Leonid Hurwicz Kısaca Hayatı
Hurwicz, Bolşevik devriminden sadece iki ay önce, 21 Ağustos 1917’de Moskova’da dünyaya gelmiştir. Yaşanan devrim hareketleri sonucunda 1919’dan önce, ailesi ile Varşova’ya dönen Hurwicz’in babası avukat, annesi ise öğ- retmenlik mesleğiyle uğraşıyordu. 9 yaşına kadar annesinin kendisine verdiği okuma-yazma eğitimden dolayı resmi bir okula gitmeyen Hurwicz, 9 yaşından sonra özel bir okulda eğitime başlamıştır. Hurwicz, Chicago’da meteoroloji asistanlı- ğı yapan Evelyn Jensen ile 1944 yılında evlenmiş ve dört çocukları olmuştur. Hayatı boyunca kendi devriminin bekçisi olan Hurwicz, 24 Haziran 2008 tarihinde vefat etmiştir.
Eğitim Hayatı
Eğitimine siyasal durumlardan dolayı bazı dönemlerde ara vermek zorunda kalan Hurwicz, 1919’da siyasi baskı korkusuyla ailesiyle birlikte Moskova’dan ayrılarak, Polonya’ya yerleşmiştir. Hurwicz, Varşova Üniversitesinde hukuk eğitimi almıştır. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra “London School of Economics”e kabul edilmiştir. Hurwicz, İngilizcesi iyi olmadığı için, en iyi anlayabileceğini düşündüğü Macar İktisatçı Nicholas Kaldor’un derslerini takip etmiştir. Eğitimine devam etmek için 1939‘da Cenevre’ye gitmiş, fakat Hitler’in Polonya’yı işgal etmesiyle Yahudi Mülteci olmuştur. İsviçre ve Portekiz’de gergin geçen birkaç aydan sonra Hurwicz, Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiştir. Bundan sonra çalışmalarına ise Harvard ve Chicago Üniversitesi’nde devam etmiştir. 1940’ların başında Cowles Komisyonu’nda, ekonometri için oluşturulan beyin takımında yer alan Hurwicz, 1951’de ise Walter Heller tarafından matematik teorisyeni olarak Minnesota Üniversite ’sine davet edilmiştir. Hurwicz, bir bilim adamı olarak katkılarının dışında, DFL Parti’sinde (Demokratik İşçi Partisi) aktif olarak bulunarak, 1968’de Chicago’daki Demokratik Ulus Kongresi’nde Minnesota delegesi olmuştur.
İktisada Yaptığı Katkılar
Hurwicz, ekonominin özgün yapısı ve kısıtları çerçevesinde gerçekleştirilecek optimizasyonu veri kabul etmek yerine, arzulanan amaçların gerçekleştirilmesiyle ilgili mekanizmaları oluşturan kurallar için, özenli bir metot sunan “Mekanizma Tasarımı Teorisini” ortaya koymuştur. Hurwicz’i diğer iktisatçılardan ayıran önemli çalışmaları arasında bulunan rekabetçi dengenin dinamik istikrarı üzerine çalışması, “On the Stability of Competitive Equilibrium I (Rekabetçi Dengenin İstikrarı– I) ” 1958’de Econometrica’da yayınlanmıştır. Bunu 1959’da yine Econometrica ‘da yayınlanan “On the Stability of Competitive Equilibrium, II” ( Rekabetçi Dengenin İstikrarı– II) isimli çalışma izlemiştir. Di- ğer iktisatçılar, rekabetçi iktisadi sistemlerdeki dengeyi incelemiş olmasına rağmen hiçbiri dengenin istikrarını dikkate almamıştır. “The Theory of Modern Decentralized Allocation Mechanism” adlı çalışmasıyla Ulusal Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür. Diğer önemli çalışmaları arasında; 1945’de American Economic Review’da yayınlanan “The Theory of Economic Behavior”, 1971’de “On Informationally Decentralized Systems”, 1973’de yayınlanan “The Design of Mechanism for Resource Allocation” yer almaktadır. Son zamanlardaki çalışmalarından biri ise David Schmeidler ile editörlüğünü gerçekleştirdiği ve 2007 ’de yayınlanan “Social Goals and Social Organization (Sosyal Amaçlar ve Sosyal Organizasyonlar)’dır.
Eserleri
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından, 2007 yılında LEONID HURWICZ’e (Chicago Üniversitesi, Illinois-ABD) verilmiştir. Hurwicz, bu ödüle “Mekanizma tasarımı teorisinin temelleri analizindeki katkılarından” dolayı layık görülmüştür.