Aydın Eroğlu – 13.02.2018
Geçen hafta ABD etkisinde yaşanan dış borsalardaki sert düşüşler nedeniyle, onlar kadar olmasa da, onların etkisi ile düzeltme yaşamıştık. Benim açımdan bu düşüş teknik bir düzeltme idi. Gayet de sağlıklı bir gelişmedir. Ancak önemli olan bu düzeltme bitti mi, yoksa artçıları yine gelir mi ?
Bence henüz artçı riskleri sürüyor. DOW’a baktığımızda sert düştüğü 23.088 seviyesinden bir toparlanma tepkisi verdiğini görüyoruz. Benzeri S&P 500, DAX ve diğer gelişmiş borsalarda da görülüyor. Ancak Trump’ın açıkladığı 1,5 Trilyon Dolar’lık alt yapı yatırımları kararı nedeniyle, ABD’nin enflasyonundaki artışın sürmesini beklemek doğru olacaktır. Enflasyon artışı ise, faizlerin yukarı çekilmesine ve dolayısı ile FED’in 2018 yılında en az 3 ve üzerinde faiz artışı yapmasına neden olacaktır.
İşte henüz bu risk varken ve güçlenirken, ABD borsaları artçı düşüşler yaşayabilir. Teknik olarak sırası ile 24.734 ve 24.928 dirençleri geçilmediği takdirde, Destek-Direnç Tablomuzda paylaştığım alt desteklere doğru yeni satışlar yine görülebilir. Bu riskin yaşanmaması için dediğim dirençlerin yukarı kırılması gerekir. Ben yeni artçıların daha yüksek bir risk olduğunu düşünüyorum.
Dolayısı ile BİST de, ABD borsalarının paralelinde hareketler yapabilir. En azından bir süre daha gelişmiş borsaların etkisinden çıkamayabilir. Çünkü sadece gelişmiş ülke borsalarının düzeltme baskısına maruz değiliz. Aynı zamanda Suriye’de yaşanan gelişmeler, şehit haberlerimiz ve ABD ile bölgedeki gerilimler de BİST için olumsuz baskılar yaratıyor. Eğer bu hafta ülkemize gelecek olan ABD Dış İşleri Bakanı Tillerson ile olumlu bir görüşme yaşanacak olursa, o zaman BİST pozitif ayrışma yaşayabilir. Ama tam tersi, gelişmeler ilişkilerin kopmasına doğru gidişi hızlandıracak olursa, bu takdirde BİST, kurlar ve faiz düzeyimiz bundan en azından bir süre daha olumsuz etkilenebilir.
BİST İçin Teknik Riskler!
BİST için teknik olarak en önemli destek seviyesi 111.107 diye görülüyor. Eğer BİST yükselişinde 118.395 seviyelerini geçemez ve o seviyelere doğru yükselip sonra yeniden düşmeye başlayacak olursa, bu takdirde dikkat çektiğim 111.107 desteği çok büyük önem kazanır. Eğer bu destek böyle bir hareket sonrasında kırılacak olursa, Omuz Baş Omuz denen bir düşüş formasyonu tetiklenir. Bu formasyonun tetiklenmesi halinde BİST’in 105.000’li seviyelere doğru düzeltmeyi sürdürmesi riski gündeme gelir.
Peki şimdiden BİST bu düzeltmeyi yapar mı diyorum? Hayır bunu söylemiyorum. Sadece olası teknik risklere dikkat çekip, önemli olan teknik seviyelere dikkat edin diyorum. BİST’in yıl içinde 140-150 Bin seviyelerine doğru yükselişler yaşamasını beklediğimi biliyorsunuz. Ama yıl içerisindeki bu beklentim için henüz çok erken. Yılın daha başındayız. Bu görüşümün gerçekleşmesi, aradaki dikkat çektiğim düşüşlere mani olmaz.
Yani teknik olarak bu bir kaç gün için BİST’in yükselmeyip, kısmi düşmesini yeğlerim. Yoksa dediğim seviyelere doğru yükselip, sonra düşmesi teknik risklerin artmasına neden olacaktır. Sizler bu ortamda kredili işlemlerden uzak durun derim.
Peki Hisse Ayrışmaları Olmaz Mı?
Sadece olumsuz yazdıklarımın etkisinde kalmayın. Ben teknik uyarı yapıyorum. Yoksa BİST’in de, bir çok hissenin de çok daha yüksek potansiyele sahip oldukları görüşündeyim. Bu nedenle açıklanacak yıl sonu bilançoları nedeniyle, hisse bazlı pozitif ayrışmalar görebiliriz. Bunları da beklediğimi tekrarlamak istiyorum. Al/Sat ve Destek-Direnç tablolarımızda bu beklentim olan ilgili hisseleri görebilirsiniz.
NOT: Yazı, 13 Şubat 09:29’da borsaanalizci.com‘da yayınlanmıştır!