Sabit coin düzenlemeleri ne getirecek?
HUSD’nin yakın zamanda dengesini kaybetmesi, sabit coinleri bir kez daha gündeme getirdi ve daha fazla insan bunları ödemeler ve transferler için kullandıkça regülasyon için artan çağrılara katkıda bulundu. Dünyada da birçok ülke kendi yetki alanlarında düzenlemeleri hızlandırdı. Huobi Global tarafından “Sabit coin düzenlemeleri ne getirecek?” başlıklı makalede söz konusu düzenlemelerin sabit coin’ler üzerindeki etkilerini ele alıyor.
Dijital tokenler ABD doları gibi diğer varlıklara sabitlendiğinden, sabit paralar adından da anlaşılacağı gibi fiyat açısından daha az değişken olacak şekilde tasarlanmıştır. Diğer tokenlere göre göreli istikrarları, bu nedenle onları mahsuplaşma süreleri ve ücretlerinden tasarruf etmek isteyen kripto kullanıcıları arasında popüler hale getirdi.
Bugün, sabit coinler 150 milyar dolarlık bir pazara hükmediyor ve bu, onları istikrarlı bir şekilde dünya çapındaki düzenleyicilerin hedef tahtasına koyan önemsiz bir rakam. TerraUSD sabit coin ve onun eşleştirilmiş tokeni Luna’nın Mayıs ayında 40 milyar dolarlık çöküşünden sonra sabit coinlerin başarısızlıklarının bulaşıcı olmasından korkarak ekonomiye ve yatırımcılara zarar vermemesi amacıyla daha fazla hükümet bu coinleri incelemeye aldı.
Düzenleyiciler neden sabit coinlerden endişe duyuyor?
TerraUSD bir algoritma kullanarak Luna tokenine sabitlemesini sürdürürken, diğer büyük sabit coinlerin çoğu, tokenlerini dolaşımda desteklemek için geleneksel varlıkların rezervini tutar. Bu varlıklar doğrudan finansal sistemle bağlantılıdır, bu da merkez bankalarının neden sabit paraların dengelerini kaybettiklerinde potansiyel çöküş yaşamaları konusunda endişe duyduklarını açıklıyor.
Avrupa Merkez Bankası, finansal sektörde bulunma ve yatırımcı güveni açısından zincirleme etkiler gibi, sabit coinlerin küresel finansal sistemin istikrarı için oluşturduğu bir dizi risk belirledi. ABD Federal Rezervi, Mayıs ayındaki Finansal İstikrar Raporunda, aşırı piyasa koşullarında değer kaybedebilecek veya likitsiz hale gelebilecek varlıklar tarafından desteklendiğinden, sabit coinlerin aşırı durumlara karşı savunmasız kalmaya devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, bu güvenlik açıklarının, sabit coinleri destekleyen varlıkların riskliliği ve likiditesine ilişkin şeffaflık eksikliği nedeniyle daha da kötüleşebileceğini belirtti.
Konuyla ilgili bir örnek: Tether, itibari para destekli rezervleri hakkında “doğru olmayan” açıklamalar yaptığı için geçen Ekim ayında ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından 41 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Tether, USDT sabit coininin rezervlerinde tamamen gerçek ABD doları ile desteklendiğini iddia etmişti, ki bu aslında teminatsız alacakları ve itibari olmayan varlıkları içeriyordu.
Kripto regülasyonları ile ilgili çalışmalar
Basitçe söylemek gerekirse, düzenleyiciler, desteklendikleri rezervlerin türü ve seviyesi hakkında daha fazla bilgi edinerek sabit coinlerin riskini değerlendirmeye çalışıyorlar ve bu da banka tarafından yönetilen bir senaryoda nasıl performans göstereceklerini büyük ölçüde belirleyecek.
Dünya çapında birçok ülke, kendi yetki alanlarındaki dijital varlıkları denetlemek için yasa çıkarmada ilk adımları atmaya başladı.
