İşlerin geleceği

Dünya hızla değişiyor ve bu değişim çoğu zaman hepimizi hem heyecan­landırıyor hem de endişelendiriyor. Peki gelecekte bizi neler bekliyor? Bu sorunun cevabını bulmak için sıklıkla başvurdu­ğum bir rapor yayımlandı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 1971 yılında Prof. Klaus Schwab tarafından Cenevre, İsviçre’de kuruldu. Kuruluşun temel amacı, dünya çapındaki liderle­ri bir araya getirerek ekonomik, toplum­sal ve çevresel sorunlara çözümler bul­mak için bir platform oluşturmaktı. Her yıl Davos’ta düzenlenen zirvelerle ülke liderleri, şirket yöneticileri ve diğer etki­li figürler bir araya gelerek şekillenmekte olan geleceği tartışır.

Bugün WEF, sadece ekonomiyle değil; teknolojik yenilikler, çevresel sürdürüle­bilirlik ve toplumsal eşitlik gibi konular­la da ilgileniyor. İşte bu bağlamda yayım­lanan “Geleceğin İşleri 2025” raporu, çok kıymetli veriler ve öngörüler sunuyor.

İç piyasada dönüşüm yaşanacak
Rapora göre, önümüzdeki beş yıl içinde iş piyasasında büyük bir dönüşüm yaşana­cak. Bu dönüşümün temel itici gücü tek­nolojik yenilikler, demografik değişimler, yeşil dönüşüm ve ekonomik belirsizlikler. Raporda öne çıkan başlıklara göre, 2025- 2030 arasında 170 milyon yeni iş yara­tılması bekleniyor, ancak bu dönemeçte 92 milyon iş de kaybolacak. Yani net bir 78 milyonluk iş artışından söz ediyoruz.

Hızlı büyüyen meslekler arasında finan­sal teknoloji mühendisliği, yapay zekâ uz­manlığı, veri bilimi ve yeşil enerji mühen­disliği gibi alanlar ön plana çıkıyor. Yete­neklerde dönüşümüme baktığımızda ise 2025-2030 arasında mevcut becerilerin %39’unun değişmesi bekleniyor. Bu da ye­niden beceri kazanma (Reskilling) ve yet­kinlik artırmanın (Upskilling) çok kritik olduğunu gösteriyor. En kritik yetenekler ise analitik düşünce, yaratıcılık, esneklik ve liderlik olarak ön plana çıkıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!