KOZAL: BİST’in psikolojisi bozuldu ve direnç düştü

Türkiye’nin finans piyasalarında önemli düzenlemeler hayata geçirilirken, mevduat stopaj oranlarında dikkat çekici değişiklikler yapıldı. 31 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenlemede, 6 aylık mevduatta stopaj oranı yüzde 7,5’ten yüzde 10’a yükseltilirken, bir yıllık mevduatlarda bu oran yüzde 5’ten yüzde 7,5’e çıkarıldı.

Bir yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj oranı yüzde 2,5’ten yüzde 5’e yükseltildi. Yatırım fonlarındaki indirimli stopaj uygulamasının sona ermesiyle, bu alanda da yüzde 10’luk standart oran uygulanmaya başlanacak. Özellikle repo, TEFAS üzerinden para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları gibi alternatiflere ilgi artabilir.

Borsa İstanbul’da kritik gelişmeler yaşanırken, direnç 1000 puan düştü. Piyasalarda 9.000 psikolojik direnci önemini korurken, endeksin bu seviyede tutunamaması, 9.250 hedefine ulaşmanın zorluğunu gösteriyor. Haftayı hafif artarak (%0.24 puancık!) 8885 puandan kapattı. S&P’nin beklenen Türkiye değerlendirmesi ve yaklaşan imalat PMI verisi, piyasaların yönü açısından belirleyici olacak.

Küresel piyasalarda ABD ekonomisine ilişkin veriler ön planda yer aldı. Çekirdek PCE endeksinin yıllık bazda yüzde 2,7 artış göstermesi, ekonomideki güçlü seyrin devam ettiğine işaret ederken, Fed’in faiz indirimi konusunda temkinli duruşunu sürdürmesine neden olabilir. Haftalık işsizlik başvurularının 216 bin kişi ile beklentilerin altında gerçekleşmesi, işgücü piyasasının direncini koruduğunu gösteriyor. Yaklaşan Fed toplantısı öncesinde, tarım dışı istihdam ve PMI verileri piyasaların odak noktasında yer alacak.

Finans piyasalarının nabzını tutan DXY (Dolar Endeksi), yatırım stratejilerinin şekillenmesinde başrol oynayan temel göstergelerden biridir. Yatırımcıların karar alma süreçlerinde pusula görevi gören ekonomik takvim ise, piyasa dinamiklerini anlamak için vazgeçilmez bir araç niteliğindedir.

Grafik TradingView’den

KOZAL için sonun başlangıcı, mutlu bir başlangıç, bembeyaz bir sayfa derken yine süpertrend sat verdi. Yatırım psikolojisi mi? Hiddet, öfke ve gazap içinde devam ediyor. Psikoloji değil psikiyatri gibi gibi.

Daha profesyonel yaklaşalım. Elimizde güzel indikatörler var. Sabır da cabası.:) Fibonacci ve RSI Analizine yakından bakalım. KOZAL’ın güncel fiyatı 20.3 TRY olup, Fibonacci pivot noktası 21.06 TRY seviyesinde bulunmaktadır. RSI değeri 42.8 ile aşırı alım veya satım bölgelerinin dışında, nötr bir konumda seyretmektedir. Bu göstergeler, hissenin kısa vadede bir denge tutturabilir.

Momentum ve Osilatör Analizi: 10 günlük momentum değeri -0.18 ve Awesome Oscillator -1.04 seviyesinde negatif bir görünüm sergilemektedir. Stokastik göstergelerde %K değeri 61.6 ve %D değeri 75.1 olarak gerçekleşmiştir. İchimoku temel çizgisi 21.9 seviyesinde seyrederken, teknik göstergelerin çoğu satış yönünde sinyal vermektedir.

MACD histogramı olumlu bir yükselişle haftayı kapattı. SQZ momentum her an düzeltebilir gibi. CM williams’da küçük bebek emeklemeleri var.

Performans Değerlendirmesine hiç değinmeyelim! Hisse senedi son bir ayda -%6.45, son üç ayda -%14.27, ve son bir yılda -%8.64 performans göstermiştir. Buna karşın, 5 yıllık performans %504.68 da maalesef enflasyona yenildi.

Destek Seviyeleri: 19.8 TRY ve 19.2 TRY diyebiliriz.
Direnç Seviyeleri: 21.1 TRY ve 21.8 TRY olduğu savunulabilir.

Sonuç itibariyle, Enerji Bakanı’nın elektrik tarifelerinde yapılacak değişikliğin doğalgaz fiyatlandırmasına da yansıyacağını açıklaması, enerji piyasalarında yeni bir dönemin başlayacağına işaret ediyor. ABD’nin İsrail’nin Lübnan katliamına ilişkin olumlu açıklamaları ve Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliği sinyalleri, küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor.

Okan Özdemir

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!