Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi aylık Karşılıksız Çek İstatistikleri’ni açıkladı.
Bankalara ibraz edilen çekler:
Bankalara ibraz edilen çek tutarı Ocak – Temmuz 2015 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 371 milyar TL oldu.
Bu dönemde, ibraz edilen çek adedi yüzde 1 azalarak 13 milyon oldu.
Karşılıksız işlemi yapılan çekler:
Karşılıksız işlemi yapılan çek adedi, Ocak – Temmuz 2015 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15; karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 45 oranında arttı.
Bu dönemde, parasal tutarı 15,4 milyar TL olan 424 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 2 milyar TL tutarındaki 78 bin adet çek daha sonra ödendi.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı:
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, Temmuz 2015 döneminde, adet olarak yüzde 3,4 ve tutar olarak yüzde 3,8 oldu.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, Ocak – Temmuz 2015 döneminde adet olarak yüzde 3,3 ve tutar olarak yüzde 4,1 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran adet olarak yüzde 2,8 ve tutar olarak yüzde 3,2 idi.
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı:
Temmuz 2015 döneminde adet olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller arasında ilk sırada İstanbul yer alırken, bu ilimizi Ankara, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep izledi.
Temmuz 2015 döneminde tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 12 ile Bingöl, yüzde 11,7 ile Artvin, yüzde 11,7 ile Kırklareli, yüzde 11,1 ile Bitlis ve yüzde 10,4 ile Kırşehir oldu. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Denizli, Karabük ve Çankırı oldu.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi