İz Tarım Hisse Yorumu
Şirketin geçmiş performansını, mevcut durumuyla sağlıklı bir şekilde karşılaştıramadığımız için şirket hakkında yönlendirici bir yorumda bulunmak bu aşamada riskli olabilir. Ayrıca şirketin PD/DD oranı, şirketin özvarlık karlılığına göre pahalı fiyattan işlem gördüğünü işaret etmektedir. IZTAR’ın gelecek beklentilerinin net olmaması piyasa çarpanları analizini de çok anlamlı kılmamaktadır. Dolayısıyla şirket ile ilgili olarak bir süre daha mali verilerini ve faaliyet performansını izlemeden net bir öneri vermiyoruz.
Kısaca IZTAR: İz Hayvancılık Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret, 12 Kasım 2013 tarihinde Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmeye başlamış olup halka arz fiyatı 2.73 TL’dir. Halka arzda, şirket ortakları, 1 yıl süre ile pay satmayacaklarını ve bedelli sermaye arttırımı yapmayacaklarını taahhüt etmişlerdir.
2010 yılında kurulan İz Hayvancılık, sahip olduğu saf ırk büyükbaş çiftlik hayvanlarından süt üretimi yapmak ve doğan erkek buzağıları besleyerek ticaretini yapmaktadır. Ayrıca şirketin Lüleburgaz’da sıvı gübre havuzu bulunmakta, kendi tarlalarına ve sözleşmeli üreticilere gübre tedarik etmektedir. Şirket yeni yatırımlar yaparak gübre kalitesini arttırmayı ve botanik, sera ve meyve üreticilerine gübre satmayı planlamaktadır. Tarımsal üretimve fidan üretimi yapmak da şirketin önümüzdeki dönemde planları dahilindedir. Şirket sermayesinin %29.5’si Sinan Araç’a, %24.4’ü Aynur Özcan’a ait olup %46’sı halka açıktır.
Şirketin sermayesine %80 oranda sahip olduğu bağlı ortaklığı İzmay Hayvancılık ve Tarım Yatırımları yurtdışından ithal edilen hayvanların yurtiçinde pazarlanması amacıyla kurulmuştur ancak henüz faaliyeti bulunmamaktadır.
Kısaca Sektör: İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi, hayvancılığa bağlı sanayinin gelişmesi ve AB’ne girişte en kritik alt sektörlerden olması nedeniyle hayati öneme sahip hayvancılık sektörü, ülkemizde coğrafi koşulların da elverişli olması nedeniyle potansiyel taşıyan bir sektördür. Son 10 yıl dikkate alındığında et üretiminde ve kesilen hayvan sayısında azalma görülmüştür. Süt ve süt ürünleri tüketimi bir çok ülkeden düşük olan ülkemizde 2012 yılında süt üretimi %12.1 artışla 7.93 milyon tona yükselmiştir. İz Hayvancılık, 30 Haziran 2013 itibariyle sahip olduğu 1.035 adet büyükbaş hayvan ile ülke sığır hayvancılığının ve 393 adet sağmal inek ile sağmal hayvan toplamının yaklaşık %0.007’sine sahiptir. En büyük gelirlerini süt satışından elde eden şirket süt fiyatlarına karşı duyarlı bir yapıdadır. 2012 yılında litre başına 0.89 TL olan süt fiyatları, Ağustos-Aralık 2013 dönemi için 1 TL’ye yükseltilmesiyle 2012 yılına göre artış göstermiştir. Piyasa çarpanlarına göre hisse fiyatı pahalıdır Şirket rapor yazıldığı tarih itibariyle 20 milyon TL piyasa değerine sahip olup özkaynaklarının yaklaşık 3.5 katından işlem görmektedir. İz Hayvancılık’ın 2013/06 tarihi itibariyle %8 özvarlık karlılığı ile çalıştığı düşünüldüğünde şirket hisselerinin pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şirketin gelecek beklentilerinin net olmayışı piyasa çarpanları analizini de çok anlamlı kılmamaktadır.
İştirak alımının etkisini 2014 ikinci yarıdan sonra göreceğiz : Şirket, 14 Ocak 2014 tarihinde Meyfit Tarım ve Fidan Üreticiliği’nin %50 hissesini 3.300.000 TL bedel karşılığı satın almıştır. Meyfit Tarım, Kayseri’de 573 dönüm arazi (295 dönümü kendisine ait) üzerinde elma fidanı ve elma yetiştiriciliği faaliyetini yürütmektedir. Şirketin toplamda 7.500 ton kapasiteli 2 adet soğuk hava deposu ve aylık 900 ton kapasiteli elma paketleme tesisi vardır. İz Hayvancılık, Meyfit Tarım’ın sermaye arttırımına 2.200.000 TL bedel ödemiştir. Şirket, bu satın alma ile halka arz sürecinde planlanan meyve ve meyve fidanı yetişitiriciliği sektöründe önemli bir yatırım gerçekleştirdiklerini ve amaçlarının üretim ve satış kanallarını çeşitlendirerek risklerini minimize etmek olduğunu açıklamıştır. Şirketin bu yatırımınının ciroya ve net kara olan etkilerini, açıklanacak 2014/06 dönemi mali tablolarında göreceğimiz için bu aşamada değerlendirme yapmak mümkün değildir.
