Kaplamin Hisse Yorumu / Gedik Yatırım – (04.02.2014)

Kaplamin Hisse Yorumu

Şirketin temel verilerinde çok büyük ölçüde risk görülmemekle birlikte, dönen varlıkların, kısa vadeli borçların altında olması ve sektör ortalamasının önemli ölçüde üzerinde bulunan borçluluk oranı olumsuz bir görüntü yaratmaktadır. Diğer taraftan, ambalaj sektörü ve ekonomik büyüme arasında önemli bir korelasyon olduğu bilinmektedir. TCMB’nin aldığı radikal sıkılaştırma kararlarının önlemleri ile Avrupa ve Çin’den kaynaklı artan rekabet ortamı; 2014’ün sektör açısından zor bir yıl olacağını işaret etmektedir. Raporun ilerleyen bölümlerinde detaylarını bulabileceğiniz, TMSF hisse haciz kararları sonucu olası bir ortaklık yapısı değişimi hissede çağrı yükümlülüğünü gündeme getirebilir.

Kaplamin Ambalaj Sanayi ve Ticeret A.Ş. 1976 yılında Expanded Polistren ve Kağıt Laminasyonu ile Ambalaj malzemesi üretmek üzere çok ortaklı bir şirket olarak kurulmuştur. 1981 yılında Çukurova Grubu ortaklığa dahil olmuştur.1984 yılında oluklu mukavva üretimine başlamıştır. Halen gıda ve tarım sektöründe; yaş meyve, sebze, katı ve sıvı yağlar, et, balık, yumurta, içki ve meşrubatlar için, sanayi üretiminde ise; kimyasal ürünler, dayanıklı tüketim malları, tekstil ve hazır giyim gibi sektörler için ambalaj malzemesi üretmektedir. 1992 yılında Kaplamin Ambalaj dışa açılarak Türkiye’de ilk kez oluklu mukavva sektöründe yabancı ortak alarak Avrupa’da en büyük Pazar payına sahip İsveç kökenli SCA PACKAGING firması ile ortaklık kurmuştur. 2012 yılında SCA Avrupa genelinde DS Smith Plc şirketi tarafından satın alınmıştır. Kaplamin tesisi 20,000 m2 si kapalı olmak üzere 47250 m2 alan üzerine kurulmuştur. Şirketin hedef pazari özellikle Ege ve Marmara bölgelerindeki Oluklu Mukavva Kutu tüketicileridir. Değişen pazar şartlarina göre tüketici grubu değişmekle birlikte ürünlerin % 40’ı dayanıklı tüketim malları, % 16’sı gıda üreticileri, % 13 ‘ü tekstil ve konfeksiyon, %3’ü cam seramik, fayans, % 5‘ı deterjan–kimyasal üreticileri, tarafından kullanılmaktadır.

Temel verilerde görünüm çok olumlu değil

Kaplamin Ambalaj’ın temel verileri arasında en dikkat çeken nokta olarak; %61.64 ile, sektör ortalamasının (%28.46) üzerinde olan borçluluk oranı görülebilir. Ayrıca, 2013/09 dönemi itibariyle şirketin dönen varlıklarının kısa vadeli yükümlülüklerinin altında seyrediyor olması ve kısa vadeli ticari alacaklarda görülen artış eğilimi çok olumlu değil. 2013 yılının başından itibaren şirketin finansal borçlarında da  artış görülmektedir.

Teknik analize göre; 2.66 fiyat seviyesi hacimli olarak yukarı kırıldığı takdirde 2.80 / 3.50 ve 4.05 dirençleri yukarı yönlü hareketlerde karşılaşılabilecek seviyeler olarak dikkat çekiyor. 2.66 seviyesinden alım yapıldığı zaman 2.54 seviyesine stop koyulmalıdır. Aşağı yönlü bir hareket görülürse fiyat 2.15 desteğine geldiğinde alım yapılabilir. Stop olarak 2.05 seçilebilir. Hedef olarak 2.42 uygun görülmektedir.

Ekonomik büyüme ile korelasyonu yüksek olan ambalaj sektöründe, Avrupa ve Çin kaynaklı gelişmeler rekabet ortamını artırıyor
Dünyada, ambalaj sektöründeki üretim ve satış hacimlerinin son dönemlerde gerilediği görülmektedir. Türkiye’de de karton ambalaj sektörünün 2010 ve 2011 yıllarında iki yıl üst üste yaşadığı yüksek büyüme oranlarının ardından, 2012 yılından bu yana büyüme hızının yavaşladığı görülmektedir. Yurtiçi ambalaj sektörü, hem düşük fiyat politikası uygulayan Avrupalı üreticilerin hem de Çin orjinli ürünlerin yoğun rekabet baskısı altındadır. Ayrıca, önümüzdeki dönemde Çin’de devreye alınması beklenen ilave kapasitelerin talep ve rekabette yön belirleyici olacağı düşünülmektedir. Diğer taraftan, Türkiye’de atık kağıt kullanımında her yıl artış sağlanmasına karşılık, toplam faaliyetlerinde gelişme sağlanamadığı için geri dönüşüm oranının düşük olması da bir diğer olumsuz etkendir.

