Küresel borç sarmalı 315 trilyon dolar

Küresel borç stoku 2024 yılının ilk çeyreğinde 1,3 trilyon dolar daha artarak 315 trilyon dolarla yeni bir mutlak değer rekoru kırmış durumda. Dünyanın önde gelen 40 ekonomisinin küresel GSYH’daki payları ve küresel borç stokundaki payları dikkate alınarak yapılan ağırlandırmaya göre ise, küresel borç sarmalının küresel GSYH’ya oranında dünya rekoruna yüzde 360,3 ile 2021 yılının ilk çeyreği sonunda ulaşıldı. 2024 yılının ilk çeyrek sonu itibariyle aynı oran yüzde 332, 7 seviyesinde. 2019 yılının sonundan bu yana her çeyrek dönem ortalama 4 trilyon doları aşan bir artıştan söz ediyoruz. En yüksek çeyrek dönem artışları ise, 2020’nin ilk çeyreği ile ikinci çeyreği arasındaki 11,3 trilyon dolarlık sıçrama ile, yine 2020’nin üçüncü çeyreği ile son çeyreği arasındaki 11,7 trilyon dolarlık sıçrama. 2020’de ikinci çeyrek ile üçüncü çeyrek arası da 10 trilyon doların hemen altında.

Merkezi Basel’de olan Uluslararası Finans Merkezi’nin (IIF) verileri, küresel borç sarmalarına yönelik bu endişe verici tabloya gelişmiş ekonomilerden en büyük katkıyı ABD ve Japonya’nın, gelişmekte olan ülkelerden ise Çin, Hindistan ve Meksika’nın yaptığını gösteriyor. Küresel borç sarmalı ‘Kovid-19’ küresel virüs salgını döneminde, önde gelen ekonomilerin reel sektörü ve hanehalkını desteklemek amacıyla gerçekleştirdikleri kamu desteklerinin ve bütçe açıklarının finansmanı için ağırlık verdikleri kamu borçlanması nedeniyle 47,6 trilyon dolar arttı. 2022’nin ilk çeyreği sonundan itibaren ise, Rusya-Ukrayna Savaşı patlak vermiş olsa da, küresel borç stokunda gerileme yaşandığını gözlemliyoruz. 2022’nin ilk çeyreği sonunda 307,6 trilyon dolar olan küresel borç stoku, 2022’nin üçüncü çeyreğinde 289 trilyon dolara geriliyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!