Haftalık Gelişmeler
Yurt İçinde Gündem Enflasyon
3 Aralık tarihinde saat 10:00’da TÜİK tarafından Kasım ayına ilişkin enflasyon verisi açıklanacak. Para politikasını doğrudan etkileyen enflasyon verisi Salı günü açıklanacak. Kasım ayında konsensüs beklenti enflasyonun aylık bazda %2,08, yıllık bazda ise %46,86 artması yönünde. (Bizim beklentimiz ise aylık bazda %2, yılık bazda %46,74) Eylül ve Ekim aylarında aylık bazda enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi sonrasında sıkı para politikasına devam mesajı verilmiş ve o dönemde faiz indirim beklentileri rafa kalkmıştı. Ancak Enflasyon Raporu Toplantısı’nda yıl sonu enflasyon beklentilerinin piyasaya yakın revize edilmesi ve ılımlı mesajlar, faiz indirim beklentilerinin tekrar artmasına neden oldu. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘faizle birlikte enflasyon da düşecek’ açıklamaları yabancı kurumlar dahil konsensüste Aralık ayında faiz indiriminin artma olaslığını yüksek görmeye başladı. Beklentimiz Aralık ayında 250 baz puanlık faiz indirimi olacağı yönünde. Ayrıca TCMB’nin yıllık bazda Ocak ayında %42, Mart ayında ise %36’lık enflasyon beklentileri ile Mart’a kadar da her ay 250 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz.
Piyasalar açısından enflasyon verisine bakacak olursak, daha önce verilen mesajlarla birlikte aylık bazda %1,5 enflasyonun gelme ihtimalinin azalması ile Kasım ve Aralık aylarında ortalama %2’ye yakın enflasyon bekliyoruz. %2’nin üstünde gelebilecek enflasyon verisi kısa vadeli piyasada baskıyı beraberinde getirebilir. Ekonomideki durağanlığın finansallara yansıma beklentisi fiyatlama mekanizmasına tekrar katılabilir. Olası %2’nin altına gelebilecek bir enflasyon verisi ise faiz indirim ihtimallerini daha da güçlendirebileceği gibi endekse katalizör etki yaratabilir..
3. Çeyrek Büyüme Verisi Açıklandı
Türkiye 2024 yılı 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,1 büyüdü. Bir önceki çeyreğe göre ise %0,2 daraldı. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde büyümeye puansal bazda hanehalkı tüketimi 2,2, net ihracat 2,2, kamu harcamaları 0,1 puan pozitif katkı yaparken, yatırımlar 0,2 negatif etki etti. 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre inşaat sektörü %9,2, finans ve sigorta sektörü %6,2, tarım sektörü %4,6, gayrimenkul faaliyetleri %2,5 büyürken, sanayi sektörü %2,2 azaldı. Ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar büyümenin iç talep değil ihracat odaklı strateji ile olması yönünde. Alınan tedbirlere bakıldığında kredi muslukları, sıkı para politikası etkisi ile sınırlı kalmaya devam edecek görünüyor. Sıkı duruşun devam etmesi ile 4. çeyrekte de çeyreklik bazda daralma görülebilir. Para & maliyet politikalarının geç çalışması şu an içi talebi güçlü kılsa da yılın ikinci yarısından sonra talepte ciddi bir yavaşlama beklentimizi koruyoruz. Yapılan yurt dışı anlaşmalar ile birlikte Türkiye’nin ihracatında önemli yeri olan AB’deki faiz indirim döngüsü ve ABD’deki güvercin politikaların başlaması, ihracat odaklı stratejiye ilişkin haber akışlarını daha da fazla görebileceğimizi düşünüyoruz.
Kaynak: İnfo Yatırım