Kredi Kayıt Bürosu, kredi veren kuruluşlara yönelik dolandırıcılık uyarı sistemi geliştirdi
Kredi Kayıt Bürosu, ‘Sahtecilik Girişimi Tespit ve Önleme Hizmeti’ni kullanıma sunuyor. Sistem sayesinde bireysel kredi başvurusu yaparken gerçekleştirilen ya da teşebbüs edilen sahtecilik ve dolandırıcılıklar hakkında kredi veren kuruluşlar anında uyarılacak, kötü niyetli girişimler baştan önlenecek.
Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu, artan organize dolandırıcılık ve sahtecilik olayları üzerine yeni bir sistem geliştirdi. Ulusal Veri Tabanı, Ulusal Kurallar ve Sahtecilik Skoru ile desteklenerek geliştirilen Sahtecilik Girişimi Tespit ve Önleme Hizmeti, gelişmiş bir yazılım vasıtası ile kötü niyetli girişimlerin baştan tespit edilmesine yardımcı oluyor.
Kurumların altyapı ihtiyaçlarına göre farklı üyelik ve veri zenginleştirme modellerine sahip olan sistem, ilk kez ulusal düzeyde, uluslararası standartlarda ve yüksek teknolojiyle kurularak Aralık 2015 itibarıyla kredi veren kuruluşların kullanımına sunuldu. Maliyet açısından da büyük avantaj sunan sistemde kullanıcılar ihtiyaçları doğrultusunda kendi ek kurallarını da yazabiliyor. İleri teknoloji ile donatılan sistemde bankalar, gelişmiş tahmin yöntemleri ve farklı kaynaklardan toplanan verileri riskli başvurulara yönelik vaka analizi ve başvurular arası ilişkileri saptayıp organize şebekeleri tespit edebiliyor.
“Organize işlere” darbe vurulacak!
Sahtecilik Girişimi Tespit ve Önleme Hizmeti ile teşebbüs edilen sahtecilik ve dolandırıcılık uygulamalarının önüne geçilebileceğini belirten Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz; “Sahtecilik ve dolandırıcılık bankacılık sektöründeki en büyük risk alanları arasında yer alıyor. Dolandırıcıların organize olarak çalıştığı ancak bankaların yüksek miktarlarda ayrı ayrı yatırımlar yaparak tek başına savaşmaya çalıştığı bir durumla karşı karşıyayız.
Bu soruna çözüm olarak sunduğumuz hizmetle, artık bankalar da dolandırıcılara karşı ortak hareket edebilecek. Kredi Kayıt Bürosu olarak yazılım ve altyapı bakımından gelişmiş ülke standartları üzerinde geliştirdiğimiz Sahtecilik Girişimi Tespit ve Önleme Hizmeti için bir yılı aşkın süredir yoğun emek harcadık. Sistem bankacılık sektörünün yanı sıra farklı sektörlerden beslenerek merkezi bir sahtecilik veri tabanı olarak çalışacak. Sahtecilik ve dolandırıcılık ile mücadele etkin işbirliğini gerektirdiğinden bu sistem ile oluşturduğumuz işbirliği platformunu geliştirecek yeni yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Yazılım ve altyapı olarak dünyadaki sistemlerin üzerindeyiz
Sistemin teknik yetkinlikleriyle ilgili bilgiler de veren Akdeniz; “Sistemin, içerisinde yer alan 300’den fazla algoritma ile ilk defa sahtecilik girişiminde bulunan kişilerin de saptanmasını sağlayan bir altyapısı var. Üstün teknoloji ve Kredi Kayıt Bürosu’nun güvenilir altyapısı ile oluşturduğumuz sistem, yazılım ve altyapı anlamında İngiltere ve Amerika’daki örneklerinin üzerinde” dedi.
Kredi Kayıt Bürosu Hakkında:
Türkiye’nin ilk ve tek kredi bürosu olan KKB, sektörün önde gelen 9 bankasının ortaklığı ile 11 Nisan 1995 tarihinde kurulmuştur. KKB’nin, bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere hem Risk Merkezi hem de kendi üyelerini içeren 180’in üzerinde üyesi bulunmaktadır. KKB’nin temel fonksiyonu; üyelerinden topladığı müşteri bilgilerini birleştirip kredi risk yönetim süreçlerinde kullanılmak üzere yine üyeleri ile paylaşması şeklindedir. 2013 yılı Ocak ayında hizmete sunduğu Çek Raporu, Risk Raporu ve Elektronik Rapor Sistemi ile KKB, yalnız finansal kuruluşlara değil aynı zamanda bireylere ve reel sektöre yönelik hizmetler de sunmaya başlamıştır. Kişi ve kurumların finansal itibarlarını yönetebilmeleri için önemli araçlar sunan KKB, 2014 yılında bireylere ve reel sektöre yönelik olarak tasarlanmış yeni finansal hizmetler platformu Findeks’i hayata geçirmiştir. Findeks, sahip olduğu dünyanın en gelişmiş kimlik doğrulama yapılarından biriyle benzersiz bir hizmet sunmaktadır. (www.kkb.com.tr)