Normalleşen ürün fiyatlarına karşı güçlü maliyet yönetimi
AL
Hisse Fiyatı: 11,10 TL
Hedef Fiyat: 15,50 TL
Getiri Potansiyeli: %40
Geçen yılı oldukça başarılı bir şekilde tamamlayan demir-çelik sektöründe, bu yılın ilk çeyreği sonrasında fiyatlarda sert geri çekilmeler yaşandı. Yaşanan düşüşte, dünyanın lider çelik üretici ve tüketicisi olan Çin’de uygulanan ‘sıfır Covid’ politikası, Fed önderliğinde uygulanan parasal sıkılaştırma politikaları ve UkraynaRusya savaşı sonrasında Rus üreticilerin Asya piyasalarına yüksek iskontolu ihracatının etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda, normalleşme seyrini gösteren uzun ürün fiyatlarının yılın ikinci yarısında belirgin olarak etkisini sürdüreceğini ve yılın ikinci yarısında ortalama ton başına 80 USD/ton seviyesinde gerçekleşeceğini ve yılı ortalama 145 USD/ton ile tamamlayacağını öngörüyoruz. Diğer taraftan, uzun ürün fiyatlarında yaşanan normalleşmeye rağmen, Kardemir’in güçlü seyreden maliyet yönetimi desteği ile ana ham madde olan demir cevheri ihtiyacının ağırlıklı olarak yurt içi üreticilerden temin etmesi, yüksek seyreden enerji maliyetlerine karşı entegre tesis olmasının etkisi ile Elektrik Ark Ocaklı üreticilere kıyasla şirketin daha korunaklı kalacağını tahmin ediyoruz. Şirketi küresel benzerleri ile kıyasladığımızda FD/FAVÖK çarpanına göre %43 iskontolu, F/K çarpanına göre ise %9 primli olduğunu hesaplıyoruz. Ayrıca şirketin net nakit pozisyonunda olmasını ve üretimde katma değerli ürünlerin ağırlığının 2017’den beri artırmasını da, döngüsel demir çelik fiyatlamalarına karşı orta-uzun vadede destekleyici unsur olarak görüyoruz. Böylelikle, Kardemir için 12 aylık hedef fiyatımızı 15,50 lira olarak hesaplıyor, %40 getiri potansiyeli ile Araştırma kapsamımıza dahil ediyor ve tavsiyemizi “AL” olarak belirliyoruz.
Üretimde katma değerli ürünlerin artışı uzun dönem büyümeyi destekliyor. Şirketin ürün bazında satış dağılımını incelediğimizde kütük gibi geleneksel ürünlerin ağırlığının 2016’dan beri kümülatif olarak azalırken, devam eden yatırımlar ve ürün çeşitlendirmesinin desteğiyle çubuk kangal, ray, profil gibi katma değerli uzun ürünlerin ağırlığı toplam satış kompozisyonunda artış gösterdi. Ayrıca, 200 bin adet (70,000Ton) kapasiteye ulaşılacak olan demiryolu tekeri gibi yüksek katma değerli ürün üretiminin Kardemir’in uzun dönem büyüme ve ihracatına pozitif katalizör olacağını ve döngüsel fiyat hareketlerine karşı korunak sağlayacağını düşünüyoruz.
Güçlü seyreden maliyet yönetiminin destekleyici unsur olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Entegre çelik üretiminde kullanılan 3 ana ham maddeden biri olan ve ilk madde kompozisyonunda 2019-2021 ortalama %40 ağırlığı (1Y22: %28) bulunan demir cevherini ağırlıklı olarak yurt içi üreticilerden temin etmesinin şirkete maliyet avantajı sağlamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Entegre tesise sahip olan Kardemir yüksek seyreden enerji fiyatlarına karşı üretimde kullanılan buhar gazının enerjiye geri dönüşümü sayesinde enerji maliyetlerinde avantaj sağlamakta ve dolayısıyla elektrik ark ocaklı tesislere kıyasla maliyet avantajı yaratmaktadır.
Kaynak: Halk Yatırım