3Ç22 Bilanço Değerlendirmesi
Nötr
Cari Fiyat: 34,84TL
12-Aylık Hedef Fiyat: 39TL (önceki 34,40TL)
Artan girdi maliyetleri karlılıkta baskı yaratırken nakit pozisyonunda iyileşme sağlandı.
Kalekim 3Ç22’de beklentilere paralel, yıllık %168 artışla 561mn TL ciro açıkladı (RT Konsensüs: 560mn TL, Ak Yatırım: 543mn TL). Artan enerji ve girdi maliyetleri nedeniyle şirketin brüt marjı çeyreklik bazda 3,7 puan daralma göstererek %34’e geriledi. 3Ç21 FAVÖK, beklentilere büyük ölçüde paralel %136 artışla 106mn TL gerçekleşti. (RT Konsensüs: 111mn TL, Ak Yatırım: 103mn TL). Mevduat faizlerindeki gerileme ve kredi faizlerindeki yükseliş sonucunda nette finansal gider kaydedilirken etkin vergi %17 seviyesinde gerçekleşti. 3Ç22 net kar yıllık bazda %90 artarken çeyreklik bazda %23,8 gerileme kaydederek 84mn TL oldu (RT Konsensüs: 89mn TL, Ak Yatırım: 89mn TL). Net marjda çeyreklik bazda 4,9 puan daralma geçekleşti. Net İşletme Sermayesi/Satışlar oranı çeyreklik bazda 3,05 puan iyileşerek %23,60’a geriledi. İşletme sermayesindeki verimlilik artışı ve kur etkisiyle şirketin net nakit pozisyonu 271mn TL’ye yükseldi (2Ç22 net nakit: 197mn TL). Şirket 3Ç22’de 17mn TL yatırım harcaması yaptı. Şirket Avro ağırlıklı ithalat ve ABD$ ağırlıklı ihracat yapısını bu çeyrek de korudu. Bu yönüyle, Avro/ABD$ paritesindeki zayıflamanın Şirket’in brüt karlılığı üzerinde kısa vadeli olumlu etkisi olduğunu söylemek mümkün.
Pazar liderliği karlılık odaklı büyüme stratejisini mümkün kılıyor. Kalekim sektördeki pazar payı ile lider konumda olması sayesinde fiyat belirleyici konumda. Bu sayede ticari faaliyetlerini ve satış hacimlerini karlılık odaklı yürütebilecek güce sahip durumda. Şirket sürdürülebilir brüt marjını %37, sürdürülebilir FAVÖK marjını ise %20 seviyesinde görüyor. Pazarda makro ölçekte daralma olması senaryosu haricinde satışlarını sürdürülebilir marjları koruyarak yapabiliyor.
Irak pazarına ilişkin büyüme planları ihracatta büyüme potansiyelini destekliyor. Şirket ihracatının %60’ını Irak’a yapıyor. Kuzey Irak bölgesinde %50 pazar payına sahip olan şirket Güney Irak’ta da bu güce ulaşmayı hedefliyor. Irak’ta yakın zamanda bir şube kuran Şirket ilerleyen dönemde Irak’ta bir üretim üssü kurmayı planlıyor.
Şirket, büyümeyi yeni pazarlar ile güçlendirmeyi hedefliyor. Şirket, orta vadede; özellikle inşaat ve yapı malzemeleri sektöründe kullanılan poliürea, poliüretan ve epoksi ürünlerini ürün gamına dahil etmeyi planlıyor. Bunun yanında yurt dışında büyümesini sürdürme odaklı yeni yatırımlara devam eden şirket yönetimi, böylelikle cirosunu 200 mn ABD$ seviyesine yükseltmeyi birincil hedef olarak belirlemiş durumda.
2022 yatırım harcaması hedefi aşağı yönlü revize edildi: Şirket boya & sıva satışlarında düşük tek haneli hacim büyümesi beklentisini %15 hacim daralması şeklinde aşağı yönlü revize etti. 2022 yılı cirosuna ilişkin hedefini %130- %150 büyüme seviyesinde sabit tuttu. FAVÖK marjı hedefinde değişiklik yapmayan şirket yönetimi, 130-150mn TL’lik yatırım harcaması öngörüsünü Mersin yatırımındaki gecikmelerden dolayı 70-80mn TL aralığına çekti. Şirket, Net İşletme Sermayesi / Net Satışlar oranını %10-%15’te sabit tuttu.
Yorum: Bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında artan enerji ve girdi maliyetleri karlılıkta baskı yaratırken işletme sermayesi verimliliğindeki iyileşme nakit akışını olumlu yönde etkilemiş görünüyor. Şirket’in karlılığını baskılayıcı unsurların kısa vadede varlığını sürdüreceğini öngörüyoruz. Diğer yandan, şirketin zayıflayan talebe karşın belli bir karlılık seviyesini koruyabildiğini ve faaliyetinden güçlü nakit yarattığını düşünüyoruz.
Değerleme: Yeni makro varsayımlarımız ve şirketin yeni 2022 hedefleri sonrası tahminlerimizi güncelledik. Kalekim için 12 aylık hedef fiyatımızı 39TL (önceki: 34,40TL) olarak güncelliyoruz ve “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi “Nötr” olarak revize ediyoruz.
Kaynak: Ak Yatırım