İstanbul Finans Merkezi proje çalışmaları tamamlandı

BDDK, SPK gibi kurumların yanı sıra isteyen özel bankaların da toplanacağı İstanbul Finans Merkezi, Başbakan Erdoğan’dan da onay aldı. Tüm ihtiyaçlarını bünyesinde karşılayabilen Kapalıçarşı ve çevresindeki yeşil hatla çevrili Topkapı Sarayı’nda esinlenilen İFM’deki 2 bin kişilik konferans kalonu, otel, rezidans, ofis ve alışveriş merkezi de bulunacak.

Habertürk’ün haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Anadolu yakasında kurulacak İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesini tamamladıklarını, inşaatına da yakında başlanacağını söyledi. Bayraktar, 2 milyon 500 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Finans Merkezi’nin tasarımında dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı’nın işleyişi ve ortak mekân kullanımı ile Topkapı Sarayı’nın siluet ve tasarımının esas alındığını belirtti.

Bayraktar çalışması tamamlanan İstanbul Finans Merkezi projesiyle ilgili olarak bir grup gazeteciye bilgi verdi. İFM’nin yaptırılması görevinin Bakanlar Kurulu kararı ile Bakanlığına verildiğini vurgulayan Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, Finans Merkezi 2 milyon 500 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek. Bu alan üzerinde 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere 810 bin metrekare inşaat alanı bulunacak.

Toplam dört bölgeden oluşacak Finans Merkezi’nde 1. bölgede özel kurumlar ve denetim kuruluşları, 2. bölgede banka ve finans kuruluşlarına ait binalar yer alacak. Kongre ve kültür merkezi ile oteller ve konutlardan oluşan 3. bölge kapalı çarşı konseptinde olacak. Okul, cami, polis ve itfaiye merkezinin bulunduğu 4. Bölge ise ana bölgenin çevresine yerleştirilecek.

ESİN KAYNAĞI KAPALIÇARŞI VE TOPKAPI

Bakan Bayraktar, Finans Merkezi’nin tasarımında dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı’nın işleyişi ve ortak mekân kullanımı ile yüzyıllarca cihan devletinin yönetildiği Topkapı Sarayı’nın siluet ve tasarımından esinlenildiğini belirtti.

Merkez’de, Kapalıçarşı’nın modern bir kopyası olacak çarşı da yer alacak. Topkapı Sarayı’nın etrafında oluşturulan yeşil banttan esinlenilen Finans Merkezi İstanbul’un siluetinden kopmadan adeta şehirden ayrılacak. Merkezin etrafı komple yeşil alan ile çevrilecek. Ortak alanlarda kentin tarihi dokusuna uygun çeşmeler, kapılar yer alacak.

Finans Merkezi’ne giriş ve çıkışlarda hem E5, hem de TEM otoyolu kullanılabilecek.

İki metro hattıyla şehre bağlanacak Merkez, 5 bodrum kattan oluşacak podyum bloğu üzerine inşa edilecek. Araç trafiği podyum içerisinde sağlanacak ve yer altına 24 bin araçlık otopark yapılacak. Yer üstündeki bölümde ise araç trafiği asgariye indirilecek, binalar arasında geçişler bisiklet ve yaya yollarıyla sağlanacak.

TAM NOT ALDI

Bayraktar’ın son Bakanlar Kurulu toplantısında projeye ilişkin maketle yaptığı sunumda Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlardan olumlu tepki aldığı bildirildi. Proje tamamlandığında, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Finans Merkezi’ne taşınacak. Buraya gelmek isteyen özel bankalar ve finans kuruluşları için de alanlar oluşturulacak.

Kaynak : www.gazeteport.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir