Makina Takım Hisse Yorumu
Negatif öz sermaye ile faaliyetlerine devam eden ve temel anlamda olumsuz bir yapıya sahip olan Makina Takım 2012 yılında Gözde Girişim tarafından satın alınmış ve şirketin önüne yeni hedefler konmuştur. Murat Ülker (%34 pay) ve Yıldız Holding’in (%21 pay) büyük oranda pay sahibi olduğu Gözde Girişim’in MAKTK hisselerinin çoğunluğunu alarak, yeniden yapılanmaya gitmesinin şirket ve yatırımcı açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Makina Takım için çok sağlıklı bir değerlendirme yapmak bu aşamada mümkün değildir. 2012 Eylül ayında hisse devir işlemleri tamamlandıktan sonra, ilk aşamada tasarruf tedbirlerinin devreye alınmasını olumlu görüyoruz. Makina Takım hakkında şirket görüşmelerini de kapsayacak olan araştırma süreci devam edecektir. Henüz MAKTK için bir yatırım tavsiyesi verememekteyiz. Bu rapor yatırımcıların bilgilendirilmesi için hazırlanmış bir ön çalışma olup, şirket ile gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra yeni ve daha kapsamlı bir rapor hazırlanarak yatırımcılarla paylaşılacaktır.
Makina Takım Endüstrisi A.Ş. (MTE, Şirket), Türkiye’nin ilk kesici takım üreticisi olarak 1957 yılında kurulmuştur. Türkiye’de Amerika Birleşik Devletleri’ne sanayi ürünü ihraç eden ilk kuruluştur. Kesici takım sektöründe kullanılan delici, vidalı, kesici ve testere ürün gruplarında hizmet vermektedir. Bugün itibarıyla, şirketin doğrudan kontrol ettiği ve faaliyet sonuçları finansal tablolarda konsolide edilen 2 aktif bağlı ortaklığı -Makina Takım Ticaret A.Ş. ile Evar Kesici Takım Sanayi A.Ş.- bulunmaktadır. Son sermaye artırımından sonra (sermaye 50 mn TL’den 100 mn TL’ye çıkarıldı) Gözde Girişim Sermayesi’nin şirketteki payı %60’a çıkarken, Makina Takım’ın %40’ı halka açıktır.
Gözde Girişim’in Ana Hissedar Olması Sonrasında Makina Takım’daki Önemli Gelişmeler Yıldız Holding şirketin ödenmiş sermeyesini 50 milyon TL sermayeyi 100 milyon TL’ye yükseltti. Şirketin kısa sürede iki kat büyütülmesi hedefleniyor.. Yıldız Holding önderliğinde Gözde Girişim yönetimi devralmadan önce, Transtürk Holding hakimiyetindeki Makina Takım, 2000 ve 2010 yıllarında iki kez bedelli sermaye artırımı yapmıştı. Buna rağmen şirket öz kaynaklarını sürekli eritmekte ve karlılık sorununu aşamamaktaydı. 2012 yılına geldiğimizde Gözde Girişim Yatırım Ortaklığı şirketin yeni ortağı oldu. 14 Temmuz 2012’de Hürriyet yazarı Vahap Munyar’ın Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile yaptığı söyleşide, Ülker Makina Takım ile ilgili “Makina Takım, 50 milyon lira cirosu olan iyi bir şirket. Yatırım yapmak gerekiyor. Kısa sürede Makina Takım’ı iki kat büyütmeyi planlıyoruz.” şeklinde ifadeler kullanarak şirketin önüne yeni hedefler koydu. Bundan sonra bedelli sermaye arttırımı ile Makina Takım’ın sermayesi 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye çıkmıştır. Ancak payların büyük kısmı yine (yaklaşık 45 milyon TL) Gözde Girişim tarafından alınmış ve ortaklığın pay oranı %60’a çıkmıştır. Sermaye artırım sürecinde Gözde Girişim dışında sağlanan net nakit girişi toplamda 5.337.898 TL olarak gerçekleşmiştir.
Sermaye artışından elde edilen fon kullanımına ilişkin yayınlanan raporda; “Sermaye artışından elde edilen fon’un bir bölümü işletme sermayesi ihtiyacında kullanılmakla birlikte, kısa vadeli yükümlülüklerinin azaltılarak, planlanan yeni yatırımların yapılmasına kadar geçen süreçte net işletme sermayesinin iyileştirilmesi ve gerçekleştirilecek üretim faaliyetlerini artırıcı yatırımların finansmanı konusunda şirket kredibilitesinin artırılması amacıyla kullanılmıştır.” ifadeleri yer almaktadır. Raporda yer alan yeni yatırımlar ile ilgili detaylı bilgi için şirketle görüşme talep edilecektir.
