Madencilik sektörünün iki aylık ihracatı 729 milyon 248 bin dolar oldu
Geçtiğimiz yılı rekor bir ihracatla kapatan madencilik sektörünün toplam ihracatı 2014 yılının ilk iki ayında değer bazında gerilerken, doğal taş ihracatı yükseliş ivmesini korudu. Bu dönemde madencilik sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 5 artışla 3 milyon 329 bin tona ulaşırken, değer bazında ise yüzde 8 azalışla 729 milyon 248 bin dolar olarak gerçekleşti. Sektörün toplam ihracatından yaklaşık yüzde 45 pay alan doğal taş sektörünün yılın ilk iki ayında gerçekleştirdiği ihracat ise yüzde 15,23 artışla 326 milyon 825 bin dolara ulaştı. Bu dönemde en çok ihracat yapılan ilk beş ülke ise Çin, ABD, Hollanda, Irak ve Belçika olarak sıralandı.
Türkiye ekonomisinin en önemli ihracat kanallarından olan madencilik sektörü, 2014 yılının ilk iki ayında ihracatını miktar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 3 milyon 329 bin ton, değer bazında ise yüzde 8 azalışla 729 milyon 248 bin dolar olarak gerçekleştirdi.
Madencilik sektörünün toplam ihracatından yaklaşık yüzde 45 pay alan doğal taş ihracatı ise yükseliş ivmesini korudu. 2014 yılının ilk iki ayında Türk doğal taş sektörü, değer bazında geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirdiği 283 milyon 639 bin dolarlık ihracatı bu yıl yüzde 15,23 oranında arttırarak 326 milyon 825 bin dolara, miktar bazında ise yüzde 6 artışla 1 milyon 123 bin tona ulaştırdı.
Avrupa pazarı hareketlenirken, en büyük pazar Çin geriledi
Türk madencilik sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Çin, yılın ilk iki ayında konumunu korusa da bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatta gerileme yaşandı. Sektörün Çin’e gerçekleştirdiği ihracat yüzde 37,14 azalışla 273 milyon 711 bin dolar oldu. Bu dönemde en çok ihracat yapılan ilk beş ülke Çin, ABD, Hollanda, Irak ve Belçika olarak sıralandı.
Yeni yıl ile birlikte hareketlenen Avrupa Birliği genelinde ise maden sektörü ihracatı yüzde 45,39 artışla 177 milyon 914 bin dolara ulaştı. Bu dönemde Avrupa Birliği ülkelerinden Hollanda, Bulgaristan ve İsveç’e gerçekleştirilen ihracatta önemli oranda artış gözlendi. Bir önceki yılın ilk iki ayı ile kıyaslandığında; Hollanda’ya yüzde 214,96 artışla 27 milyon 959 bin dolar, Bulgaristan’a yüzde 389,86 artışla 15 milyon 139 bin dolar ve İsveç’e yüzde 3.163 artışla 13 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirildi.
Madencilik sektörü 2014 yılının ilk iki ayında ürün grupları bazında en çok doğal taş ihraç ederken, ikinci sırayı yüzde 43 azalışa rağmen 208 milyon 106 bin dolarlık ihracatla metalik cevherler aldı. Endüstriyel mineraller ise yüzde 30,10 artış ve 136 milyon 865 bin dolarlık ihracat rakamı ile sektörün en çok ihraç ettiği ürün grupları arasında üçüncü sırada yer aldı.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Can Çoker “Madencilik sektörünün ihracat değerleri Türkiye ekonomisine yön veren en önemli etkenlerden biri. Ancak maden arama ve işletme izinlerinin Haziran 2012 itibariyle Başbakanlığa bağlanması, üretimi ve dolayısıyla sektörün ihracatta yakaladığı başarıyı olumsuz etkiledi. İzinleri Başbakanlığa bağlayan genelgenin ardından mevcut ocaklar genişleyemezken yeni ocaklar da açılamaz hale gelmişti. Bu durum geçtiğimiz yıl sektörün üretimini olumsuz yönde etkiledi. Üretimdeki olumsuzluğun ihracata yansımaları ise yeni yılın ilk aylarındaki rakamlara yansıdı. Ancak bu konuda geçtiğimiz günlerde sektör temsilcilerimizi umutlandıran bir gelişme oldu. İzin için Başbakanlığa gönderilen dosyalardan büyük bir bölümünün işlemleri tamamlanarak ilgili bakanlıklara iletildi. Ancak genelgenin hala yürürlükte olması madenciliğin önündeki engellerin devam ettiğine işaret ediyor. Sektörümüzün beklentisi genelgenin yürürlükten kaldırılarak eskiden olduğu gibi izinlerin ilgili bakanlıklardan alınması yönünde” dedi.