Sektör ve şirket açısından 2013 yılının ilk yarısı beklenenden daha kötü geçmiştir. Piyasalardaki daralmalar 2012 yılındaki büyüme ve karlılık düzeyinin korunamamasına neden olmuştur. Üretim ve satış tonajlarında bir önceki yıla göre % 0,6 ve bütçe hedeflerinde de 15,7 oranında aşağı yönlü sapma söz konusudur. Bunun sebebi piyasa koşullarının beklenenin altında gelişmesi olarak gösterilebilir.

Ekonomik büyüme ile korelasyonu yüksek olan ambalaj sektörünün, 2014 yılında da ülke büyümesine paralel bir artış göstereceği tahmin edilmektedir. TCMB’nin aldığı radikal sıkılaştırma önlemlerinin ekonomik büyüme üzerinde kuracağı baskı göz önüne alındığında; 2014’ün, sektör açısından da çok parlak bir yıl olmayacağı söylenebilir.

1. Teknik Analiz 

Fiyatın 4.05 seviyesinden 2.15 seviyesine kadar düştüğü hissede alçalan trendin 2.66 seviyesinden geçtiğini görüyoruz. Fiyat son dönemde 2.44 destek bölgesinde yatay hareket ediyor. RSI üzerine çizdiğimiz alçalan trend kırılmış fakat RSI trendin üzerinde trend yönünde hareket ediyor. MACD indikatörü al konumunda fakat zayıfladığını görüyoruz. Bollinger bandı daralmış ve fiyat alt bollinger bandına yapışmış. Genel olarak grafikte işlem hacminin az olduğunu görüyoruz. Teknik olarak fiyat hareketlerinde aşağı yönlü bir baskı görüyoruz. Fiyatın yukarı gidebilmesi için şu an yeterli teknik veriler görünmüyor.  2.66 fiyat seviyesi hacimli olarak yukarı kırıldığı takdirde 2.80 / 3.50 ve 4.05 dirençleri yukarı yönlü hareketlerde karşılaşılabilecek seviyeler olarak dikkat çekiyor. 2.66 seviyesinden alım yapıldığı zaman 2.54 seviyesine stop koyulmalıdır. Aşağı yönlü bir hareket görülürse fiyat 2.15 desteğine geldiğinde alım yapılabilir. Stop olarak 2.05 seçilebilir. Hedef olarak 2.42 uygun görülmektedir.

2. Son Haber ve Gelişmeler

TMSF, tarafından gerçekleştirilen hisse haciz işlemlerinin şirketin olağan faaliyetlerine bir etkisinin olmayacağı öngörülmekle birlikte; ancak alınacak kararlara bağlı olarak ortaklık yapısında değişiklik görülebilir. Söz konusu ortakların tamamının A grubu paya sahip olması olası bir ortaklık yapısı değişikliğinde çağrı konusunu gündeme getirebilir.

TMSF tarafından 17.05.2013 tarihinde yapılan duyuruyla, Çukurova Grubu’ndan olan alacaklarının tahsili amacıyla AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik San. Tic. A.Ş. ve BMC San. ve Tic. A.Ş.’nin yönetiminin devralındığı bildirilmişti. Kaplamin Ambalaj, yaptığı özel durum açıklamasıyla devralınan şirketlerle Kaplamin Ambalaj arasında borç-alacak ve doğrudan hissedarlık ilişkisinin olmadığı gibi TMSF’nin de şirketten herhangi bir talebi bulunmadığı; TMSF ile Çukurova Grubu arasında daha önce yapılmış olan protokollerde de Kaplamin isminin geçmediği ifade edildi.

Yine TMSF tarafından; 20.05.2013 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderilen yazıda, Çukurova Grubundan olan alacakların tahsilini teminen yazının ekinde yer alan borçluların mal, hak ve alacaklarının borca yetecek kadar kısmına haciz konulmasına karar verildiği belirtilmiştir. Haciz işlemine konu olan şirketlerin, Kaplamin’deki payları ve TMSF ‘ye borç tutarları aşağıdaki listede yer almaktadır.

