Krediye imza attıktan sonra bankalar tarafından çıkarılan ek masraflar baş ağrıtıyor.
Kredi alırken birçok tüketici sadece bankaların reklam ve ilanlarındaki faiz oranlarını karşılaştırarak karar veriyor. Asıl şikayet ise bundan sonra başlıyor çünkü krediye imza attıktan sonra bankalar tarafından masraf üzerine masraf çıkartılıyor. Buna göre, faiz ödeyeceğiniz tek masraf değil; hesap işlem ücreti, dosya masrafları, Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV), istenilmeden yapılan sigorta masrafları, rehin kaldırma ücretleri, ekspertiz ücreti, istihbarat ücreti, başvuru ücreti ve hatta erken borcunu ödeyene ceza.
Bankalardan kredi almak isteyen vatandaşlar bankaların reklam ve ilanlarında verilen rakamları karşılaştırıp karar veriyor. Bankalar daha sonra yeni borçlar çıkarınca da şikayetler bitmek bilmiyor.
Kredi Masrafları Büyük Sorun
1 0cak 2011- 1 Ocak 2012 tarihleri arasında 280 bin şikayet alan Şikayetvar sitesine bankacılık sektöründen toplam 40 bin şikayet aldı. Bu şikayetlerin 700’e yakınını ‘Kredi masrafları’ oluşturuyor. Tüketicinin kredi sözleşmesine imza attıktan sonra yeni borç çıkaran bankaların talep ettiği belli başlı masraflar ile ilgili şikayetler şöyle:
Hesap İşletim Ücreti: Çektiğim kredi tutarını ve faizini ödedim demeyin birde kredi için açılan hesabın ücreti var. Bankaların beyanlarında bu ücret gösterilmiyor. Hesap açmadan başka bir deyişle ‘Hesap İşletim Ücreti’ ödemeden kredi kullanmak mümkün değil. “Bankadan kredi çektim ve krediyi çoktan ödedim. Ödeme yaparken hesap kullanım ücreti 38 TL daha ödemeniz gerekiyor dediler. Bu konu ile beni bilgilendirme yapılmadı ve zaten ben kredi çekerken parayı zaten faizli çekiyorum. Alınan ücretin adı hesap işletim ücretymiş.”
Dosya Masrafları: Dosya ücreti, bankaların kredi kullandırtma aşamasında aldığı kredi açılış ücretidir. Bu ücret sabit bir tutar olabileceği gibi, kredi miktarı üzerinden yüzde olarak da alınabilir. “Alınan dosya masrafının yasal olmadığını düşünüyorum. Konut kredisi kullanırken ödediğim dosya masrafının neden alındığı ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. Ama bu para alındı. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.”
Sigortalar: Sadece kredi kullanmak da yeterli kılınmıyor. Banka kredi çeken vatandaşlara adete baskı uygulayarak ferdi kaza, hayat sigortası gibi belli başlı sigortaları yapma şartı ile kredi veriyor. “Bankaya giderek kredi için gerekli evrakları imzaladım. Kredi kullandırma safhasında ilgili müşteri temsilcisi ferdi kaza yada hayat sigortasının ayrıca Dask harici benim evim isimli sigortanın zorunlu olduğunu ferdi kaza sigortasının daha hesaplı olduğu için tercih edebileceğimi yoksa krediyi kullandıramayacaklarını belirtti.”
Rehin (İpotek) Kaldırma Ücreti: Kredi borcunu ödeyen tüketiciler kredi üzerindeki ipoteki kaldırmak için de bankalara ek bir ücret vermek zorunda kalıyor. Borç yoktur yazısı almak isteyen tüketici borçlu çıkartılıyor. “Düzenli olarak ödediğimiz kredimizin borcu bitti ve rehin kaldırma yazısı için bankaya gittiğimde ücret istendi, sorum ve şikayetim şu; Rehin kaldırma yazısı masrafı nedir? Yazıcı çıktısından başka masraflı ne yapıyorsunuz da bu para talep ediliyor?”
Ekspertiz Ücreti: Eksper ücreti kredi başvurusunda bulunan müşterilerden alınmaktadır.”Kredi çekmek istiyoruz ekspertiz ücretini de bize ödettiriyorlar. Halbuki ilan ve reklamlarında tüm masrafların içinde olduğu belirtilmişti. “
Erken Kapatana Ceza: Vadeli olarak alınan krediler erken ödendiğinde de ceza kesiliyor. Tüketiciler bu uygulamayı ‘erken ödeyen cezalandırılıyor’ diye tanımlıyorlar. “1 yıl vadeli kredimi 6 ay erken kapattığım için yaklaşık 130 TL (kredi kapama) adı altında ücret kesildi ve bu ücretin vergisini bile aldılar. Kullandığım krediyi erken ödediğim için cezalandırılıyor muyum? Normalde hesabı ilk defa açarken hiçbir ücret vs tahsil edilmez korkmayın diyerek açtıkları normal mevduat hesabından daha sonra nasıl ücret tahsil etmeye başladıklarına şahit oldum. Her zaman tarihinden önce ödediğim ve bugüne kadar hiçbir erken ödeme cezası işletilmeyen hesabıma nasıl da erken ödeme cezası işletmeye başladıklarını gördüm.”