Utku Altunöz – 13.07.2015
Değerli takipçilerim. Son zamanlarda ekonomik gelişmeleri takip etmek adeta olanaksız hale geldi . Bu durumun en önemli nedeni ise ekonomimizi ilgilendiren komşudaki kriz ve kurulması zorlu bir süreç gibi görünen koalisyon hükümeti. Hal böyle olunca altın, borsa ve faiz tarafında volatilite kaçınılmaz hale geliyor.
Hatırlanacağı gibi Temmuz 2015’in ilk haftasında Yunan halkı kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Yunan İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı sandıklara, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: “Bugün ‘Hayır’ oyu, demokratik bir Avrupa için ‘Evet’ oyudur” dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti. Bu gelişmelerin ardında bu hafta sonu AB üye ülkelerinin maliye bakanları Bürüksel’de Yunanistan için neler yapılabileceği konusunda olağanüstü bir troplantı gerçekleştirdiler. Edinilen bilgilere göre topantının oldukça sert geçtiği belirtilmekte. Hatta Alman bakan, Yunanistan’ın ekonomisini toparlayabilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, Atina’nın Euro Bölgesi dışına atılması yerine üyeliğinin 5 yıl süreyle dondurulmasını önermesi diğer üye ülkelerin bakanlarınca olumlu bulunmadı.
Yunanistan Neden Topun Ağzında?
Yunanistan’ın bu denli AB üye ülkelerinin hedefi haline getirmesinin asıl nedeni, Son 5 yılda toplam 240 milyar Euro’luk 2 kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramaması ve 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53.5 milyar Euro talep etmesi olarak özetlenebilir. Hafta sonu yapılan söz konusu toplantıda varılan sonuçları şu şekilde özetleyebiliriz.
• KDV ve emeklilik konularında daha önce verilen vaatler Yunan parlamentosutarafından onaylanacak.
• İvedi yargı reformu yapılacak
• Elstat (İstatistik Kurumu) tamamen bağımsız hale gelecek.
• AB’nin istikrara yönelik tüm talepleri tek tek onaylanacak. Bu kuralların hepsi 15 Temmuz’a kadar parlamentodan geçecek.
Bu kararlar kabul edildikten sonra Brüksel 20 Temmuz’a kadar Yunan hükümetinden istikrar ve güvene yönelik bir dizi önlem daha isteyecek. Eğer bunlar da kabul edilirse yeni bir kredi paketi için görüşmeler başlayabilecek.
Yunanistanda bu gelişmeler olurken içeride de başbakan Sn.Davutoğlu’nun muhalefet partileri ile yapacağı görüşmeler özellikle Borsaİstanbul için oldukça önemli. Hafta sonu siyasi parti liderlerinin verdiği olumlu mesajlar ve bu gün gerçekleşecek AKP-MHP görüşmesi öncesi borsa tarafında iyimserlik hakim. Yazıyı kaleme aldığım sırada özellikle 30 hisselerindeki artışların da etkisiyle endeks %0.61 lik artışla 82.700 seviyelerinde seyretmekteydi. Verilecek her olumlu ve uzlaşmacı mesajın borsadaki olumlu havayı güçlendireceğini düşünüyorum. Daima hisse senedi önerisi yapmaktan kaçınan biri olarak dini bayramlarda şekerleme hisselerindeki artışı dikkat çekmenizi öneriyorum. Bir sonraki yazımda Çin ekonomisinde yaşanan gelişmelere değineceğim.
Şimdiden Bayramınızı kutluyorum…
Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz