ABD seçimlerinin yapıldığı güne gelirken, dolardaki güçlenmenin de etkisiyle, kripto para piyasalarına gelen satış dalgasının etkisiyle son 24 saatte en yüksek hacimli 100 birimden 94’ünün değeri düşerken, ilk 10 birimin 8’i düşenler arasındaydı-08:50
Kripto para birimlerindeki genel düşüşün etkisiyle toplam piyasa hacmi de, son 24 saatte 12 milyar dolar dolayında düşüşle 389.13 milyar dolara kadar düşerek yeniden 400 milyar doların altına döndü.
Hafta sonunda, 14,027 dolar ile Ocak 2018’den bu yana en yüksek düzeyi gördükten sonra geri çekilen kripto para piyasalarının en yüksek hacimli birimi Bitcoin, son 24 saatte yüzde 1.72 düşüşle 13,456.43 dolara geriledi. Bitcoin’in piyasa hacmi de, hafta sonunda 259,92 milyar dolar ile neredeyse iki yılın en yüksek düzeyine ulaştıktan sonra yeni haftanın ikinci gününe 249.37 milyar dolar ile 250 milyar doların altında başladı.
Kripto para piyasalarda, Cuma günü 150 milyar doları da aşarak 154.53 milyar dolara yükseldikten sonra, hafta sonunda yarıdan da çok daralarak 70.59 milyar dolara çekilen 24 saatlik işlem hacmi, gelen yoğun satışlarla 91.13 milyar dolara yükseldi.
Toplam 7,580 kripto para biriminin işlem gördüğü 31,991 piyasadaki toplam piyasa hacminin yüzde 64.1’ini Bitcoin oluşturuyordu.
En yüksek hacimli 10 kripto para birimindeki değişiklikler:
1.Bitcoin yüzde 1.72 düşüşle 13,456.43 dolar,
2.Ethereum yüzde 6.27 düşüşle 375.02 dolar,
3.Tether yüzde 0.02 artışla 1.00 dolar,
4.XRP yüzde 4.15 düşüşle 0.23 dolar,
5.Bitcoin Cash yüzde 10.84 düşüşle 239.26 dolar,
6.Chainlink yüzde 10.26 düşüşle 10.35 dolar,
7.Binance Coin yüzde 7.66 düşüşle 26.51 dolar,
8.Litecoin yüzde 6.36 düşüşle 52.34 dolar,
9.Polkadot yüzde 6.79 düşüşle 3.94 dolar,
10.USD Coin yüzde 0.05 artışla 1.00 dolardan işlem görüyordu.
Paribu’nun “Dijital Varlık Regülasyonu: Çapraz Ülke Analizi” başlıklı çalışmasında, Avrupa’daki düzenleme şöyle anlatıldı:
Kripto regülasyonu Avrupalı birçok kanun yapıcı ve otorite tarafından önemli ve değerli bir konu olarak görülüyor. Ulusal ve uluslararası devlet yapıları, kripto piyasalarının spekülatif ve sıkıntı veren bir konu olmaktan ziyade, hassas bir şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu itiraf ediyorlar.
Endüstri büyüyüp geliştikçe ve insanları, işletmeleri etkiledikçe blokzincir teknolojisinin potansiyel faydalarını reddetmek yerine artık makul, akılcı regülasyonlar ve kontroller tercih ediliyor. Kuşkusuz, gittikçe artan sayıda Avrupa ulusal otoritesi kripto para endüstrisine olumlu bakmaya başlıyor. Kriptoyla ilgili mevzuat ve regülasyon esaslarının günümüzdeki gelişimi hükümetler adına avantajlı ve teşvik edici bir görünüm yaratıyor.
Kripto dostu yasama trendi –metinde daha geniş analizi yapılmak üzere– böyle devam ederse, Avrupa bölgesi bu teknolojinin en fazla fayda kazananı olabilir. İlaveten, Avrupa otoriteleri kripto regülasyonları konusu üzerinde de ayrıca çalışıyorlar.
