Sovos Yeni SGK Teşviklerini Anlattı
Dünya çapında vergi uyumluluğu ve vergi yazılımları konusunda lider konumundaki Sovos, Kovid-19 salgınının şirketlere olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen yeni SGK teşvikleri ve kapsamları ile ilgili bilgiler verdi.
Sovos, 10 Aralık’ta düzenlediği webinar ile Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve Nakdi Ücret Desteği süreleri, 7252 sayılı teşvikten kimlerin yararlanabileceği, 7256 sayılı kanun ile sağlanan yeni SGK teşviklerinin neler olduğu gibi merak edilen konulara açıklık getirdi.
Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin yarısından fazlasının da dahil olduğu 8000’in üzerinde şirkete, tamamlayıcı ve süreklilik arz eden vergi uyumluluğu çözümleri sunan Sovos’un 10 Aralık’ta düzenlediği webinarda Kovid-19 salgınının şirketler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmayı amaçlayan yeni SGK teşviklerinin ayrıntılarına yer verildi.
Tüm dünyada etkisini sürdüren Kovid-19 salgınının yol açtığı olumsuzlukları gidermek için geliştirilen teşviklerin kapsamına ilişkin düzenlenen webinarda konuşmacı olan Sovos Türkiye Kanal ve İş Ortakları Satış Direktörü Ali Bulut ile Sovos’un iş ortaklarından Cobus İş Geliştirme Kurucusu, SGK ve İŞKUR Teşvik Danışmanı Kemal Sakin teşvikler hakkında detaylı bilgiler paylaştı.
Şirketlere ‘Kovid-19’ destekleri
Kovid-19 salgınının Türkiye’de görüldüğü Mart ayı itibariyle Cumhurbaşkanlığı’nın koordinasyonunda çalışmalar yürüten Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın girişimleri ile salgının şirketler üzerindeki olumsuz etkileri bertaraf edilmeye çalışılıyor.
Bu kapsamda, çalışanı ve işvereni koruyan İşçi Çıkarma Yasağı, Nakdi Ücret Yardımı ve Kısa Çalışma Ödeneği gibi imkânlara yenileri eklendi. 1 Temmuz 2020 tarihinden önce Kısa Çalışma Ödeneği veya Nakdi Ücret Desteği başvurusunda bulunan ve bu desteklerin sona ermesi ile normal çalışma süresine dönen özel sektör iş yerleri için 7252 sayılı kanun teşvik yayımlandı.
Teşviklerin süresi uzatıldı mı?
6111 sayılı kanun kapsamında kadınlar ile gençlerin işgücüne katılımını ve istihdamını artırmak, yeni istihdam yaratılmasını sağlamak, mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, kalite ve etkinliğini artırmak amacıyla uygulanan prim teşvikinin süresi uzatıldı.
1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihlerinde yeni istihdam olarak işsizleri işe alan işverenlere yönelik 7103 sayılı kanun kapsamında ilave sigortalı istihdam eden işverenlere uygulanan Yeni Nesil Teşvik de süresi uzatılan teşvikler arasında yer aldı.
İşçi ve işverenleri ilgilendiren önemli konular
Çalışanı ve işvereni koruyan İşçi Çıkarma Yasağı süresi 17 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılırken, işverenin çalışanlarını kısmen ya da tamamen Ücretsiz İzne Çıkarma Hakkı 17 Kasım 2020 itibariyle 3 aylık süreyi geçmemek üzere uzatıldı.
Kısa Çalışma Ödeneği veya Nakdi Ücret Desteği sürelerinde de güncellemeye gidilirken Kovid-19 nedeniyle 30 Hazirana kadar Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmayan iş yerleri, 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecek.
Kovid-19 salgını sebebiyle uygulanan Nakdi Ücret Desteğinin süresi de 17 Ocak’a kadar devam edecek. Söz konusu tüm desteklerin süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla tekrar uzatılabilecek.
7252 sayılı teşvik ve 7256 sayılı kanun ile sağlanan yeni SGK teşvikleri
Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği imkânlarından yararlanmış ve normal çalışmaya dönen tüm firmaların 7252 sayılı teşvikten yararlanabileceği belirtilirken, yararlanma süresine 3 ay uzatma kararıyla ilave 3 ay daha eklendi. 7252 sayılı teşvik uyarınca günlük teşvik tutarı ise 36,77 TL olacak.
7256 sayılı kanun ile sağlanan Yeni SGK Teşvikleri kapsamında ise Artı İstihdam Teşviki bakımından Ocak 2019 – Nisan 2020 arası aylık en az sigortalı bildirim yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilen ve 1 Aralık 2020 itibariyle çalışmaya devam eden kişiler için günlük 44,15 TL, bu kişiler işe alındıklarında ama çalıştırılamadıklarında da günlük 39,24 TL destek sağlanacak.
İstihdama Dönüş Teşviki bakımından da Ocak 2019 – Nisan 2020 arası işten çıkış kodu ahlak ve iyi niyet kuralları olmayan ve 1 Aralık 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arası işe girişi yapılan kişiler için günlük 44,15 TL ve bu kişiler işe alındıklarında ama çalıştırılamadıklarında ise günlük 39,24 TL destek oluşturulacak.
Sovos’un SGK teşvik çözümlerinin özellikleri
Yeni SGK teşvikleri ile salgının ilk günlerinden itibaren devam eden destekler hakkında detaylı bilgiler paylaşmasının ardından Sovos’un SGK teşvik çözümlerine değinen Sovos Türkiye Kanal ve İş Ortakları Satış Direktörü Ali Bulut “Vergilendirme, işlem uyumu için sürekli kontrol, vergi raporlama ve vergiye ilişkin daha pek çok konuda eksiksiz ve bağlantılı çözümler sunan Sovos; SGK teşvik konularının çözümünde de karmaşık teşvik hesaplamalarına son vererek hızlı ve kolay hesaplama, geçmiş dönem teşvik tutarlarını hata payı bırakmadan belirleme ve bu sayede personel sayısını artırırken eş zamanlı olarak maliyetlerden tasarruf etmeye yönelik pek çok fayda sağlıyor.” ifadelerine yer verdi.
Sovos’un sunduğu SGK teşvik çözümlerinin özelliklerini aktararak sözlerine devam eden Ali Bulut, “Sovos’un sağladığı çözümler eksiksiz veri güvenliği sağlıyor. Sovos’un KVKK’ya tam uyumlu sistemi ile SGK kullanıcı adı ve şifresi ile kolayca hesaplama yapmak mümkün. Sovos çözümleri yeni nesil teşvikler ile alınabilecek maksimum teşvik tutarını hesaplarken, işe alım ve işten çıkarma gibi özel durumlar karşısında bilgilendirme de sağlıyor. Detaylı analiz ve raporlama özelliği ile de yıllık ya da karşılaştırmalı teşvik raporu, ortalama analizleri, personel analizleri, eksik ya da hatalı bilgi analizleri sistem üzerinden kolayca hazırlanabiliyor.” dedi.