Lider Faktoring Hisse Yorumu
LİDER FAKTORİNG A.Ş Fiyat Tespit Raporu Hakkında Değerlendirme ve Analiz Raporu
Firma Finans sektöründe, Faktoring Şirketi olarak faaliyet göstermektedir. 90’lı yıllardan itibaren Yuda İkrazat Şirketi olarak
faaliyet göstermeye başlayan Şirket daha sonra, 2002 yılında Şetat Faktoring’in lisansını alarak ismini Lider Faktoring Hizmetleri, 2013 yılında ise Lider Faktoring A.Ş. olarak tescil ettirmiştir. 2008 yılında Credit Suisse Investments (Nederland) B.V. Şirket paylarının %9,9’unu satın alarak Lider’e ortak olmuştur.
Şirket İstanbul`da bulunmakta olup 31.12.2013 itibarıyla çalışan sayısı 176 kişi, şube sayısı ise 26 dır. Finansal Kurumlar Birliği üyesi bağımsız faktoring şirketleri arasında toplam faktoring cirosuna göre %5,9’luk Pazar payı ile Lider Faktoring 2013 yılında 3. sırada yer almaktadır (1. -2012). Bütün birlik üyeleri arasında toplam faktoring cirosu Pazar payı %2,75 olup 9. sırada yer
almaktadır (7. – 2012).
2008 yılından bu yana kurumsal yönetim derecelendirmesine tabi olan şirket, Kurumsal Yönetim Derneği tarafından verilen Kurumsal Yönetim Ödülleri’nde “halka açık olmayan, kurumsal yönetim derecelendirme notuna sahip olan kuruluşlar” arasında son dört yılda 3 kez Kurumsal Yönetim birincilik ödülü kazanmıştır. İlk kez 2009 yılında Fitch Ratings tarafından Kredi Derecelendirme notu verilen Lider Faktoring’in BBB+(tur) olan ulusal para birimi cinsinden uzun vadeli kredi derecelendirme notu, 2013 yılında A(tur) olarak revize edilmiştir.
Sermaye ve Esas Sözleşme hakkında
Şirketin sermayesi 30.000.000 TL olup, Sermayeyi temsil eden pay grupları, A grubu paylar 50.000 adet, B grubu paylar 26.980.000 adet, C grubu paylar 2.970.000 adetten oluşmaktadır. Aile üyeleri tüm A Grubu paylara sahiptir. Yönetim Kurulu üyelerinin en az yarıdan bir fazlasının A Grubu pay sahipleri arasından veya A Grubu pay sahiplerinin göstereceği adaylar arasından genel kurulda seçilmesi zorunludur.
B Grubu pay sahipleri, her adi paydaşın sahip olduğu hakların yanı sıra, temettü dağıtımlarında ekonomik haklara ve pay ihracı yapıldığı taktirde öncelikli satın alma hakkına sahiptir.
Credit Suisse ise C Grubu paya sahiptir. Esas sözleşmenin 13. maddesinde sıralanmış durumlar için C Grubu paydaşların tamamının
bu toplantıda mevcudiyeti ve olumlu oy kullanması gerekmektedir. Bu durumlar arasında bulunanlar: (a) şirketin satışı, birleşmesi; (b) şirketin tasfiyesi ve (c) şirketin kayıtlı sermaye tavanının yenilenmesi Şirket’in satışları ve finansal durumu hakkında
Lider Faktoring işlem hacmini 2013 yılında da büyüterek 2,1milyar TL seviyesine çıkarmış ve bir önceki yıla göre %5,2 büyüme sergilemiştir.
Şirketin gelirleri faktoring alacaklarından alınan faiz, ücret ve komisyonlardan oluşmaktadır. Şirket Portföyünün büyük bölümünü sanayi şirketi konumundaki KOBİ’ler oluşturmaktadır. Lider Faktoring; 2010 yılından itibaren yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılara
yönelik toplam 230 Milyon TL nominal tutarlı tahvil ihracı gerçekleştirmiş olup, 140 Milyon TL`lik kısmı itfa olmuştur. Halen 90
Milyon TL mevcut borçlanma aracı stoku bulunmaktadır.
Lider Faktoring, bilançosunu 2008 yılı sonundan 2013 yılı sonuna kadar 2,9 kat büyütmüştür. 2013 yıl sonu bilançosuna göre Şirket, 611,5 milyon TL toplam aktife ve 97,7 milyon TL’lik özkaynağa sahiptir. 2013 verilerine göre şirket sektör içerisinde toplam aktiflerde %2,8 paya, faktoring alacaklarında ise %2.9 paya sahip olduğunu belirtmektedir.
Şirket’in takipteki alacaklar karşılığı 2012 yılında %1,2 seviyesindeyken 2013 yılında %0,2 olarak gerçekleşmiştir. Şirketin alacaklarının % 64,6’sı ilk üç aylık vadede, alacakların sadece %0,9’u bir yıldan uzun vadeye sahiptir.(31 Aralık 2013 itibariyle ortalama faktoring alacakları vadesi 87 gündür.) Şirket’in tahsil edip alamadığı ve bilançosundan düştüğü alacaklarının oranı 2013 yıl sonu itibarıyla %0,02 seviyesindedir.
