Dünya hızla değişiyor ve bu değişim çoğu zaman hepimizi hem heyecanlandırıyor hem de endişelendiriyor. Peki gelecekte bizi neler bekliyor? Bu sorunun cevabını bulmak için sıklıkla başvurduğum bir rapor yayımlandı.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 1971 yılında Prof. Klaus Schwab tarafından Cenevre, İsviçre’de kuruldu. Kuruluşun temel amacı, dünya çapındaki liderleri bir araya getirerek ekonomik, toplumsal ve çevresel sorunlara çözümler bulmak için bir platform oluşturmaktı. Her yıl Davos’ta düzenlenen zirvelerle ülke liderleri, şirket yöneticileri ve diğer etkili figürler bir araya gelerek şekillenmekte olan geleceği tartışır.
Bugün WEF, sadece ekonomiyle değil; teknolojik yenilikler, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal eşitlik gibi konularla da ilgileniyor. İşte bu bağlamda yayımlanan “Geleceğin İşleri 2025” raporu, çok kıymetli veriler ve öngörüler sunuyor.
İç piyasada dönüşüm yaşanacak
Rapora göre, önümüzdeki beş yıl içinde iş piyasasında büyük bir dönüşüm yaşanacak. Bu dönüşümün temel itici gücü teknolojik yenilikler, demografik değişimler, yeşil dönüşüm ve ekonomik belirsizlikler. Raporda öne çıkan başlıklara göre, 2025- 2030 arasında 170 milyon yeni iş yaratılması bekleniyor, ancak bu dönemeçte 92 milyon iş de kaybolacak. Yani net bir 78 milyonluk iş artışından söz ediyoruz.
Hızlı büyüyen meslekler arasında finansal teknoloji mühendisliği, yapay zekâ uzmanlığı, veri bilimi ve yeşil enerji mühendisliği gibi alanlar ön plana çıkıyor. Yeteneklerde dönüşümüme baktığımızda ise 2025-2030 arasında mevcut becerilerin %39’unun değişmesi bekleniyor. Bu da yeniden beceri kazanma (Reskilling) ve yetkinlik artırmanın (Upskilling) çok kritik olduğunu gösteriyor. En kritik yetenekler ise analitik düşünce, yaratıcılık, esneklik ve liderlik olarak ön plana çıkıyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!