Katılım30 hisseleri yatırım akışında yönü belirler mi?
Katılım30 hisseleri için yön bulma arayışı devam ederken, diğer ana endeksler ile kıyaslanınca farklılaşan dinamikleri görmekteyiz. Reel getiri arayışı katılım hisseleri yatırımcısı için de geçerliyse, gelinen noktada farklılaşmayı beklememiz için sebepler yok mudur? Bize göre siyasi ve ekonomik yapılanma ve büyüme tercihleri bunu gerektirebilir. Bakış açımıza göre; 2023 içinde sıfıra yaklaşan reel getiri sonrası endeks zirveleri tekrar geriye düşmeye başladı. Bu durumda reel getiri arayışı katılım endeksleri için devam edebilir.
Borsa endeksine göre getiri: reel ucuz hali hızlandı
Kasım 2021 haftalarından bugüne gelirsek: borsa ana endeksi karşısında reel olarak geri düşmeye başladığını görüyoruz ve kayıp hali hızlanmaya başlamıştır. Son 1 yılda ise 8 puan geri kalarak, enflasyon altında da kalmaya devam etmektedir. Burada katılım30 hisseleri üzerinden gelişmeleri okuyor olsak da, ölçek büyüdükçe tespit değişmemektedir.
Tespit bir yere götürmez: parçaları akılcı bağlantıyla birleştirmek gerekir
Takvim bazında bakarsak: haftalık işlemlerin, diğer endekslerde olduğu gibi belli bir uyum içinde devam ettiğini görmekteyiz. Genç endekslerden olsa da yapısı itibariyle benzerlik anlamlıdır.
Hangi 30 endeksi?
BIST30 hisseleri karşısında Katılım30 hisselerinin cazibesi artabilir mi? Oransal olarak eğilim geçmişte dikkat çekmişti. Artık daha derin hikaye yazabilecek veri birikmişken anlamı farklı noktalara çekebilir miyiz?
Katılım30 ve BIST30 endekslerini oranlarsak, geçmişte 0.80 ve 1.00 arasına netleşen ticaret aralığı görmekteyiz. Son durumda tekrar dip seviyelere yaklaşmış iken, döngü neden tekrarlamasın?
Reel ucuz bölgesi: 0.80 – 0.85 olsa da…
Kıyaslamalı kararlar alarak ticaret yaparken gösterilen tercih bakışı burada da geçerli olsa da; birikmeli durumu hatırlatıcı olarak görmekteyiz. Bunun doğrulaması da basittir: 2023 öncesi haftalarda 0.80 civarında birkaç hafta kalıp yükselen oran (göreceli katılım30 yükselişi) görüyoruz. Benzer durum 2023 haftaları içinde de görülmektedir. Kısa süreli haftalık bazda diplerde gezinti ve yükseliş tekrar etti. Bunun benzerliği tekrarlamadıysa sorun piyasada mıdır? Yoksa bakış açısı eksiklikler içeriyor olabilir mi?
Geçmişe bakalım: 2024 haftaları içinde geçmişte olmadığı kadar sıklıkta dipler görülürken, yükseliş halen görülmedi. Acaba bir beklentinin matematiksel karşılığı hazırlanıyor olabilir mi?
Reel kazançların yüksekliği yeni atakları frenlemişti
– frenlenmiş hareketlerin uzantısını görmeye devam ediyoruz: 2024 haftalarında başlayan süreç giderek uzuyor
– bu uzatılmış gecikme durumu, önemli parametrelerin değerlerinde yumuşama getirdi
– yumuşamanın hangi parametrelerde olduğu bakış açısına göre değişir
– bizim bakış açımıza göre devam eden yumuşama, reel ucuzluğu getirmektedir.