Şirket’in fiyat tespit raporunda Şirket’in kredi risk yönetimine de yer verilmiştir. Fiiyat tespit raporunda yer verilen sektöre ve Lider’e ilişkin veriler göz önüne alındığında sektörün 2013 sonu itibarıyla Tahsili Geçikmiş Alacaklar/ Faktoring Alacakları oranı %4,89 seviyesindeyken Lider için bu oran %3,60 düzeyindedir. Lider’in sektöre göre aktif karlılığı ve öz kaynak karlılığı ise düşük düzeydedir. Fakat bu durumun Lider’in risk değerlendirmesi ve iş yapış tarzındaki muhafazakar tutumundan kaynakladığını düşünüyoruz.
DEĞERLEME HAKKINDA
Halka arz fiyat tespiti için İndirgenmiş Nakit Akımları (INA) ve piyasa çarpanları yöntemleri kullanılmıştır. Değerleme, %33,3 INA ve %66,7 piyasa çarpanları ağırlıklandırması ile yapılmıştır.
İNA Yöntemi Hakkında
İş hacminin 2014 yılı için %6 ve sonraki 4 yıl için %10 oranında artacağı varsayılmıştır. Risksiz faiz oranı olarak %12 alınmıştır.
Piyasa Risk primi %6,5 alınmıştır. Borçlanma maliyeti %18,5 alınmıştır. Beta oranı 0,82 kabul edilmiştir. Terminal büyüme %2 alınmıştır INA Yöntemiyle Şirket’in için 156,47 mn TL ve pay başına ise 5,22 TL değer hesaplanmıştır.
Piyasa Çarpanları Yöntemi Hakkında
Piyasa Çarpanlar yöntemi için benzer şirket Fiyat/Kazanç ve Piyasa Değeri/Defter Değeri oranları kullanılmıştır. Benzer Şirket veya
sektör için Credit West Factoring A.Ş. ve Garanti Faktoring A.Ş.’nin F/K ve PD/DD rakam ortalamaları kullanılmıştır. Şirket için değerlemede kullanılan F/K oranı (7,87), PD/DD çarpanı (1,16)’dır
Fiyat tespit raporuna göre, Şirket için Piyasa çarpanları yöntemiyle belirlenen değer 86,4 mn TL’ye işaret etmektedir. Fiyat tespit raporundaki Piyasa çarpanları ile yapılan değerleme 29.04.2014 itibarıyla yapılmış olsaydı, Şirket için piyasa çarpanları ile yapılan değerleme 130,3 mn TL’ye ve pay başına 4,34 TL’ye işaret etmektedir.
SONUÇ
Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan fiyat tespit raporu, kapsamlı (özellikle sektöre ait bilgileri de içermesi ) ve anlaşılır olarak bulunmuştur. Şirket’in önümüzdeki her sene iş hacmini ilk yıl için %6, sonraki yıllar için %10 artırması ve 2014 yılı karının 7,5 mn TL’den 15,7 mn TL’ye yükseltmesi, ihtimal dahilinde de olsa, projeksiyonun aşağı yönlü riskler içermekte olduğunu değerlendiriyoruz. Fakat Şirket için seçilen AOSM’nin ise oldukça yüksek alındığını ve iskonto oranının yüksek alınması nedeniyle projeksiyonun içerdiği risklerin azaltıldığını ve bu durumu değerleme açısından pozitif olarak değerlendiriyoruz.
Şirket’in halka arz fiyatının temsil ettiği F/K oranı, benzer şirket olarak seçilen Garanti Faktoring ve Creditwest faktoring şirketlerinin F/K ortalamasına yakındır. PD/DD oranı ise iki şirkete nazaran daha düşüktür. 29.04.2014 tarihi itibarıyla Lider Faktoring A.Ş.’nin halka arz fiyatı, piyasa çarpanlarına göre de önemli ölçüde iskonto içermektedir.
Şirket’in 2013 yılı karının düşük gerçekleşmesi nedeniyle Şirket için piyasa çarpanları değerlemesinin daha düşük değerlemeye neden olduğunu, Şirket’in geçmiş yıl performansına bakılarak Şirket’in 10-15 mn TL aralığında net kara ulaşması ve gelecek yıllarda bu kar rakamlarını aşabilecek potansiyele Şirket’in sahip olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca Şirket’in fiyat tespit raporundaki
projeksiyonları özellikle 2014 net kar öngörüsü %20-25 daha düşük oranda gerçekleşse bile, elde edilecek finansal sonuçların, endekslerin ve benzer şirketlerin mevcut durumu dikkate alındığında, Şirket’in halka arz fiyatının yine iskonto içereceğine dikkat çekiyoruz.
Sonuç itibarıyla Lider Faktoring A.Ş.’nin halka arz fiyatı için 3,0 TL’yi makul olarak değerlendiriyoruz.
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!