İstanbul Ticaret Odası 2014 Mart Ayı İstanbul Enflasyon Oranlarını açıkladı.
1995 BAZLI İSTANBUL ÜCRETLİLER GEÇİNME İNDEKSİNE GÖRE PERAKENDE FİYATLAR 2014 MART AYINDA % 0,99 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ
2014 Şubat ayında % 1,01 oranında artış izlenen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, 2014 Mart ayında % 0,99 oranında artış göstermiştir. Mart ayları itibariyle söz konusu indeks; 2012 yılında % 0,59, 2013 yılında ise % 0,93 oranında artış kaydetmişti.
2013 Mart ayında % 1,24 oranında artış gösteren üç aylık değişim oranı bu yılın aynı döneminde % 2,35 olarak gerçekleşmiştir.
2013 Mart ayı bir önceki yılın aynı ayı ile mukayese edildiğinde % 7,97 olan yıllık değişim oranı, 2014 Mart ayında % 8,20 olmuştur.
2014 Mart ayı itibari ile yıllık ortalama artış oranı % 8,01 olurken, bu oran 2013 yılının aynı ayında % 9,37 olarak kaydedilmiştir.
İndekste yer alan grup ve alt grupların bir önceki aya göre 2014 Mart ayı değişim oranları ise aşağıdaki şekildedir.
Gıda Harcamaları grubu Mart ayında % 1,57 oranında artış göstermiştir.
Artış izlenen alt gruplar; % 4,69 oran ile Yaş Kuru Sebze ve Meyve, % 2,85 ile Ekmek ve Tahıllar, % 1,05 eşit oranlar ile Yağlar Süt ve Süt Mamulleri ve Çeşitli Hazır Yiyecek, % 0,15 ile Et Balık ve Kümes Hayvanları, % 0,02 ile Tütün Alkollü ve Alkolsüz
İçkiler grupları olurken, Dışarıda Yenen Yemek grubunda fiyat değişimi izlenmemiştir.
Mart ayında fiyatında artış izlenen gıda maddeleri; Ekmek, pirinç, makarna, buğday unu, bisküvi, hamur tatlıları, kuru pastalar, yufka, çocuk mamaları, bulgur, dana ve koyun eti, tavuk, balık, sucuk, sakatat, salam, sosis, beyaz peynir, süt, sıvı yağlar, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, kaşar peyniri, tereyağı, kuru fasulye, soğan, mercimek, nohut, kuruyemiş, elma, portakal, mandalina, limon, muz, armut, ayva, biber, salatalık, havuç, maydanoz, turp, zeytin, çay, toz şeker, bal, tahin helvası, reçel, çikolata, tuz, hazır çorbalar, gazlı içecekler, şişe suyu ile meyve suları, Fiyatında azalış izlenen maddeler ise; Kahvaltılık margarin, patates, domates, taze fasulye, patlıcan, ıspanak, kıvırcık salata, kabak, lahana, pırasa, yeşil soğan, bakla, karnabahar, salça ve kesme şeker olmuştur.
Konut Harcamaları grubu Mart ayında % -0,11 oranında azalış göstermiştir. Fiyatında artış izlenen maddeler; Doğalgaz m3 fiyatı ile Şehir şebeke suyu, Fiyatında azalış izlenen madde ise; Tüpgaz olmuştur.
Ev Eşyası Harcamaları grubunda % 1,67 oranında artış görülmüş olup, Fiyatında artış izlenen maddeler; Çarşaf, perde, elektrik süpürgesi, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, setüstü ocak, soba, ampul, kibrit, süpürge, temizleme tozu, sabun, çamaşır suyu, kağıt malzeme, plastik ev eşyası, cam ve porselen mutfak eşyası ile alüminyum ve çelik mutfak eşyaları olmuştur.
Giyim Harcamaları grubu Mart ayında % 3,61 oranında artış göstermiştir.
Artış izlenen alt gruplar ; % 7,80 oran ile Çocuk giyimi, % 6,27 ile Erkek giyimi % 2,52 Kumaşlar gurubu olurken; Azalış izlenen alt grup; % -0,68 oran ile Kadın giyimidir.
Giyim Harcamaları grubunda yer alan alt grupların değişim oranlarında mevsimsel özellikleri nedeniyle indekste kullanılan aylık değişken tüketim ağırlıkları da etken olmuştur.
Mart ayında Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamaları grubunda % 0,22 oranında artış kaydedilmiştir. Fiyatında artış izlenen maddeler; İlaçlar, diş macunu, tuvalet sabunu, şampuan ve makyaj malzemesi’dir.
Ulaştırma ve Haberleşme Harcamaları Grubunda Mart ayında % -0,14 oranında azalış izlenirken; Fiyatında azalış izlenen madde; Benzin olmuştur.
Kültür-Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubunda % 0,32 artış görülmüştür. Fiyatında artış izlenen maddeler; Televizyon ile ekonomi ve finans dergileridir.
Mart ayında Diğer Harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmemiştir.
İstanbul Ticaret Odası