Joan Violet Robinson Kimdir?

Joan Violet Robinson Kısaca Hayatı

Robinson, 31 Ekim 1903’te Surrey, İngiltere’de doğmuştur. Tümgeneral Sir Frederick Barton Maurice’in kızıdır. Büyükbabası Londra’da seçkin bir cerrah ve Cambridge akademisyenlerinden Howard Marsh’tır. Kendisi gibi iktisatçı olan E. Austin Robinson ile 1926’da evlenmiş, iki çocuğu olmuştur. Eğitimi sonrası eşiyle birlikte üç yıl Hindistan’da kalmış, sonra Cambridge’e dönmüştür. 79 yaşındayken, 5 Ağustos 1983’te hayatını kaybetmiştir.

Eğitim Hayatı

Londra’daki St. Paul’s Girls’ School’da ve 1935 yılına kadar Cambridge Üniversitesi Girton College’da iktisat öğrenimi görmüştür. Cambridge Üniversitesi’ndeyken Büyük Britanya Komünist Partisi üyesi Maurice Dobb’un gö- rüşlerinden etkilenmiştir. 1931’de Cambridge Üniversitesi’ne yardımcı öğretim görevlisi olarak giren Robinson, tam zamanlı öğretim üyesi olarak 1937’de çalışmaya başlamıştır. II. Dünya Savaşı sırasında, Robinson savaş zamanı ulusal hükü- meti için birkaç farklı Komisyon’a ilişkin çalışmıştır. Bu kapsamda, Sovyetler Birliği’ni ve Çin’i ziyaret etmiştir. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki sorunlar ilgi alanına girmiş, bu alanda çalışmıştır. 1948’de “Monopolies and Mergers Commission”-Tekeller ve Birleşmeler Komisyonu’na ilk iktisatçı üye olarak atanmıştır. 1958’de İngiliz Akademisi’ne katılmış ve 1962’de Newnham College’a akademi üyesi seçilmiştir. 1965’te ise aynı üniversiteden emekli olan eşinin yerine profesör olmuştur. 1973’te ise üniversitedeki görevinden emekli olmuştur. 1974’te Stanford Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. 1979’da, ölümünden dört sene önce, King’s College’da ilk kadın fahri doktor ünvanını almıştır.

İktisada Yaptığı Katkılar

İktisat bilimi dünyasında nadiren bulunan kadın iktisatçılardandır. Birçok iktisatçı tek bir alana yoğunlaşırken Robinson birçok alanda çalışmalar yapmıştır. Kariyerinin başlarında, iktisat bilimine yaptığı en büyük katkılardan biri 1933’te yayınlanan “The Economics of Imperfect Competition” kitabıdır. “Monopson” kavramını ortaya atarak, geliştirdiği Eksik rekabet koşullarında firma dengesi analiziyle firma ve kaynak dağılımı teorisine önemli katkıda bulunmuştur. Monopson kavramını eşit verimlilikteki kadın ve erkek çalışanların ücret farklılıklarını tanımlamak için kullanmıştır. Cambridge Üniversitesi’nden meslektaşı Pigou’ya göre işçinin sömürülmesi, işçinin ücreti emeğin marjinal verimlilik değerinden düşük olduğunda ortaya çıkar. Bu duruma “Pigou-Robinson sömürü teorisi” denmektedir. Sonraki yıllarda Keynes’in Genel Teori’sine odaklanmış, daha sonra da Karl Marx’ı okumaya yönelmiştir. Marksist İktisadı incelediği “An Essay on Marxian Economics” adlı eserinde başta azalan kar hadleri olmak üzere pek çok Marksist görüşe karşı çıkmıştır. 1950’lerde Neoklasik sermaye ve bölüşüm kuramını eleştirmeye başlamış ve Neoklasik taraftan Samuelson ve Solow ile birlikte ünlü Cambridge tartışmasının öncüsü olmuştur. 1956’da Keynesyen iktisadı uzun döneme genişleten başyapıtı “The Accumulation of Capital” (Sermaye Birikimi) yayınlanmıştır.

Eserleri

“Eksik Rekabetin İktisadı, Sermaye Birikimi, İstihdam Kuramı Üzerine Denemeler, İktisadi Felsefe” gibi çalışmalarıyla iktisat biliminin unutulmazları arasında yer almıştır.