19 Ağustos’ta piyasalar kapandıktan sonra Fitch Türkiye değerlendirmesi açıklanacak. Piyasalarda ortak beklenti kurumun negatif görünüm ve BBB- olan mevcut yatırım yapılabilir kredi notunu koruyacağı yönünde. Aksi bir durum ve Moody’s den ilk hamle beklenirken Fitch’in not indirim kararı piyasalar için şok olabilir. Zayıf ihtimal olarak görünmekle beraber eminiz herkesin aklının bir köşesinde bu ihtimal yer alıyor? Kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomik gelişmeleri takip ederek karar vereceği görüşü piyasa fiyatlamalarının içerisinde diyebiliriz. Dolayısı ile mevcut notu koruma kararı TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde fazla etki yaratmayabilir.
Öte yanda iki aydır enflasyonda yüksek gerçekleşme ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) vereceği karar merakla bekleniyor. Dün açıklanan beklenti anketinde 2016 yılı enflasyon beklentisi yüzde 8,21 seviyesine çıkarken on iki ve yirmi dört aylık enflasyon bekleyişinin de yükseldiğini gördük. TCMB beklenti anketinde 2016 yılı ekonomik büyüme tahmininde gerileme cari açıkta artış, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası beklentilerin bozulduğunu ifade ediyor. Bu tablo içerisinde TCMB Mart ayında başladığı sadeleştirme politikası çerçevesinde marjinal fonlama oranında indirim kararı verecek mi? Son dönemde alınan tedbirler ile ekonomi yönetimi bu sürecin rahat aşılacağı konusunda kendine güveniyor. Bunun yanında küresel piyasaların risk iştahı yerinde ve gelişen ülke ekonomilerine para akışı devam ediyor. Yılın son çeyreğinde Amerika ve küresel ekonomi daha iyi bir tablo çizer ise FED yılın son toplantısında faiz artırabilir. Dolayısı ile TCMB mevcut koşullar içerisinde üst bantta 25 baz puan faiz indirimi ile sürece ara verebilir. Yılın geri kalanında Türkiye özelinde kredi derecelendirme kuruluşları kaynaklı bir yol kazası durumunda ise alt bantta faiz artırımı gündeme gelebilir.
Küresel piyasalar FED tarafında bir endişe görmez iken, arada üyelerin beklenti yönetimi adına yaptığı açıklamalar da artık eskisi kadar etkili olmuyor. Sebebi karışık ekonomik veriler ve Brexit sonrası etkiye ilişkin belirsizlik. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı Merkez Bankaları’nın aldığı önlemler ile korkulduğu kadar sarsıntı yaratmadı. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde ileriye dönük politik bir risk oluşmaz ise bölge bu dönemi az hasar ile atlatabilir. Bu senaryoda piyasalar FED yılsonu faiz artırımını daha ciddiye alarak fiyatlamalara yansıtabilir.
Sonuç olarak, TCMB’nin olası üst bant faiz indirimi ardından TL ve TL cinsi varlıkların yurtdışı piyasaların seyrine bağlı olarak yön aramaya devam edeceğini düşünüyoruz. FED Başkanı Yellen’in 26 Ağustos’ta Jackson Hole konuşması öncesinde küresel hisse senedi piyasalarında oluşabilecek satış baskısı içeride de olumsuz hava yaratabilir.
Arzu Toktay