08.07.2013 tarihinde, TMSF tarafından şirkete hisse haciz bildiriminin tebliğ edildiği açıklandı. Buna göre, şirket ortaklarından Sınai ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş.( 45,44%), Endüstri Holding A.Ş. (3,14%), Topaz Telekomünikasyon A.Ş. (1,51%) ve Çukurova Holding A.Ş. (0,83%) ‘nin ortaklık pay defterindeki kayıtlarına haciz şerhi konulması istendiği bildirildi. Kaplamin tarafından, ekli listelerde yer alan diğer şirketlerle alacak/borç ilişkisi ve doğrudan ortaklık ilişkisi bulunmadığı duyurusu yapıldı.
Söz konusu ortakların tamamının A grubu paya sahip olması olası bir ortaklık yapısı değişikliğinde çağrı konusunu gündeme getirebilir. Konuyla ilgili olarak ortaklık yapısının içeride değişip değişmeyeceği veya dışarıdan yeni bir ortağa pay devri yapılıp yapılmayacağı takip edilmelidir.

Şirket geçmiş yıl zararlarının kapatılması için, net dönem karı ve kardan ayrılmış yedeklerinden kalan kısmının gelecek yıllarda oluşacak özkaynak kalemlerinden mahsup edilecek .

SPK’nın 12.02.2013 tarih ve 5/145 sayılı kararı gereği; SPK Seri: XI No:29 sayılı tebliğine göre hazırlanan konsolide olmayan mali tablolalarda, yer alan 4.127.765,00 TL tutarındaki geçmiş yıl zararının, Net Dönem Karı’ndan(1.168.610 TL) ve Kardan Ayrılan Kısıtlanmış Yedekler’den (202.686 TL) olmak üzere 1.371.296 TL tutarındaki kısmının mahsup edilerek kapatılması ile kalan 2.756.469 TL geçmiş yıl zararının mezkur kurul kararı gereği gelecek yıllarda oluşacak olan özkaynak kalemlerinden(sermaye düzeltmesi farkları hariç) mahsup edilmesine karar verildi.

Anadolubank A..Ş.’den kullanılacak kredi için; banka lehine 1. derecede 7.500.000 TL tutarında tesis edilmiş olan ipoteğin, 17.000.000,00 (onyedimilyon) TL’ye çıkarılmasına karar verildi.

28.03.2013 tarihinde yapılan özel durum açıklamasıyla; Kaplamin Ambalaj’ın; Anadolubank A.Ş.’den kullanacağı kredi için, şirkete İzmir ili, Kemalpaşa ilçesi’nde bulunan gayrimenkul ve üzerinde kurulu bina üzerinde, Anadolubank A.Ş. lehine 1. Derecede 7.500.000,00 (yedimilyonbeşyüzbin) TL tutarındaki tesis edilmiş ipoteğin, 9.500.000,00(dokuzmilyonbeşyüzbin) TL artırılarak 17.000.000,00 (onyedimilyon) TL’ye çıkarılmasına, ilgili tapu daireleri, makam ve kuruluşlarda şirketimiz adına işlemlerin yürütülmesi, temsili ipotek tesis işlemlerinin ikmali için birlikte asaleten veya şirketimiz adına tayin edilecek vekil için tanzim edilecek vekaletnameyi imzaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili (Murahhas Üye) Engin DENİZMEN ve Genel Müdür İsa DOĞANLI ‘nın tam yetkili kılınmasına oy birliği ile karar verildiği açıklandı. Bu durum önümüzdeki dönemde 10 milyon TL’ye kadar yeni kredi alınabileceği sinyalini vermektedir.

Yatırımlar: “2009 Eylül ayında bir adet kutu makinesi alınarak yeni sektörlerde satış imkanları yaratılmaya çalışılmıştır. 2010 yılında da yeni kutu katlama ve dikiş makineleri alınmıştır. Bunun yanında 2010 yılında siparişi verilen oluklu ünitesinin revizesi ile ilgili yatırım tamamlanmış olup daha verimli çalışma imkanı sağlanmıştır. 2011 yılında ise bazı yenileme yatırımları gerçekleştirilmiştir. 30 Eylül 2013 itibari ile 12.530.224 TL tutarında yatırım indirimi mevcuttur Ayrıca, 2013 yılında 2 adet yeni ürün geliştirilmiştir. Kaliteyi ve verimliliği artırıcı yeni yatırımlar planlanmış olup büyük bir kısmı tamamlanmıştır.

2012 yılında şirketimiz arsası bitişiğinde bulunan 3.098 m2 arsa üzerinde 2.221 m2 kapalı alanı bulunan gayrimenkul satın alınarak şirket cephesi yaklaşık iki katına çıkarılmıştır.” (2013/09 Faaliyet Raporu)

Gedik Yatırım Araştırma

Tüm Kaplamin hisse yorumları için tıklayın!

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.

İletişim Formu

İletişim formu için buraya tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir