Küresel talep artışı, enerji güvenliğini önceliklendiriyor

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 16 Ekim Çarşamba günü yayınlanan son Küresel Enerji Görünüm Raporu, küresel enerji talebi katlanarak artarken, derinleşen küresel jeopolitik ve jeoekonomik gerginliklere bağlı olarak, önde gelen 40 ülke için ‘enerji güvenliği’ başlığının daha da önem kazandığına işaret ediyor. Bilhassa enerji üreticisi ülkeler arasında enerji arzı ve tedarikine yönelik rekabet tırmanırken, üretici ülkeler arasında artan rekabet aynı zamanda ‘enerji arz bollaşması’ dönemine girildiğine de işaret etmekte. Ancak, enerji üreticisi ve tedarikçisi olan ülkelerin artan küresel jeopolitik gerginliklere bağlı olarak, ‘müşteri’ seçiminde jeopolitik yaklaşımı daha fazla tercih ediyor olmaları da bir başka yönetilmesi gereken risk. Bu nedenle, IEA’nın raporu hükümetlerin ve tüketicilerin karşı karşıya olduğu kritik seçimlere de işaret ediyor. Rapor aynı zamanda, bölgesel çatışmalar ve jeopolitik gerginliklere bağlı olarak, günümüzün küresel enerji sistemindeki önemli kırılganlıkların da altını çizerek, daha temiz ve daha güvenli enerji teknolojilerine geçişi hızlandırmak ve genişletmek adına daha güçlü politikalara ve daha büyük yatırım hamlelerine olan ihtiyaç olduğunu da hatırlatmakta.

Bunca küresel ve bölgesel jeopolitik gerginlik ve küresel çok taraflı sistemdeki parçalanmışlığın ortasında, hem enerji güvenliği, hem de sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik küresel eylem planlarını hızlandırmak ciddi risklerle karşı karşıya. Rapor, önümüzdeki dönemde devam edecek ve enerji güvenliğini tehdit edecek gelişmeler ışığında, mevcut yakıt türlerinin yanı sıra, yeni nesil yakıt ve enerji üretim teknolojinin geliştirilmesinin vazgeçilmezliğinin yanı sıra, yoğunlaşan petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arz-talep dengesine, başta güneş panelleri ve piller olmak üzere kimi önemli temiz enerji teknolojileri için büyük üretim kapasitesi sıçrayışına da değinmekte. Rapor, küresel enerji arz fazlalığının zaman zaman yoğunlaşacağı ve hem hükümetlerin, hem de hükümetlerin enerji maliyetlerinde rahatlayacağı dönemlerin, temiz enerji yatırımlarına geçişi hızlandırmak için bir fırsat penceresi sunduğuna da işaret ediyor. Temiz ve yenilenebilir enerji yatırım hamlesi her ne kadar beklenen ölçüde hız kazanmamış olsa da, mevcut politikalarla dahi, daha düşük emisyonlu enerji kaynakların 2030’dan önce dünyanın elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını üretecek hale geleceğini ve üç fosil yakıta (kömür, petrol ve gaz) bu dönemin sonunda zirveye ulaşacağının tahmin edildiğini ortaya koyuyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!