Karbürlü ürün üretimine yönelik yatırım hamlesi başlatılmıştır. Yatırımların detayları şirket görüşmesinde gündeme getirilecektir. Şirket son dönem faaliyet raporlarında; şirketin, Türkiye Pazar büyüklüğü yaklaşık 150 mn USD olarak tahmin edilen HSS (High Speed Steel – Yüksek Hız Çeliği) takım pazarında Delici ve Vidalı takımlarda pazarın büyük bir kısmına sahip olduğunu belirtmektedir. Yanı sıra karbürlü ürün pazarında rekabet yoğundur ve marjlar bundan negatif etkilenmektedir. 2012 yılına kadar Karbürlü ürün grubunda sadece çok özel ürün üretimine yoğunlaşan Ortaklık, Yıldız Holding’in sağladığı finansal olanaklarla birlikte Karbürlü ürün üretimine dönük yatırım hamlesini başlattığını belirtmektedir. Ancak faaliyet raporlarında söz konusu hamlelerin neler olduğuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi edinilememiştir. Bunun yanı sıra pazarın genel olarak büyüdüğünden bahsedilmektedir. Pazarın potansiyeli hakkında görüşlere yer verilmemekle beraber, şirketin sektör içindeki konumu hakkında detay verilmemiştir. Şirketle yapacağımız olası görüşmede, bu konular hakkında bilgi alınacaktır.
2012 yılı Eylül ayında Makina Takım’ın Transtürk Holding’te bulunan hisselerinin Gözde Girişim’e devir işleminin tamamlanmasından bu yana finansal görünümündeki iyileşme dikkat çekmektedir.
Kamu otoritelerine olan borçlar büyük oranda kapatıldı ve ilişkili taraflara olan kısa vadeli borçlar, uzun vadeli borçlara dönüştürüldü. Şirketin bilanço incelemelerinde olumlu anlamda dikkat çeken bir diğer nokta finansmanda uygunluk politikasına ağırlık verilerek bazı kısa vadeli yükümlülüklerin uzun vadeye çekilmesi ile daha etkin bir bilanço yönetimin yapılmasıdır. (İlşikili taraf işlemlerinde Gözde Girişim ve Yıldız Holding’e olan finansal borçların büyük bölümü kısadan uzun vadeli yükümlülüklere çekilmiştir.
Ek olarak, 2013 ilk çeyreğinde kamu otoritelerine olan 41 milyon TL civarındaki borcun yaklaşık %70’i kapatılarak 12 milyon TL’ye indirilmiştir.
Yeni yıla girerken Makine Takım Endüstrisi’nin verimliliğine ilişkin bir dizi tasarruf tedbirleri alındı. Bu bağlamda Makine Takım Endüstrisi maliyet etkinliği ve operasyonel verimliliği arttırmaya odaklanmıştır. Ayrıca üretim faaliyetlerinde negatif katkıya sahip bölümler yeniden değerlendirilmiş ve istihdam fazlası personelllerin hakları verilerek iş sözleşmeleri iptal edilmiştir.
Son dönemde teknik göstergeler hisseye ilginin arttığını göstermektedir. Gözde Girişim’in şirketi devralmasıyla hisseler kısa sürede yüksek prim yaptıktan sonra düşüş trendine girmiştir. Son dönemde teknik göstergeler hisseye tekrar ilginin arttığını göstermekte ve bunun paralelinde hissede yükselişler gözlenmektedir. Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere, MAKTK’nin Gözde Girişim Sermayesi’ne devredilmesi, geleceğe dönük beklentiler yaratmaktadır. Dolayısıyla şirket ile ilgili açıklanacak haberler dikkatle takip edilmelidir. Olumlu olarak algılanabilecek haberler MAKTK hissesine kısa sürede yüksek prim yaptırabileceği gibi tersi senaryoda aşağı yönlü sert hareketler de gözlenebilir.
SPK’nın finansal raporlamaya ilişkin tebliği kapsamında, aşağıdaki dipnotta belirtilen konuların bazıları hakkında, faaliyet raporunda bilgi yer almaması, bu haliyle hisse değerlemesinde ve modellemelerde öngörüde bulunmayı güçleştirmektedir. Örnek olarak; karbürlü ürün üretimine dönük yatırım hamlesinin başlatıldığı belirtilmektedir. Ancak faaliyet raporları söz konusu hamlelerin neler olduğuyla ilgili ayrıntılı bilgi içermemektedir. Bunun yanı sıra pazarın genel olarak büyüdüğünden bahsedilmekle birlikte, pazarın derinliği, potansiyel büyüme kapasitesi ve oyuncularının kimler olduğu gibi konular hakkında açıklamalara yer verilmemiştir. Ek olarak, şirketin sektöre şirketin sektör içindeki konumuna da yer verilmemiştir.
Yeni hakim ortak Yıldız Holding’in halka açık şirketlerinin kurumsal yönetim konusundaki deneyimleri dikkate alındığında, Makina Takım’da yukarıda değindiğimiz bazı eksikliklerin giderileceğini ve şirketin çok daha şeffaf bir yapıya bürünebileceğini düşünüyoruz. Böylece şirket hakkında daha hızlı ve daha sağlıklı analiz yapma imkanı da doğacaktır.
Raporun tamamı için tıklayın.
Gedik Yatırım Araştırma
Tüm Makina Takım hisse yorumları için tıklayın!
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın