9 Milyar dolarlık baskı sektörü ‘sosyal mesafeyle’ yaşadığı değişim ile kendini de korudu
Covid salgını sektörlerin iş yapma biçimini de değiştirdi. Türkiye’de 9 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan baskı ve endüstriyel reklamcılık sektörü de değişim yaşadı. Bu dönemde baskı sektörü, pandemi yönlendirmeleri, dezenfektan stantları, koruyucu bariyerler gibi yaratıcı çözümlerle hem Türkiye’yi hem de kendi büyüklüğünü korudu
Koronavirüs pandemisi sadece çalışma şeklini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda sektörleri işlerine farklı açıdan bakmaya zorluyor. Türkiye’de 9 milyar doları aşan büyüklüğe sahip endüstriyel reklamcılık ve baskı sektöründe salgın nedeniyle değişim yaşıyor. Salgından önce konserler, toplu etkinlikler, eğlence sektörü, konaklama ve açık hava reklamcılığıyla büyüyen sektör, şimdi Koronavirüs uyarıları içeren tabela ve işaretlerin yanı sıra yaratıcılığın sınırlarını zorlayan ambalaj ve baskı çözümleriyle sektöre canlılık kazandırıyor. Sektör son 1 yılda yaptığı yeniliklerle büyüklüğünü korumayı başardı.
Avrasya Bölgesi’nin en büyük endüstriyel reklam ve baskı dünyası buluşması olan FESPA Eurasia salgının baskı endüstrisi pazarları üzerindeki etkisini ve ileride ne olacağını değerlendirdi:
Yeni fırsatlar yarattı
Salgının baskı endüstrisini etkilediğine şüphe yok. Ancak bazı pazarlarda sektörü pozitif yönde etkileyen büyüme görüldü. Özellikle yönlendirme ve sosyal mesafe tabelaları yeni bir alternatif yarattı.
Salgın uyarılarıyla korudu
Endüstriyel reklamcılar ve baskı sağlayıcıları salgın döneminde yaratıcı çalışmalara imza attı. Yönlendirme tabelalarına, zemin işaretlerine ek olarak, dezenfektan stantları, dispenserlar, koruyucu bariyerler, pandemi kurallarının basılı olduğu levhalar ve uyarı levhalarının üretimiyle hem toplumu hem de kendilerini korudular.
Online ticaret hızlandırdı
Tüketiciler evde izole şekilde hayatlarına devam ederken, e-ticaret sitelerine olan talep arttı. Bu ilgiyle birlikte ambalaj talebinde de artış yaşandı.
Paketli yeme-içme etkisi
Covid-19 salgını, sınırlı kullanım nedeniyle daha hijyenik olduğu düşünülen esnek ambalaj talebini artırdı. Özellikle yiyecek ve içecek dağıtım hizmetlerinde gerçekleşen bu talep artışı sektör profesyonelleri için büyük fırsatlar yarattı.
Etiket talebi de arttı
Etiketler, birçok sektörün önemli bir parçası ve bilgi aktarımı için hayati bir araç. Gıda, hijyen, ilaç etiketlerine ve e-ticaret satışlarıyla ilgili etiket bilgilerine yönelik artan bir talep yaşandı.
Yatırımcılar üzerindeki etkisi
Avrasya Bölgesi’nin en büyük endüstriyel reklam ve baskı dünyası buluşması olan FESPA Eurasia’nın Fuar Müdürü Betül Binici, “Covid sonrası bir dünyada fırsatları yakalamak için, baskı çözümü sağlayıcılarının farklı düşünmesi ve çalışması gerekecek. Yeni dönemde baskı sağlayıcıları yaratıcı çözümlere yatırım yapacak ve kendi pazarlarını büyütecek” dedi. Binici, sektördeki en büyük fırsatın perakende sektörünün toparlanmaya başlamasıyla ortaya çıkacağını söylüyor.
Sosyal etkileşimin azalması ve online alışverişlere ağırlık verilmesiyle, birçok tüketici fiziksel perakende alanlarına dönmekte tereddüt ediyor. Ancak eski alışveriş alışkanlıklarına geri dönüldükçe, mağazaların uyarı tabela ve zemin grafiklerini kullanmaları gerekecek. Perakende alanlarının görsel olarak çekici olmasını, müşterileri mağazalarına çekmesini ve birçok kısıtlamanın olumsuz duygusal etkisini yumuşatması adına yaratıcı fikirler artacak.
Betül Binici, hazırlıklar tüm hızıyla devam eden FESPA Eurasia 2021’in planlandığı gibi 2-5 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerekli tüm önlemleri alarak baskı dünyasını sekizinci kez bir araya getireceğini söyledi. Binici, yeni uygulamalarla fuarda da yaratıcı uygulamaların sektörü yeniden canlandıracağını vurguladı.