Merkezin 200 baz puanlık faiz artışını kimse beklemezken piyasalar birkaç dakikalık şaşkınlıktan sonra bankalar eşliğinde güçlü alımlarla yükseldi. Dolar kısa bir süre sonra yeniden toparlansa da merkez birkaç likidite hamlesi daha yaptı. Merkezin swap penceresinde kullanılan faizi %9.75’den %10.25’e yükseltmesiyle birlikte politika faizi ve döviz swap faizlerini eşitlemiş oldu. Herkes geç kalınmış bir hamle olarak yorumlasa da, faiz artışı gelişen piyasalar için likidite anahtarı değil bence. Bakın piyasalara alım geldi şeklinde yorumlamamızın sebebi de bankalardaki mevcut hareketi sadece yabancı hesapların kontrol ediyor oluşundan. Artan dolar ve düşen hisse senetleri nedeniyle zaten yabancı bir çıkmaza girmiş durumdaydı. Parasını çıkıp götürecek de bu ortamda getirdiği para zaten pul olmuş. Dolarla gelmiş tl ye çevirip piyasaya girmiş. Hisseler düşmüş yarısına, dolar çıkmış 3 katına. Zaten son 6-8 senede piyasaya gelen yabancı ciddi içeride. Piyasayı yükseltmeyip de ne yapacaktı. Faizle her şey çözülseydi çıkartırdık Perşembe toplantısında piyasa coşardı. Ne yazık ki durum böyle değil. Bilakis de dolar yeniden eski bölgesine yaklaşırken BİST’te gün içi orta vade direnç üzerinde işlem görse de kapanış itibariyle 1124 bölgesinden kapandı. Ama bu demek değildir ki direnç altında kapattı düşecek…
Endeksin gün boyu direnç üzerinde fiyatlamaya devam etmesi 1126 direnç bölgesini kulak memesi kıvamına getirdi. Bu hafta yeniden endeksin 1141 ve takiben 1156 bölgesine ve Dow unda 27400 direnç bölgesi üzerinde güçlenmesini izliyor olacağız. Dow’daki işlemler için güncelleme gerekebilir tabi. Orda vaziyet biraz karışık olduğu için endeksteki hareketler fiili fed açıklamaları ve seçim düellosu sebebiyle karmaşık. Ancak teknik olarak 26600 bölgesi analizimiz büyüklüğünü gösterdi ve haftayı toparlanarak yeniden 27 bin üzerinde kapattı. Bu hafta Çin deki şirket karlılıklarında 4. ayda da artış görülmesi toparlanmanın devamı açısından önemli. Şu Tiktok olayını da çözerlerse piyasalarda rahatlayacaktır.
Endesin bu haftadan itibaren banklar eşliğinde hacim artışı ve enerji firmalarında hareketlilik görebiliriz. Analiz sepetinde yer alan hisselerimizden teknik olarak incelemesini beğendiklerimi güncelledim.
ARCLK: Deutsche Bank’ın aylıkta 6 milyon lot, 3 aylıkta 16 milyon lot aldığı hissede, 24 bölgesine 2li tepe sonrası kar satışı yapılsa da alıcı DB olmaya devam etti. İlerleyen dönemde artan karlılık ve hisse deki güçlü yabancı desteği sayesinde ivmesi endekste yeniden 1084 gündeme gelmediği sürece devam edeceğe benziyor. Spekülatif hisselerdeki takas analizleri çöpten başka bir şey değildir. Hangileri olduğun yazmama gerek yok herhalde. Ama yabancı oranlarında net para girişi olan senetlerde açılan pozisyonlar değerlidir. Yabancı demişken, yakın zamanda arz olmasına ve toplam varlıklarında ciddi artışa rağmen tam olarak yansımayan MAVİ Giyim’e geçelim.
MAVI: Pandemi sonrası düşüşü 28 tl den 51 tl ye uzanan hisse sonrasında gelen kar satışlarıyla 37 bölgesinde dengelendi. Son 3 ayda hissenin nerdeyse yarısına sahip Citi paylarında sembolik bir satış yapılırken, tüm satışı Db karşıladı diyebiliriz. 37 üzerinde ana pivot 42 de bulunuyor, 36 bölgesi kanal desteği konumunu korudukça yabancı seyrindeki trend de değişim beklenir.
ASELSN: Son 1 ay içinde Deutsche Bank’ın 5 milyon lota yakın alımına rağmen hakim ortak Citi paylarında 2 milyon lot satış izlendi. 117 milyon lota sahip Citi için sembolik bir değer diyebiliriz. 16.50 bölgesi üzerinde kanalı yukarı kesen senetteki alımlarla yeniden 18.20 bölgesindeki dirençte 2 li tepe oluşumu beklenir. Eğer geçerse yeniden değerlendirip üst kanal direnci ve boyunu hesaplayacağız. Teknik olarak yabancı desteğinin direnç bölgelerindeki tavrı pozisyonun devamlılığı açısından önem arz edeceğinden ilerleyen günlerden yeniden değerlendireceğiz. Bu hafta hacimli bir hafta olacağa benziyor.
Ahmet Güven