Piyasalar için belirleyici nitelikte olan gelişmelerin ön planda olacağı kritik Mart ayı başladı. Bu kritik ayda merkez bankaların kararları, petrolün kaderini belirleyecek görüşmeler ve önemli makroekonomik veriler ön planda olacak.
Başrollerde mart ayında faiz artırımı yapması beklenmeyen ama bir o kadar da ekonomiye olan güvenini tazelemesi beklenen bir ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişleme programını 10 milyar Euro artıracağı, mevduat faizlerini de 10 baz puan indireceği öngörülen bir Avrupa Merkez Bankası (ECB) olacak. Piyasanın mart ayı beklentilerini Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen değerlendirdi.
“Dolar/TL’de Mart sonu hedefi 3.00 seviyesinin üzeri”
Adnan Çekcen, geçtiğimiz hafta açıklanan ABD büyüme verilerinin ABD ekonomisinin 2015 yılını güçlü kapattığına işaret ettini belirterek, “Bununla birlikte istihdam piyasası da olumsuz kış şartlarına rağmen toparlanıyor ve hatta Fed’in izlediği saatlik ücret artışları da istenilen düzeylerde seyrediyor. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan istihdam verisi Fed’in gelecekteki politikaları üzerinde etkili olacaktır. Fakat piyasa Mart ayında faiz artırım ihtimalini yüzde 12,5’lerde hesaplıyor. Cuma günü açıklanacak olan veriler güçlü gerçekleşse de Fed üzerinde faiz artırım etkisi yaratmayabilir. ABD verilerinden çok küresel piyasalardaki Çin merkezli büyüme endişeleri ve düşük petrol fiyatları faiz artırımının önüne geçmektedir. Bu nedenler doğrultusunda Mart ayı toplantısında bankanın herhangi bir faiz artırımına gitmesini beklemiyoruz. FED’in bu ayki toplantısında faiz artırımına gidilmeyeceği beklentisinin fiyatlara dahil olduğunu düşünüyoruz. Bakıldığında dolar endeksindeki yüzde 1’in üzerindeki değer kaybı bu tezi destekler nitelikte. Her ne kadar bu beklenti fiyatlara yansısa da kararın ardından piyasalarda ilk reaksiyonun dalgalı olmasını bekleyebiliriz.” dedi.
FED’in Mart ayında vereceği faiz kararının yanında piyasaya vereceği mesajların da önemli olduğunu belirten Çekcen, “FED, faizleri sabit tutarak Haziran ayı için şahin duruş sergilerse piyasalar bu kez bu ihtimali fiyatlamaya başlayacak ve doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanması kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir senaryoda kurda 3.00 psikolojik seviyesinin aşılmasıyla yeni zirve denemeleri görmemiz sürpriz olmayacaktır.” dedi. Çekcen, FED’in Mart ayını pas geçerek Haziran ayında faiz artırım ihtimalini zayıflatıcı yönde mesajlar vermesi durumunda ise kurun 2.92-2.90 seviyelerine dek gerileyebileceğini belirtti.
Gram altın yeni rekorlardan uzaklaştı mı?
Altındaki geri çekilmeyi ve rekor iddialarını da değerlendiren Çekcen, Çin tarafındaki oynaklık, küresel talep endişeleri ve FED iyimserliğiyle beraber altının güçlü seyrini korumaya devam ettiğini belirtti. Çekcen, “Eğer FED Mart ayındaki toplantıda Haziran ayında faiz artırımına gidebiliriz mesajı verirse, bu sarı metal üzerinde bir baskı yaratabilir. Uzun bir süredir korunan teknik destek bölgesi 1210-1200 aralığına doğru bir hareket görebiliriz. Özellikle gelişmelere bağlı olarak 1200 üzerinde kalıcılık sağlanamazsa 1190-1180’ler gündeme gelebilir. Diğer senaryoda ise FED eğer faiz artırımı için Haziran ayında da hareket edemeyeceği yönünde bir mesaj verirse, altın bu gelişmeden destek bulabilir. Böyle bir durumda altın yükselişine devam edebilir. 1250-1263 direnç bölgesi yukarı yönlü zorlanabilir. Eğer bu bölge aşılırsa 1305’lere doğru bir ivmelenme görebiliriz. Ons altındaki bu hareket son günlerde rekor denemesi gerçekleştiren gram altını da destekleyici etki yapabilir. 118.970 direncinin aşılmasıyla yaklaşık üç haftadır yatay banttaki hareketini sürdüren gram altında yeni rekor seviyeleri görebiliriz. FED’in faiz artırımında yol alacağı senaryosunda ise gram altında 113.900-118.970 bandı arasındaki fiyatlamalarına devam etmesi beklenebilir.” dedi.
BİST100 tekrar 80.000’leri görebilir
Son gelişmeler ışığında BİST100’deki beklentileri değerlendiren Çekcen “Gelişmiş ülke merkez bankalarının küresel likiditeyi destekleyeceği yönünde verdiği mesajlar, endeks tarafını uzun bir süredir güçlü tutuyordu. FED Haziran ayında faiz artırımına gideceği yönünde bir mesaj verirse endeks üzerinde baskı artabilir. Böyle bir durumda endekste 74.000-74.700 aralığının altında bir fiyatlama görebiliriz. Bu bölge altına doğru bir hareket söz konusu olursa 72.000’ler gündeme gelebilir. Fakat aksine FED iyimserliğini korursa ve uzun bir süre faiz artırımına gidemeyeceği yönünde bir sinyal verirse endeks bundan güç bulabilir. 77.600 bu durumda görülebilecek direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 80000’ler gündeme gelebilir.” diye konuştu.