Kordsa (KORDS) 1Ç23 döneminde 33.7 mn TL net kâr açıkladı.
Piyasa beklentisi net karın 67,3 mn TL olması yönündeydi. 1Ç23 döneminde maliyet artışları şirket finansallarını baskılamış görünüyor. Özellikle 2022 yılının ilk çeyreğinde güçlü olan lastik güçlendirme talebinin bu dönem daralması ve Avrupa, Afrika ve Ortadoğu (“EMEA”) bölgesi başta olmak üzere işçilik ve enerji maliyetlerindeki artış, enflasyon ile döviz hareketi net karı törpülemiş görünüyor. Buna karşın cirodaki %25’lik artış net kardaki artışa kısmen yansımasına rağmen 2022 yılının son çeyreğinde yeniden değerleme etkileri ile birlikte oluşan ertelenmiş vergi geliri net karı destekledi. Net kar marjı yıllık bazda 9,4 puan azalış göstererek %0,65 seviyesinde gerçekleşti.
Enflasyon ve döviz hareketi ciroda hissedildi… 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirleri TL bazında %25 artarak 5.194 milyon TL (276 milyon USD) olarak gerçekleşti. 2022 yılının ilk çeyreğinde artan navlun maliyetlerinin bu dönem düşüşe geçmesi ile lastik güçlendirme hacmi korunmuştur. 1Ç23 döneminde en güçlü artış kompozit segment gelirinden gelmiştir. 1Ç23 döneminde kompozit segmentinden elde edilen gelirler, bir önceki çeyreğe göre %30 artış göstererek 49 milyon USD gerçekleşmiştir. Ağustos 2022 tarihinde satın alımı tamamlanan Microtex Composites Srl şirketinin aynı dönemde ciroya katkısı ise 11 milyon USD olmuştur. Kordsa ayrıca 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından, deprem bölgelerinde inşaat güçlendirme alanında faaliyetlerde bulundu. İnşaat segmentinden elde edilen gelirler ise 1,8 milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar yıllık %26 azalışla 768 Milyon TL olurken, brüt kar marjı yıllık 10,1 puan azalışla %14,79 seviyesinde gerçekleşti. Lastik güçlendirme talebinin bu dönem daralması, gelirleri döviz bazlı olan Şirket’in enflasyon ile USDTRY kurundaki dengesini sağlayamaması ile birlikte EURUSD paritesindeki düşüş etkisiyle ciroda sınırlı artışa neden olmasına karşın enflasyonist ortamın yaratmış olduğu ücret artışının personel giderlerine yansıması ve enerji maliyetlerindeki artış marjları baskılayan bir unsur olarak karşımıza çıkmıştır.
FAVÖK artan maliyetler ve talep daralması ile %45 azaldı… FAVÖK yıllık bazda %45 azalış göstererek 431 milyon TL oldu. Bir önceki çeyreğe göre enerji ve navlun maliyetlerinde yaşanan düşüşün olumlu etkileriyle FAVÖK %37 artarak 23 milyon USD seviyesine yükselmiştir. Hammadde fiyatlarının düştüğü bir ekonomide hammadde stok etkisi, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere enerji ve işçilik giderlerindeki artış etkileri ile beraber zayıf talep ortamı 2023 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK’ü baskılamıştır. FAVÖK marjı ise yıllık 10,6 puan azalışla %8,30 seviyesine gerilemiştir. kompozit segmentinin FAVÖK’e katkısı 4Ç22’de 0,5 milyon USD olurken, bu dönem 5 Milyon USD ile FAVÖK’ü desteklemiştir.
Şirket’in borcu artıyor… Şirketin net borç pozisyonu 2022 yılının aynı dönemine göre %62,4 artarken, bir önceki çeyreğe göre %5 artarak bu dönemde 7,9 milyar TL net borcu gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde Net borç/FAVÖK bu dönem 4.4 seviyesine yükselmiştir. Şirketin işletme sermayesine ihtiyacı nedeniyle borçluluğu artıyor olabilir. 31 Mart 2022 itibariyle Şirket’in 123 Milyon TL döviz açığı bulunmaktadır.
Değerlendirme… Kordsa’nın 1Ç23 finansal sonuçlarını zayıf bulduk. 2022 yılının ilk çeyreğinde güçlü olan lastik güçlendirme talebinin bu dönem daralması ve Avrupa, Afrika ve Ortadoğu (“EMEA”) bölgesi başta olmak üzere işçilik ve enerji maliyetlerindeki artış, enflasyon ile USDTRY kurundaki dengenin sağlanamaması ve EURUSD paritesindeki düşüş net karı baskılamıştır. Kompozit gelir segmentinde %30’lık her ne kadar ciroya katkı olsa da gelirleri döviz bazlı olan Şirket’in USDTRY kur dengesinin sağlanamaması ve EURUSD paritesindeki düşüş etkisiyle zayıf bir dönem geçirmiştir. Şirket Dünya’da lastik güçlendirme teknolojileriyle her 3 otomobil lastiğinden 1’ini, her 3 uçak lastiğinden 2’sini güçlendiriyor. Dolayısıyla Yaptığı satın almalar ve teknolojik ürünlerle birlikte Kordsa NASA’da Orion’un ve Elon Musk’ın SpaceX’inin tedarikçisi. Ayrıca Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin de bu yıl listeye katılan şirketlerden biri olmayı başardı. Diğer taraftan ilerleyen dönemlerde Togg da karbon fiber olmamasından dolayı karbon fiber vermeyen Şirket’in Togg tedarikçileriyle görüşmesi ve yaşanılan büyük deprem felaketi ardından inşaat güçlendirme için TOKİ ile görüşüyor olması ve bu projelerin faaliyete geçmesi ile birlikte döviz kurunun yükselmesi durumunda Şirket finansalları üzerinde önemli bir itici güç yaratabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım