KOSGEB girişimcilere kendi işini kurabilmeleri için çeşitli ödenekler sağlar. İşletmenizi kurmanız yolunda ilk kuruluş desteği, ofis malzemeleri, 12 aylık işletme gideri desteği gibi konularda KOSGEB sizi destekliyor.
Şimdi gelelim, 5 kolay adımda KOSGEB hibe kredisini nasıl alabileceğinize.
1. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
KOSGEB hibe veya kredi desteği alabilmek için öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitimi almanız gerekmektedir. KOSGEB bu eğitimi bedelsiz olarak veriyor. Eğitim yaklaşık 70 saat sürüyor.
Eğer ki, örgün üniversite eğitiminiz sırasında 56 saat ve üzerinde girişimcilik dersi aldıysanız bunu da kabul ederek size sertifika verebiliyorlar. KOSGEB eğitimlerinin ne zaman ve hangi tarihlerde yapılacağına ilişkin bilgileri www.kosgeb.gov.tr adresinin duyurular ve sonrasında uygulamalı girişimcilik duyuruları sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.
Ayrıca, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri hakkında geçenlerde sizin için oldukça ayrıntılı bir yayın daha hazırlamıştık. KOSGEB’in girişimcilik eğitimleriyle ilgili detayları bağlantı üzerinden görebilirsiniz.
2. İş Planınızı Hazırlayın
Uygulamalı girişimcilik eğitiminizi tamamladıktan ve girişimcilik sertifikanızı aldıktan sonra ikinci adıma geçebilirsiniz.
Bu adımda işletmeniz için iş planınızı hazırlamanız gerekiyor. İş planı KOSGEB’den destek almanızı sağlayacak en önemli faktörler arasında yer alır ve değerlendirme sürecinde önemli bir yer tutar.
Standart bir iş planında, işletme faaliyetleriyle ilgili bilgi vermeniz gerekir. Bu konudaki daha detaylı bilgi için İş Planı Nedir ve Nasıl Hazırlanır? adlı yazımızı okuyarak fikir alabilirsiniz.
3. Destek Başvuru Süreci
İş planınızı hazırladıktan sonra destek başvurunuzu, iş planı ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili KOSGEB Birimine yapmanız gerekir.
Destek başvurunuz, KOSGEB Birimi tarafından bilgi, belge ve şekil yönünden ön değerlendirmeye alınır. Birim ön değerlendirmenin ardından, iş planını kurula sunar. Kurul, bütçe imkanları başta olmak üzere yenilikçi, teknoloji kullanabilecek, katma değeri yüksek, ürün veya hizmet üretebilecek gibi çeşitli kriterlerle iş planınızı değerlendirir.
Kurul tarafından yapılan değerlendirmenin sonucunda iş planınız kabul edilebilir, reddedilebilir veya düzeltilmesi istenebilir. Bu sonuç işletmeye/girişimciye bildirilir.
Başvurusu kabul edilen işletmenin KOSGEB Veri Tabanına kayıt yapması gerekir.
4. Veritabanına Kayıt
Eğer, kurul tarafından iş planınız değerlendirilmiş ve hibe veya kredi desteğiniz onaylanmışsa Veritabanına kayıt işlemi yapmanız gerekir.
KOSGEB’in web sitesinden E-Kobi sistemi aracılığıyla veritabanına kayıt için bir kullanıcı adı ve parola almanız gerekir. Aldığınız kullanıcı adı ve parola ile giriş yaparak Kobi Beyannamesini doldurmanız beklenir. Daha sonra evrakların asıllarını, fotokopilerini ve vergi levhasının fotokopisini ve birimin sizden talep edebileceği diğer belgeleri KOSGEB’e teslim etmeniz gerekir.
5. Sonuç
Sırasıyla; Girişimcilik Eğitimi, İş Planı, Başvuru Sürecini ve onay sonrası Veritabanına Kayıt işlemini gerçekleştirmiş olmanızla desteklerden yararlanmaya hak kazanmış olursunuz.