Bir çalışanın işyerinde rahatsızlık verecek boyutta iş arkadaşlarından borç para istemesi ‘geçerli fesih nedeni’ sayılır ve kişinin işinden olmasına neden olabilir. Ancak bu şekilde işten çıkarılan kişi kıdem tazminatını alabilir.
İşveren işyerinde güvenilir, dürüst ve ahlaklı çalışanlar ister. İşçi de emeğinin karşılığını alabileceği, kendisini koruyacak ve destek olacak bir işverene bağlı olarak çalışmayı arzu eder. Bu hassas ilişkiyi zedeleyecek davranışlar işçinin işini kaybetmesine neden olabilir. Aynı şekilde işverenlerin işçinin hakkını vermemeleri de, dürüst işçilerini kaybetmeleri sonucunu doğurabilir. Akşam’dan Okan Güray Bülbül’ün haberine göre iş arkadaşlarıyla günün büyük bölümünü geçiren çalışanlar borç ilişkisine de girebiliyorlar. Yani bir çalışan başka bir arkadaşından borç isteyebiliyor. Ancak bu borç ilişkisinin iyi yönetilmesi gerekiyor. Aksi taktirde iş arkadaşlarından sürekli borç isteyen veya aldığı borçları zamanında ödemeyen çalışanlar işinden olabilir.
KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR
İşçinin işyerinde rahatsızlık verecek boyutta iş arkadaşlarından borç para istemesi, işinden olmasına neden olabilir. İşyerindeki çalışma ortamını bozacak davranışlar işçinin işten kovulması sonucunu doğurur. İş arkadaşlarından sürekli borç istemek de bu kapsamda geçerli fesih nedeni olarak sayılan bir davranıştır. Bu nedenle işten çıkarılan işçinin kıdem tazminatını alması mümkündür. Yani sürekli iş arkadaşlarından borç isteyen bir çalışan işinden olur ancak kıdem tazminatını alabilir. İşçinin kıdem tazminatını alabilmesi için en az 1 yıldır o işyerinde çalışıyor olması gerekir. Aksi taktirde kıdem tazminatı hakkı doğmayacağı için işçiye tazminatı ödenmez.
HEMEN ÖDENMESİ LAZIM
İş arkadaşlarından rahatsızlık verecek boyutta borç istememekle beraber, iş arkadaşlarından aldığı borcu ödemeyen çalışanların da işini kaybetme riski bulunuyor. Bu durumun borç veren iş arkadaşları tarafından işverene bildirilmesi durumunda işveren borç alıp ödemeyen işçiyi işten çıkarabilir. İşverenin bu nedenle işten çıkardığı işçi kıdem tazminatına hak kazanır ancak işini de kaybetmiş olur.
YARGITAY ‘İŞVEREN HAKLI’ DİYOR
İş arkadaşlarından borç isteyip ödemeyen işçiyle ilgili olarak Yargıtay’ın verdiği karar işverene hak verir nitelikte. Borcunu ödemeyen işçiyi, borç veren işçilerin şikâyeti üzerine işten çıkartan işveren Yargıtay tarafından haklı bulunmuş. Bu durumda iş arkadaşlarının şikâyetinin işyerinde çalışma ortamını bozucu bir davranışın işverene bildirilmesi olarak nitelendiren Yargıtay, işçinin haklı nedenle değil, geçerli nedenle işten çıkartılabileceğine hükmetmiş. Yani işçinin tazminatsız değil, kıdem tazminatı ödenerek işten çıkartılabileceğine karar vermiş.
BORÇLU KİŞİLER TERCİH EDİLMEZ
işyerinde borçluluk ilişkisinin risk doğurması nedeniyle işe alım kararlarında borçlu kişilerin tercih edilmemesi haklı bulunabiliyor. Örneğin bankacılık sektöründe borçluluk oranı yüksek kişilerin işe alınmaması ayrımcılık olarak değerlendirilmiyor. Aynı şekilde bankada çalışırken yüklü miktarda borç yapan kişilerin de işten çıkartılması mümkün.
MAAŞINA HACİZ GELEN DE…
Maaşına haciz gelen işçiler de işten çıkartılabilir. Bu durumda da, işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Diğer yandan hem maaşına haciz konan işçiler, hem de iş arkadaşlarından borç alan işçilerin önce uyarılması, durumu düzeltmelerinin istenmesi yerinde olacaktır.
Milliyet