Yabancı yatırımcı likit kalma isteğiyle ticaretini devam ettirirken, gözler buna uygun finansal varlıklarda kalmaya devam ediyor. Zigzag algoritmalarıyla kararlar verilirken belli bir amacın gözetildiği de açıktır. Temel soru her yerde aynı döngünün neresindeyiz? Hangi döngüdeyiz? Bir bakışla aramak gerekiyor. Halen “ucuz” kalındığını kıyaslamalı analizle belirtebiliriz.
Karar verirken genel kanı ne oluyor? Hareketli ortalamalara bakıp, fiyat oluşumlarıyla kesişmesine bakıp işlem karar mekanizması uygulanmaktadır. Genel kanı veya genel “hissedilen” model budur. Halbuki tecrübe ve yetenekle gelen sezgiler de önemlidir. Elbette, benzer tecrübeler benzer sonuçlar getirir. Bunu da piyasa hareketlerinde görmekteyiz.
Örneğin 24 günlük günlük ortalamayı inceleyelim: 1 ay temsil etmekle birlikte kısa vadeli düşünenlerin de yapısal davranış hakkında değerli izler içermektedir. Bir vaka üzerinden gidelim.
Likit banka endeksi
Düşüş sonrası tepki yükselişi: mart 2020 oluşumu sonucu nisanda başlayan hareketle kararlı olma isteği oluştu. Buna dinginleşme süreci olarak da bakabiliriz. Dalgalanma içinde yumuşayan hareketlere göre yeni bir rotanın çizileceği dönem mayıs ortasına denk geldi: mayıs ortasında 24 günlük ortalamanın hızlı yükseliş göstermesiyle düzeltme düşüşü başladı. Ancak daha öncesinde daha önemli işaretler içeren düşüşü gördük: Nisan ayı son günlerinde hızlı bir hareketle yükseliş görülürken “aşırı sapma” denebilecek durum oluştu. Sonucunda mayıs ayına girişimizde düşüş dalgası üzücü olmuş ve acaba içeren sorular artmıştı.
Bir kural olarak görebiliriz: aşırı sapma + aşırı ortalama yükselişi sonrasında düşüş iştahına kapı açmaktadır. Bir başka deyişle algoritmayı buna göre kurgulamak da mümkün. Mayıstan bu yana olanları “normalleşme” dönemi olarak görürsek yılın kalan dönemi ve 2021 için yazılacaklar netleşiyor.
Kasım ayı:
1- Son 24 işlem günü üzerinden: Önceki hafta belirginleşen kısa vade pahalı durumuna düzeltmeyle başlayan son 6-8 gün hareketi gördük. Son 24 günü izleyerek bakarsak ortalamadan aşırı sapma hareketi algoritma gereği beklenebilir. Buna göre hazirandaki zirveye göre kayıplar %25 seviyesini aşabilir (~%-17 son durum)
Sonsöz: Sayısal değerler rehber olsun, sapma-ortalama ekseninde bakış üretiniz.