Model güncelleme: Mavi GİYİM (MAVI)
Eski yazıları güncellemeye devam ediyoruz: MAVI için aralık 2020 yazımızda olumlu hareketlenmeleri belirtmiştik: devamında 3 ay içinde % 30 civarı prim yaptığını gördük. Enflasyonist baskıya göre reel getiriyi dönemsel olarak bu şekilde göstermek mümkündür. O dönemki enflasyonun daha düşük olduğunu da hatırlayabiliriz. Prim sonrası gelen dalgalı hareketlerle tekrar zirve beklentisi oluşmuşsa da, gelecekteki hareketlerin temeli atılmış durumda idi. Hisse nisan 2021 dibinden hareketlenerek yine 3 aylık dönem içinde % 30 civarı primi yakalayabildi. Bir başka deyişle muhafazakar portföylerde her dalgalanma sonrası daha fazla dikkat görüp, yer almaya başlamış olabilir.
Kurumsal yatırımcı, portföy yatırımcısı, bireysel yatırımcı farklı karakterlerde olduğu için davranışları temsil eden piyasa hareketleri de farklı olmaktadır. Kurumsal bakış derinleştikçe ortalama hareketlere göre işlem sıklığı azalmaktadır. Bir başka deyişle, daha uzun dönem ortalamalara bakılmaktadır. Bu durumda farklı dalgalanmaları baz alan görüşler sunmayı gerektirir. Yazıyı buna göre devam ettirebiliriz. Seçilen ortalamaların belirgin sebebi yoktur. Sadece belli dönemleri temsil etmek adına, bakış vadesi sunmaktadır.
8 haftalık hareketli ortalama takip edenler için
Hissenin hareketli ortalama altında seyri devam ediyor ve baskı anlamına gelebilecek gelişme bozulmadı: ortalamadan negatif sapması düzenli devam ediyor. Bu durum da tepkiye açıklığa işarettir. Günümüzü geçmişle kıyaslarsak: referans dönemle farkı azalıyor. Buna karşılık algoritmik sinyal değerleri yükseldiği için azalan farkın birkaç dönem sonra artışa geçebileceğine işaret etmektedir.
–> biriken algoritmik sinyal ortalamasının, piyasa fiyatının % 5ine yakın olması tepkinin gücüne işaret olarak değerlendirilebilir. Çoğu hissede bu oran 1.5 puan civarındadır.
8 günlük hareketli ortalama takip edenler için
Hareketli ortalama referans çizgisi gibi hareket etmeye başladı: Yaklaşık 20 gündür, fiyatların bu ortalama civarında hareket ettiğini görmekteyiz. Referans dönemle kıyaslarsak: Fiyat farkı azalmaktadır. Ancak, simülasyon yapıp mart ayına yaklaşılırken duruma baktığımızda, şu anki fiyatlar korunduğu takdirde fark artacaktır. Bu gerilimin prime dönmesini algoritmik sinyaller sağlayabilir. Sinyallerin dağılımı ve ortalaması pozitif bölgede ilerlemeye devam etmektedir.
–> biriken algoritmik sinyal ortalamasının, piyasa fiyatının % 1 üzerinde olması değerlidir. Son durumda % 2ye yakındır ancak simülasyon sonucu mart ayına bakarsak %3 üzerine çıkmış olacaktır Güçlü hisselerde 5 puana yakın olması gerilim gücünün yüksekliğine işarettir.