Şirketin mali yapısı önceki yıla kıyasla daha iyi bir performans sergiliyor ancak.. Şirket, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığı tarihten bu yana faaliyet raporu ve mali tablo gibi finansal verilerini açıklamamıştır. Halka arzından önce yayınlanan izahnameden ulaşılan bağımsız denetim raporundan ulaştığımız finansal verilerine göre; şirket satış gelirlerini 2013 yılının ilk 6 ayında, 2012 yılının aynı dönemine göre %90 arttırmış ve brüt karda %44 oranında artışa neden olmuştur. Satış gelirlerini süt satışlarını ve canlı hayvan satışlarını arttırarak ve daha önce gelir sağlamadığı tarım ürünü ve gübre satış gelirlerini ekleyerek arttırmıştır. Şirket 2013/06 döneminde net karını önceki yılın aynı dönemine göre %36 oranında arttırmıştır. Aynı dönemde şirketin özvarlık karlılığı %8.2 ve net kar marjı %17’dir. Tüm bu bilgiler bize şirketin 2013/06 döneminde önceki döneme göre iyi bir performans sergilediğini gösterse de sağlıklı bir temel analiz yapmak için yeterli değildir. Anlamlı bir temel analiz için daha geniş periyotta karşılaştırma yapmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
1. Teknik Analiz
2.73 fiyattan halka arz olan hisse kısa sürede yatırımcılarına yaklaşık %14 getiri sağlamış ancak daha sonra sert bir şekilde düşerek 2.31’ye kadar gerilemiş ama bu seviyeden aynı gün sert yukarı dönüş yapmıştır. Teknik olarak en önemli desteği 2.50 TL seviyesinde bulunmaktadır. Normal şartlar altında, teknik analiz yapmak için yeterli bir geçmiş fiyat hareketini görmemiz gerekir. Dolayısıyla, şu an teknik analiz yapmak çok anlamlı değildir. Buna rağmen şu ana kadar görülen destek ve direnç seviyeleri düşük düzeyde bir bilgi verebilir. Hissenin 3.05 seviyelerinde direnci var. Temel olarak pahalı. Borsadaki son geri çekilmelere rağmen, hissenin 3 TL civarında işlem görüyor olması, yatırımcı için güven yaratsa da, birçok yeni halka arz edilen hissede olduğu gibi ileride sert hareketler olmayacağı anlamına gelmez. 3.05’de bulunan hisse bu seviyeyi kırması durumunda fibonacci düzeltme seviyesine göre 3.59’a kadar yükselme olasılığına sahiptir. Fakat teknik ne derse desin, temel dinamikler orta vadede hisselerin yönünü belirler. Bu nedenle yatırımcı bu cümleyi “kesin yükseliş olacak” şeklinde algılamamalıdır. Eğer 2.90 seviyesi aşağı kırılırsa 2.50 seviyelerine kadar geriç çekilme olasılığı artar. Bu hissede dikkatli olunmasını alım yapılsa bile stop seviyelerine özen gösterilmesini öneriyoruz.
2. Son Haber ve Gelişmeler
22.01.2014 tarihli haber
Meyfit Tarım ve Fidan Üreticiliği Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin Yönetim yetkisi ve % 50 hissesi 3.300.000 TL karşılığı şirketimiz tarafından devralındığı daha önceden kamuoyu ile paylaşılmıştır. 13 Ocak 2014 tarihli değerleme raporu sonucu bulunan toplam hisselerin değeri 9.020.273 TL olarak bulunmuştur. 20 Ocak 2014 tarihinde KAP’ta yapılan açıklamamızda değerleme raporu sonucu bulunan değer olarak %50 hisse değerine tekabül eden 4.510.136 TL açıklanmıştır. Şirketimiz tarafından ilgili finansal duran varlığın edinilmesi esnasında ödenen tutar ise karşılıklı pazarlık sonucu tespit edilen 3.300.000 TL olup, değerleme raporu sonucu ulaşılan tutardan %26.8 oranında iskontolu bir fiyattır. Ayrıca yayınlanan haberde satın aldığımız şirketin sadece 500.000TL’lik bir yatırımı olan şirket olarak lanse edilmesi yanlış bir açıklamadır. Meyfit Tarım A.Ş. daha önce KAP yayınladığımız açıklamalarımızda ifade ettiğimiz üzere elma ağacı bahçeleri ve sertifikalı fidan yetiştirme bahçesi olan Kayseri’deki tek şirket olma özelliğine sahip olup modern soğuk hava deposu işletmeciliği ve paketleme tesisi olan bir şirkettir.
20.01.2014 tarihli haber
Şirket, 500.000 TL sermayeli Elma ve Fidan Üreticiliği,Soğuk Hava Deposu Kiralama faaliyet konulu Meyfit Tarım Meyve ve Fidan Üreticiliği Ticaret A.Ş. şirketinin %50’sini 3.300.000 TL bedel ile almıştır.
Raporun tamamı için tıklayın.
Gedik Yatırım Araştırma
Tüm İz Tarım hisse yorumları için tıklayın!
TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın