileyeceğini düşünmekteyiz.

Çeşitlendirilmiş Yapı İle Büyüme. Migros, yeni açtığı ve açacağı şubeler (2024 Tahmini 250+ mağaza) ile genişlemeye devam ediyor. Haziran itibariyle 3.490 adet mağazası bulunan şirketin çeşitlendirilmiş yapısı Migros, Migros Jet, 5M, Macrocenter, Kiosk ve Mion’dan oluşuyor. Türkiye’nin yeni nesil kişisel bakım marketi Mion’da hızlı büyümeye beklentileri ile şirkete değer katıyor.

Dijital anlamda da hızla büyüyen şirkete yaptığı uygulamalar ile müşterilerine hızlı ve kolay alternatifler sağlıyor. Pandemi ile daha çok ayyuka çıkan online alışveriş mağazalarından online, telefon veya mobil uygulamalarla alışveriş olanağı sağlayan Migros, bu hizmetiyle geniş bir ürün ağını müşterilerine sunmaya başladı. Sepet tutarlarının da artıyor olması karlılık açısından çeşitlendirilmiş yapı ile desteklenecektir. Veri bazlı güncel trendlere göre uyarlanan büyük mağazalarda alan yönetimi planlaması, ürün çeşitliliği ve kategoriye özel formatları ile Migros gıda perakendeler arasında farklı organizasyon yapısı ile öne çıkıyor. Sadece market olarak tabir edebileceğimiz satışlar değil Gurmepack’in %50’lik payının da bünyeye katılması ile paketlenmiş gıda üretim ve catering hizmetine de başladı.

Yatırımlar, Gelecek Açısından Pozitif. Taze kategorisinde ve temel ihtiyaç ürünlerinde daha rekabetçi olunması adına alınan tesisler ile dağıtım merkezlerinin artacak olması sürüm hızını da artırabilir. Uzun vadeli büyümesini hızlandırmak için perakendenin geleceğine yatırım yapan şirket, online gıda perakendeciliği, fintek finansal çözümler ve elektrikli araçlara şarj hizmetleri yatırımları ile planlamalarını geleceğe hazırlıyor. Şirketin dağıtım merkezlerinin çatısına 4 GES kurması ve 2026’da toplam enerji tüketiminin 1/3’ünün Migros’un güneş enerjisi santrallerinden sağlanması beklenmesi durumu, mali yönetim ve yükümlülüklerin kontrolü açısından pozitif unsur olarak ön plana çıkıyor.

Yurt Dışı Benzer Şirketlere Göre İskontolu İşlem Görüyor. Yurt dışı piyasalar her ne kadar yurt içi taraftan daha hızlı 2024 yılında fiyatlanmış olsa da dolar bazında şirketin benzer şirketleri olan Dino Polska, Lenta, Magnit, Pharmacy Chain, Podravka Prehrambena şirketleri ile karşılaştırıldığında Migros’un dolar bazlı çarpan analizi yapıldığında yurt dışı benzer şirketlerinden iskontolu olduğunu işaret ediyor.

Dalgalı Piyasalarda Güven Unsuru. Migros’un istikrarlı ve kanıtlanmış iş modelinin ve muhafazakar bilançosunun mevcut dalgalı piyasa koşullarında bir avantaj oluşturduğunu düşünüyoruz. Yüksek kalite ve düşük risk profiliyle dalgalı piyasalarda potansiyel olduğu görüşündeyiz.

Gıda Perakende Sektörü

Gıda perakende sektörü, özellikle enflasyonist dönemlerde talep esnekliğine bağışıklığı ile öne çıkmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde yıllık tüketici enflasyonunun 2024 yılının Mayıs ayı itibariyle %75,5 seviyelerine yükselerek zirve yaptığı, sıkı para politikasının da etkisi ile Haziran 2024 itibariyle %71,60 seviyelerine düştüğü gözlemlenmişti. Belirttiğimiz gibi, sıkı para politikası neticesinde merkez bankası politika faizini %50 seviyesine kadar yükseltmesi ile kredi maliyetleri artış göstermiş, bunun yanı sıra kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranları aylık %4,25 seviyesine çıkarılmıştı. Yine aynı şekilde, enflasyon ve sıkı para politikasının etkisiyle Ekonomik Güven Endeksi Haziran 2024 itibariyle 95,8 seviyesine gerilemiş, yine aynı dönemde Perakende Ticaret Güven Endeksi ise 108,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, perakende ticaret sektörü genel ekonomik görünümden pozitif ayrışmaktadır.

