Sıcak paranın Türkiye piyasalarından çıkışı, haftanın son gününde hızlandı. Dolar/TL 1.61’i geçerken, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.24’ü gördü. Analistler, satış dalgasının süreceği görüşünde.
Merkez Bankası’nın (TCMB) kararlarının ardından Türkiye piyasalarından yabancı çıkışı hızlanarak sürüyor. Dolar, hazirandan bu yana en yüksek seviye olan 1.61’i aştı. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise gelecek hafta yapılacak ihaleler öncesinde yoğun satışlarla ağustos ayından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 8.24’e kadar çıktı.
Döviz piyasasında liradan yabancı çıkışının devam ettiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Yabancılar agresif şekilde dolar alıyorlar. Sepet 1.900 seviyesinin üzerine çıktı. Yabancı çıkışının önümüzdeki hafta da devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. Dün bankalararası piyasada akşam saatlerinde en iyi dolar alış/satış kotasyonları 1.6060/1.6090 seviyesindeydi.
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artırma kararı, banka hisselerini de vurdu. Banka hisselerine gelen satış İMKB-100 endeksini de 64.000 puanın altına çekti. Endeks haftayı yüzde 2.81 düşüşle 63.211.27 puanda tamamladı. Bu, İMKB-100’ün eylül ayından bu yana gördüğü en düşük seviye. Bankacılık endeksindeki kayıplar ise yüzde 3’e dayandı. Analistler, yatırımcıların tüm gelişen piyasalara yönelik bir riskten kaçış eğilimi içinde olduğuna ve İMKB’deki satış baskısının kısmen bundan kaynaklandığına da dikkat çekti.
62.000 puan alım fırsatı
FinansInvest Genel Müdür Yardımcısı Mert Ülker, “Gelişen piyasalarda gözlenen genel sıkılaştırma korkusunun yatırımcılara getirdiği riskten kaçınma ve pozisyon azaltma eğilimi var. Bunun üzerine, içeride TCMB’nin zorunlu karşılık kararı da yabancıları rahatsız etti. Bankaların kârlılığını azaltabilecek olması nedeniyle endişeler görülüyor. Ayrıca gösterge faizdeki yükseliş de İMKB’deki satışlarda etkili oluyor” dedi. Teknik olarak resmin bozulduğuna dikkat çeken Ülker, dolar bazında İMKB-100 endeksinin 200 günlük ortalamanın altına çekildiğini, bu yüzden panik satışlarının biraz sürebileceğini belirtti. Ülker, “Kısa vadeli düşüş trendindeyiz, ancak 62.000 seviyeleri yatırımcı tarafından alım için cazip bir seviye olarak değerlendirilebilir” dedi.
CDS‘ler 4 ayın zirvesinde
Türkiye’nin 5 yıllık tahvillerini olası bir batığa karşı sigortalama primi olan CDS’i ise dün son dört ayın en yüksek değeri olan 160 baz puana kadar yükseldi. İşlemciler, yabancı yatırımcıların Türkiye riskini kapatmak için yoğun olarak 5 yıllık CDS alımı yaptığına dikkat çekti.
Reuters Creditviews verilerine göre tüm ülke CDS’leri içerisinde dün Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i en aktif işlem gören 3. ülke oldu. Tüm dünyada bugün en aktif işlem gören ilk 2 ülke CDS’i ise Filipinler ve Endonezya’nın 5 yıllık CDS’leri oldu.
Bir bankanın CDS ve eurobond işlemcisi, “Merkez Bankası kararlarının ardından piyasalardaki tedirginlik yabancıların 2030 vadeli gösterge eurobond’dan çıkışına neden oldu. Eurobond piyasasında eurobond’unu satamayan yabancılar pozisyonlarındaki riski hedge etmek için 5 yıllık CDS alımına geçtiler. Çıkışın bir süre daha devam edeceğini ve CDS seviyelerinin daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi. Dün 2030 vadeli gösterge eurobond’un fiyatı 164.5/165.5 dolardı.
Bankacılar Hazine’yi ikna etti
Bankacıların önceki gün talep gelmeyeceği uyarısı yaptığı ve Hazine’nin 15 Şubat’ta ihraç etmeyi planladığı 15 Ocak 2020 itfalı tahvilin, şubat ayı borçlanma programından çıkarılacağı açıklandı.
Hazine, dün yaptığı açıklamada, şubat ayı ihale programında daha önce yapacağını duyurduğu beş ihaleden ikisini değiştirdi. Buna göre 15 Şubat’taki sabit kuponlu tahvil borçlanma programından çıkarıldı, onun yerine yine 15 Şubat’ta 6 Ocak 2021 itfalı TÜFE’ye endeksli tahvil yeniden ihraç edilecek. Hazine, daha önce yine aynı tarihte ihraç edeceğini duyurduğu 9 Ekim 2013 itfalı sabit kuponlu tahvili de programdan çıkardı. Bu kağıdın yerine 31 Ocak’ta 29 Ocak 2014 itfalı sabit kuponlu tahvilin ilk ihracını gerçekleştirilecek.
Bankacıların Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, görüşlerini dinleyen Hazine, 2020 itfalı kıymetin yerine ihraç yapıp yapmayacağını, ihraç olacaksa hangi kıymetin ihracının yapılacağını ise belirtmemişti. Uyarıların nedeni TCMB’nin yıl sonu enflasyon öngörüsünü yyüzde 5.9’a çıkarmasıydı.
Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/kac-para-kac/ekonomi/ekonomidetay/29.01.2011/1345558/default.htm