New York’ta açılan ‘Geleceğin taksisi’ ihalesinde finale kaldıktan sonra elenen Karsan’ın Murahhas Azası Jan Nahum, New York taksi ihalesini kaybetseler de Karsan V1 ile yüzde 100 Türk markası araç yaratma hedefini devam ettirdiklerini söyledi.
Karsan, V1 ile 40 büyük metropole girmeyi hedefliyor.NEW York’ta açılan ‘Geleceğin taksisi’ ihalesine katılarak finale kalma başarısı gösteren Karsan’ın ’V1’ modelinin, Nissan’ın NV200 modeli karşısında elenmesi Türkiye’de üzüntüyle karşılanırken, Karsan Türkiye’nin yerli otomotiv markasını yaratma projesini gerçekleştirmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. İhale kapsamında sıfırdan bir araç tasarlayan Karsan, Türkiye’nin küresel marka yaratma hayalini gerçekleştirmek üzere çalışacak. Karsan, V1 ile girmeyi hedeflediği 40 büyük metropol ile yıllık 3 milyar dolarlık bir pazarın kapısını çalacak. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, New York taksi ihalesini kaybetseler de Karsan V1 ile yüzde 100 Türk markası araç yaratma hedefini devam ettirdiklerini söyledi.
Türk sanayisinin başarısıdır
Kocaeli’nin Çayırova İlçesi’ndeki Taşıt Araşları Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (TOSB) Hexagon Stüdio’da yapılan basın toplantısında konuşan Jan Nahum, Karsan’ın gelecek 10 yıla ilişkin stratejisinin bir parçası olan V1 ile markalaşma ve bu yolla dış pazarlara açılma stratejisinin sürdüğünü belirtti. Nahum, Karsan’ın stratejik olarak bir marka yaratma planı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Karsan olarak evrensel ve belli bir ihtiyacı tespit edip o ihtiyaca cevap veren bir ürün konsepti yaratmayı amaçladık ve New York taksi ihalesi bizim bu amacımızı yerine getirebileceğimiz büyük bir fırsat oldu. Bugün ihaleyi kaybetmiş olsak da V1 ile global pazarlara açılma hedefimiz tam hızıyla devam ediyor. Karsan’ın ve dolayısıyla Türkiye’nin uluslararası arenada elde ettiği bilinirliği daha da artıracak ve böylece Türk otomotiv sanayinin ismini tüm dünyaya duyuracağız. İhaleyi kazanamasak da elde ettiğimiz bu başarı Türk otomotiv sanayinin başarısıdır.”
Büyük kentleri deneyeceğiz
Jan Nahum, “Bizim için New York bitmiştir. Dünyada 10 milyonun üzerinde insanın yaşadığı 40 büyük kent var. Bu aracı geliştirmek için çalışacağız ve bu kentlere sunmak için çaba göstereceğiz. New York’un niye kendi şartnamesinden vazgeçtiğini ve daha gerideki şartları kabul ettiğini anlamış değiliz. New York gibi diğer büyük kentlerinde ihtiyaçları vardır. Aracımız bu ihtiyaçlara cevap verdiği için çok büyük bir şansı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
İhalede çıkar çatışması
TOPLANTININ ardından Cnbc-e’nin yayınına katılan Jan Nahum, New York eyaletinde olan her ihalede denetçilerin ihaleyi denetlediklerini bildiklerini belirterek, “Bu kez sanki farklı bir şey varmış gibi kulağımıza geliyor. Acaba ihalede ‘bir çıkar çatışması oldu mu’ konusunda daha ciddi bir bakış varmış gibi duyum aldık. Böyle bir araştırma sürüyor diye duyuyoruz. İhalenin iptali yönünde girişimimiz olmayacak. Bizim için bu ihale bitmiştir. Bir ihalede kazanan da olur, kaybeden de” diye konuştu.
Nedenler tatmin edici değil
KARSAN’ın her an fırsat yakalama şansı bulunduğunu söyleyen Karsan CEO’su Murat Selek ise, “Bize yapılan açıklamalar çok somut değil. Kazanamamamızın arkasındaki nedenler çok tatmin edici değil. Şansımızın hala güçlü olduğundan eminiz. Her an bir fırsat yakalayabiliriz. Aracımızı geliştirme çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Kaynak: Hürriyet