Merkez Bankaları Haftasında Beklentiler

Veli Kocatürk – 14.03.2016

Bu hafta Merkez Bankalarının haftası olacak. Avrupa Merkez Bankasının geçtiğimiz hafta ek parasal genişleme ve faiz oranlarında indirim kararı gelişmekte olan ülkelere destek olmuştu. Bu hafta ise Japonya, ABD ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak.

Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz uygulamasına geçmesinin ardından Yen’de yaşanan aşırı değerlenme Asya kanadından gelecek yeni bir hamle beklentisini de artıyor. Son dönemde ki en hızlı değer kazanımını gerçekleştiren Yen, Bankanın elini zorlaştırmaya devam ediyor. Özellikle Çin’deki verilerin bozulmasıyla güvenli liman olarak görülmeye başlayan ve ek parasal genişleme beklentisinin negatif faiz uygulaması ile ortadan kalmasına sebep olan süreçte Japonya ekonomisi önemli ölçüde yara alıyor. BOJ’un atacağı adımlar ise etkili olmamaya devam ediyor. Salı sabah saatlerinde açıklanacak olan Merkez Bankası kararında olası bir faiz indiriminin etkileri yine negatif olabilir. Ancak Japonya’nın burada daha çok sözlü yönlendirmeye başvuracağını ve ek parasal genişlemenin masada olduğunu söylemesini bekliyoruz. Bu durum Yen’in bir miktar değer kaybetmesine sebep olabilir. İngiltere tarafında ise AB’den ayrılmak için referandum kararı ile değer kaybeden sterlinin etkileri izleniyor. Uzun zamandır faiz artırımı beklentisi ile fiyatlanana ancak bu kararın ertelenmesi ile değer kayıplarını hızlandıran ve rekor dip seviyelere taşıyan sterline Merkez Bankasının bankacılık sektöründe yaşanan sorunlar ve referandum kararı sonrası yapacağı sözlü yönlendirmeyi bekliyor. Faizlerde herhangi bir değişiklik olmasa da yapılacak değerlendirme oldukça önemli.

Diğer yanda ise FED faiz kararı beklenecek. Saat farkından dolayı TSİ 20:00’da açıklanacak olan faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Son dönemde verilerin oldukça iyi açıklanması, özellikle istihdam konusunda sorunların büyük ölçüde çözülmesi ve istihdam artışının ücretlere yansımaya başlaması FED ‘in elini kuvvetlendiriyor. Son dönemde artan petrol fiyatları da yine FED ’in olumlu görünümünde etkili olacaktır. Ancak Çin verilerinin kötü gelmesi halen tedirginlik yaratıyor. Bu durum faiz artırımına engel olsa da FED ‘in Haziran ayını işaret etmesini engellemeyebilir. Olası bir yönlendirme ile Haziran ayının işaret edilmesi ya da kademeli faiz artırımı olarak kullanılan sözlü yönlendirmenin değiştirilip yerine daha “şahin” bir ifadenin konulması Dolar kanadında hareketlilik yaratabilir. Son haftada ECB ile pozitif seyreden gelişmekte olan ülkeler, FED ile bu seyri bozabilir. Ancak son dönemde “güvercin” tutumuna devam eden FED bu toplantıda da tutumunu değiştirmezse pozitif seyir devamlılık gösterebilir. Ayrıca bu hafta açıklanacak ABD TÜFE rakamları da oldukça önemli. İstihdam sorunun çözülmesinin ardından artamaya başlayan enflasyonun bu seyri hızlandırdığı görülürse Dolar değerlenebilir.

Veli KOCATÜRK
IŞIK MENKUL DEĞERLER
ARAŞTIRMA DEPARTMANI