Buna birincil örnek olarak, Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin (European Banking Authority, EBA) yayımladığı, kripto varlıklar ve dağıtık defter teknolojisiyle ilgili olarak Avrupa Komisyonu’na öneriler içeren raporu gösterilebilir. Bu kurum uzun zamandır kripto varlıkları, özellikle sanal para birimlerini gözlemlemektedir ama bu ek analizi Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in isteği üzerine yaptı.
Kaynak: Milliyet
Dijital para ile vergi ödenebilir mi?-09:00
Blokzinciri ( blockcahin) teknolojisi etrafında oluşturulan, hiçbir merkezi otoriteye yada aracı kuruma bağlı olmayan, sanal/dijital para kavramını kripto paralar olarak da adlandırmak mümkündür.
Sahip olduğu teknoloji nedeniyle güvenli ve şifrelenmiş bir para birimi olan sanal paranın oluşturulma amacı, belli kriptografik ilkeler sayesinde mümkün kılınan işlemlerle dijital bilgi akışını sağlamaktır. Bu sistem aslında güvenli bir para alışverişi sağlamaktadır. Günümüzde sayısı binleri aşan sanal/ dijital para birimi alım satıma konu olmaktadır.
2008-2009 yılları arasında Satoshi Nagatomo, dijital para birimi olan Bitcoin’i çıkarttığında bu kıvılcımı başlatan ilk kişi olmuştur. Bitcoin ile ilk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.
Sanal para birimleri yasalarla düzenlenmiş varlıklar olmadıkları için, özellikle kullanıcılar açısından birçok risk arz etmekle birlikte geleneksel ödeme araçlarına göre sağladıkları faydalarla sanal para birimleri giderek daha çok tercih edilir hale gelmişlerdir.
Günümüzde blokzinciri ve kripto paraları yasal süreçlerde kabul eden ülkeler; Venezüella, Brezilya, eyaletlere göre farklılık göstererek ABD, Kanada, Çin, Japonya, Singapur, İsviçre, Malta olup dünyada diğer birçok ülkede bu teknolojinin ve kullanım alanlarının artırılmasına yönelik teşvik programları ve kanun tasarıları için çalışmalar yapılmaktadır.
Çin, Rusya, Güney Kore ve Estonya kendi ulusal kripto paralarını çıkarma hazırlığı içindeler. Venezüella ise ulusal dijital para birimi PETRO’yu kullanmaya başladı. ABD, Japonya, İsviçre ve Avustralya gibi ülkeler sanal paraları ödeme aracı olarak kabul eden öncü ülkelerdir. İran’ın uygulanan ambargolardan kaçınabilmek için sanal para ile ithalat yapmaya hazırlandığı yönünde haberler var. ABD’nin Wyoming Eyaleti kripto para firması Kraken ve Avanti şirketlerine kripto para bankası olma onayını vermiştir. Venezüella 355 belediyesinin 305’nde PETRO ile vergi ödenmesini kabul etti. Ayrıca İsviçre ve Kanada’nın bazı kanton ve belediyeleri ile ABD’nin Ohio eyaletinde, dijital para birimleri vergi tahsilatlarında geçerli ödeme aracı olarak kullanılmaktadır.
Dijital para birimlerinin kullanım alanları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde sanal/dijital para birimlerine yönelik herhangi bir yasal mevzuat bulunmamaktadır. Ancak bu alandaki yasal boşluğun doldurulması amacıyla ilgili kamu kurumları eşgüdümünde çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Bu değişim ve dönüşümün geldiği nokta itibariyle yakın bir gelecekte ülkemizde de sanal para birimlerinin ödeme aracı olarak kullanım alanlarının yaygınlaşacağı kuşkusuzdur. Gerekli yasal alt yapının hazırlanması sonucunda dijital para birimleri ile vergi ödenmesinin yolu açılmış olacaktır.
Kaynak: Dünya