Madencilik endeksi: Ortalamalar kırılımları belirler

Madencilik endeksi (XMADN): Ortalamalardan uzak seyirde iştah birikiyor

Madencilik endeksi de diğer endeksler gibi aynı kaderi paylaşıyor: algoritmaların dibe yakın çalışmaları sonucunda hareket ediyorlar. Ortalamalar altına düştükçe alım isteği birikiyor, üstüne çıktıkça da satış isteği birikmektedir. Göstergelerin belirlediği süre dolduğunda da hareket net yönünü belirlemektedir. Burada göstergelerin öncü özelliğini kullanmak mümkündür. Hareketle birlikte göstergeyi izlemek ana hikayeyi kaçırmaya sebep olmaktır. Süreci anlamak daha doğru olacaktır. Bu süreci de bakılan dönemin 6-7 misli olan zaman penceresinde görmek gerekir.

Riski düşük hareketler nadiren görülen seviyelerde başlar: kuyruk etkisi

Genel olarak bilinen kuraldır: fiyatlar ortalamalar çevresinde hareket eder. Hatta önemli kısmı düşük sapma göstererek ortalamayı takip eder. Daha nadir görülen hareketler ise ortalamadan daha yüksek sapma gösterenlerdir. En az görülen hareketler ise ortalamalardan daha uzaklara düşenlerdir. Normal dağılım bunu görmeyi gerektirir. Ancak piyasa normal dağılımı üretirken anormal davranışını da bu grafiğe sıkıştırmıştır. Bunu çıkarabilmek sonucu belirlemektedir. Doğrulayıcı vakalarla açıklamak mümkündür.

Endeks 3 ayda %33 değer kaybettikten sonra yükseliş başlamıştı

Ağustos 2024 – Ekim 2024 arasında geçen zirveden kayıp %33 olmuştu. Bir başka deyişle, akıllı para bu getiri civarında kalacak şekilde hareketini dağıtmıştı. Ortalama kazanç zirve (ideal) kazanç olmasa da, dağıtımla bu seviyeye yaklaşmak mümkündür. Sebebi de zirve fiyatlarda risk iştahı yüksek ve alıcı talebi geçmişi katlamış düzeydedir.

Normal dağılım dışında kalan bu hareketi anlamak için ortalamalara göre konumlandırmak gerekir. Geçmişte benzer ortalamalara göre nadir görülen sapmalardan alışlar ve satışlar gelmişti. Tekrarlanmaması için sebep yoktu.

Son durum:

Performans (%):

2025 3 aylık Aylık Haftalık
+4.02 8.54 -1.48 -3.05

Geçmişte satış ve alış isteğini biriktiren hareketler ortalamalardan uzaklarda gelişmişti: genel olarak ortalamaların % 1-2 civarında hareketler görülürken. Nadir olaylar 4-5 puanlık mesafelerde kendisini gösterir. Madencilik endeksi için de benzer durum vardır.

Geniş pencereden bakarsak: fiyatların yukarı seyretmesine sebep olan, ortalamadan negatif sapma henüz görünmemiştir ama bir sıklık görülmektedir.  Geçmişte geniş pencereye sığan negatif sapmalar (ortalama altı hareket), artık artmıştır. Takvim etkisiyle, pozitif sapmalar pencereden çıkmaya başladıkça da bu sıklığın getireceği yukarı yönlü hareketler artacaktır.

– normal dağılım ortalama civarı hareketi gerektirir

– aşırı sapmalar da bir süre sonra normal dağılımın gerektirdiği hareketi başlatmaktadır

Buna göre endeks ortalamalar üzerinde seyretse de: göstergeler normal değerlerinden pozitif sapmayı sıklaştırmıştır. Bu durum da birkaç dönem sonra fiyatların yukarı gitmesi anlamına gelmektedir. Başlığa bağlarsak: geçmişteki gibi alım iştahı oluşacaksa ortalamadan negatif uzaklaşarak seyir göstermesi gereklidir: bu durumda 7.000 seviyeleri görülmelidir. Matematiksel denkleme bağlı kalmaya devam edebiliriz.

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!