Yaşar Erdinç – 25.07.2018
Merkez Bankası dün yapmış olduğu toplantıda politika faizinde bir değişikliğe gitmedi ve aşağıdaki açıklamayı yaptı (Paragraf numaralandırılması benim tarafımdan yapılmıştır.)
1-Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
2-Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.
3-Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.
4- Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.
5- Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
6 – Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
Yukarıda 2. paragrafta MB iç talebin yavaşladığına ilişkin sinyal aldığını belirtiyor ve 3. paragrafta, enflasyondaki artışı maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon üzerindeki etkisine bağlıyor. Buna kimsenin itirazı olmaz. “Maliyet yönlü gelişmeler” nedir? Neden maliyet yönlü gelişmeler olmuş, maliyetler artmıştır? Bunu herkes biliyor. Eğer üretiminizin %60’ı dövize bağlı girdiler ise, döviz kurlarının artışı maliyet yönlü olumsuz etki yapar. Peki döviz kuru neden artar. Belki de şu ana kadar en az üç-dört yazımda bu ilişkiyi anlattım. Döviz kurlarını iki ana faktör belirler. Birincisi enflasyon, ikincisi de faizlerdir. Enflasyon orta ve uzun vadede kur üzerinde etkili olurken, faiz adeta hemen etkisini gösteren bir ilaç gibidir. Fakat bu etki çabucak hissedilse de, eğer bu ilacı çok sık kullanırsanız, bünyede etkisi azalır ve ciddi yan etkilerini de beraberinde getirir.