Sadece Türkiye’de değil İngiltere’de de zincir marketler enflasyonun 3 kat üzerinde fiyat artırdı. Üstelik temel gıdalarda… Rakamlar, temel gıda ürünleri için bir yıl öncesine göre yüzde 30 daha fazla ücret aldıklarını gösteriyor.
Tereyağı ve ezmeler yüzde 29,4 gibi “şaşırtıcı” bir artış gösterirken, süt ve peynir sırasıyla yüzde 26,3 ve yüzde 22,3 arttı. İngilizler artan faturalar ve gelir düşüşüyle çifte darbe alırken, birçoğu yükselen fiyatlara ayak uyduramadığı için öğün atlamak zorunda kalıyor.
Türkiye’de olduğu gibi süpermarketler ve onları tedarik eden şirketler, müşterileri yaşam maliyeti krizi sırasında temel ürünleri satın almakta zorlanırken bile rekor karlar elde ediyor.
TSLA grafiği, USD 177 fiyatında yüzde 11 yükseldi.
Grafik TradingView’den
KRDMD 17.20 TL fiyatıyla yüzde -3.15 düşüşle 20 TL desteğin altında kapattı. 15 TL dar bandında regresyondan geçici olarak kurtulan fiyatlanma tekrar yükselebilir.
21.19 TL direnci ancak 20TL psikolojik sınırının güçlü bir makro demir piyasası sonucu geçilmesiyle mümkün olabilir diyenler ağırlıkta denebilir. 18.52 ‘de regresyon ve süpertrend gerilim hattı var denebilir. Lucem anb halen kırmızı dikey hat gösterdiğinden risk geçmiş değil.
Grafik TradingView’den
THYAO 150 ‘nin altında 149.8 üst desteği ile kapanış gösterdi.
Lucem’in geniş dikey yeşil bir bant ardından kırmızı bir bandın ortasında veya sonunda olduğu savunulabilir.Son mumda alıcıların baskılı dolgun bir mum olmasının yanısıra tekrar bir yükseliş belirtisi gösterdi ve 12 aylık en yüksek noktasından çok uzakta değil. Ancak tekrar pandemi ve kapatma söylemleri yaygınlaşırsa uzun vadeciler bile baskı yapabilir.
Grafik TradingView’den
GARAN 23.82 TL ile yüzde -2.93 bir kayıpla haftayı kapatarak kırmızı sinyaller verdi ve 26 TL desteğini kaybetti. Fakat Merkez Bankası ve Fed’den gelen açıklamalar sıcak para yönünde destek olursa ilerleme gerçekleşebilir.
Bankacılık istenilen kar marjını aşsa da piyasalarda döviz rezervinin ve sanayi tarafında düşük TL değerinin çok hoş karşılanmaması ve bunun sonucunda cari açığın yükselmesi riski artırıyor.
Sonuç itibariyle, fiyatları düşük tutma çabalarına rağmen, günlük temel ihtiyaç maddelerinin maliyeti hala artıyor. Bu trend maalesef 2023’te de devam ediyor. Müşterileri yükselen enflasyonla mücadele ederken bencilce yüksek karlar bildiren süpermarketlerin bu artışları durdurmak için çok daha fazlasını yapmak gerekiyor. Doğrudan köyden alış veriş yapmak, aracı kurumları yapay zeka destekli kodlarla denetlemek, drone otomasyon sistemleri ile çiftçiden tüketiciye ürünü ulaştırmak, devlet destekli kooperatifleri artırmak ve burada fiyatları gerçekten makul seviyeye çekmek gibi rasyonel çözümler de savunulmaktadır.
Okan Özdemir