Diğer taraftan, enflasyon neticesinde kağıt para küpürlerinin yetersiz kalması ve gelişen teknolojinin online kanalları güçlendirmesi ile tüketiciler kart kullanımına yönelmiş, 2024 yılının ilk altı ayında kart kullanım hacmi;

 market ve alışveriş merkezlerinde geçen yılın aynı dönemine göre 7 milyar dolar artış göstererek 36,7 milyar dolar seviyesine,

 yemek sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre 3,2 milyar dolar artış göstererek 12 milyar seviyesine,

 sağlık, sağlık ürünleri ve kozmetik sektörlerinde ise geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 milyar dolar artış göstererek 7,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.

Teknolojik gelişmenin etkisi kart verilerinden de net bir şekilde görülebilmekte olup internet üzerinden yapılan alışverişler 2023 yılının ilk yarısına göre 14,5 milyar dolar artış göstererek 2024 yılının ilk yarısında 61 milyar dolar seviyesine yükseldi. Perakende sektörü de teknolojik gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerden biri olup, sektöre pek çok yeni oyuncu katılmakla birlikte, halihazırda sektörde yer etmiş firmaların da dijital kanallarını güçlendirmek adına yatırımlar yaptıkları göze çarpmaktadır.

Sektörde söz sahibi fiziki perakende firmalarının da dijital ortamda satış yatırımları sonrasında başta gıda ve supermarket sektörü olmak üzere pek çok sektörde hızlı büyüme kaydedilmiştir. Gıda ve süpermarket sektörü geçen 4 yılda e-ticaret ekosistemi içerisindeki payını 4 katına çıkararak sektördeki dijital dönüşümün öncü sektörlerinden biri olduğu ispat etmiştir.

Perakende sektöründe çok kanallı pazarlamanın önemi her geçen gün artmakla birlikte öte yandan sektörün en büyük maliyet kalemlerinden birisi olan personel maliyetini azaltmak adına kasiyersiz alışveriş çözümleri geliştirilmektedir. Henüz Türkiye’de örnekleri bu düzeyde görülmese de Amazon tarafından geliştirilen “Just Walk Out” sistemi ile müşterinin raflardan aldığı ürünler kamera destekli bir yazılım ile takip edilmekte olup mağazadan çıkış aşamasında otomatik olarak tutar müşteri hesabından tahsil edilmektedir. Her ne kadar Amazon tarafında yüksek maliyet sebebiyle ilgili mağaza konseptlerinin azaltılması düşünülse de özellikle ChatGPT gibi ticari yapay zeka çözümlerinin gelişimiyle, kasiyersiz mağazaların yaygınlaşması şaşırtıcı olmayacaktır.

Aynı zamanda, tüketicinin bilinçlenmesi neticesinde organik gıda ürünlerine olan talep artış göstermiştir. Dolayısıyla organik ve sağlıklı ürünler satan market zincirleri tüketiciden daha çok rağbet görmeye başlamıştır. İlgili marketlerin sattıkları ürünlerin raf ömürlerinin daha az olması, üretimin daha masraflı ve zaman alıcı olması, geleneksel perakende marketlerinden daha pahalı olmasına neden olmaktadır. Bu sebeple, ABD ve İngiltere’deki Whole Foods veya Almanya’daki Alnatura gibi sağlıklı ve taze gıda satan marketler öncü olan gelişmiş ülkelerde pazar paylarını büyütmektedir. Henüz erken aşamada olsa da, dünyada gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye’de de ilerleyen yıllarda, özellikle ekonomik toparlanmanın gerçekleştiği durumda, benzeri bir trendin oluşması beklenebilir.

Raporun tamamı için tıklayın.

Kaynak: İnfo Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!