ABD’de, sabit coinleri kapsayacak bir dijital varlık yasa tasarısını Eylül veya sonrasına ertelenmesi bekleniyor. Önerilen çerçevenin ayrıntıları açıklanmasa da Blockworks, ABD Hazinesinin dijital varlık sağlayıcılarının müşteri varlıklarını ödeme aczi gibi olaylardan korumak için onlara müdahale etmesini gerektirebileceğini bildirdi.
İngiltere Hazinesi, parlamentoya geçmeden önce tartışılacak olan sabit coinler gibi dijital varlıkları düzenlemek için bir yasa tasarısı sundu. Mevcut finansal düzenlemeleri kripto para birimlerini kapsayacak şekilde genişletmeyi amaçlıyor ve yeni kuralların nasıl görünebileceği konusundaki belirsizliğe rağmen ülkenin kripto endüstrisi tarafından memnuniyetle karşılandı.
Haziran ayında Avrupa Birliği, bölgedeki dijital varlıklar için kapsamlı bir düzenleyici çerçeve olarak görülen Kripto Varlıklarda Piyasalar (MiCA) yasa tasarısını tanıttı. 2024 gibi erken bir tarihte yürürlüğe girmesi beklenen yeni kurallara göre, toplu para çekme durumunda geri alma taleplerini karşılamak, geniş rezervleri korumak için sabit coinlere ihtiyaç duyulacak. Çok büyük hale gelen sabit coinler de günlük işlemde 200 milyon euro ile sınırlı kalmakla karşı karşıya.
Kripto firmalarının önerilen AB kurallarına tepkisi
AB’nin MiCA yasa tasarısı, bölgede faaliyet gösteren 46 önde gelen kripto şirketi tarafından, mevzuatın belirli bölümlerinin dijital varlık sahiplerinin mahremiyetini ve kişisel veri güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle eleştirildi. AB maliye bakanlarına yazılan bir mektupta, 46 firmanın imzacıları, yasaların AB’yi etkin bir şekilde kripto girişimleri ve en iyi teknoloji yetenekleri için çok daha az rekabetçi bir yer haline getireceğini savundu.
Bununla birlikte, tasarı, USDC ve USDT sabit coinleri pazarın neredeyse %80’ini oluşturan büyük Circle Internet Financial Ltd ve Tether Holdings tarafından memnuniyetle karşılandı. Tether’in CTO’su Paolo Ardoino, mevzuat netliğini memnuniyetle karşıladı ve CNBC’ye “MiCA’nın bugüne kadarki en ilerici girişimlerden biri olduğunu ve Avrupa bölgesinde kripto inovasyonunu ve benimsenmesini sağlamaya odaklandığını” söyledi.
CNBC’ye AB çerçevesinin “önemli bir kilometre taşı” temsil ettiğini söyleyen Circle’ın baş strateji sorumlusu Dante Disparte de olumlu bir not aldı. MiCA’nın “GDPR’nin (AB’nin veri koruma kuralları) mahremiyet için ne olduğunu kripto için olacağını” ekledi.
Sabit coin düzenlemesi kripto kullanıcıları için ne anlama geliyor?
Şimdiye kadar, sabit coin dağıtımcılarının düzenlenmesinin, rezervleri ve düzenli denetimler açısından daha fazla şeffaflık getireceği açık. Ek inceleme, rezervlerin yönetiminde daha güçlü bir yönetimi teşvik edecek ve bu da sabit coinlerin adlarına uygun olmaları için iyiye işaret ediyor. Kripto kullanıcıları ayrıca hangi sabit coine güvenecekleri konusunda daha bilinçli kararlar verebilirler. Bu tür sonuçlar, yatırımcı korumasını güçlendirecek ve son kripto piyasası gerilemesinden sonra güveni yeniden inşa edecek.
Bloomberg raporuna göre, düzenleme merkez bankalarını, ticari bankaları ve diğer kurumları kendi sabit coinlerini sunmaya çekerse, halk da daha fazla seçeneğe sahip olabilir. Dijital varlıkların artan şekilde benimsenmesiyle başlaması beklenen sabit paraların kullanımıyla, düzenleme, kripto endüstrisi ve benzer şekilde kullanıcılar için çok yönlü faydalar getiren zamanında yapılmış bir hareket gibi görünüyor.
Kaynak: Huobi