Haftalık Gelişmeler
Yurt İçinde Enflasyon Geriliyor
3 Eylül Salı günü TÜİK tarafından Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlanacak. Beklentimiz Ağustos ayında, gelen doğalgaz zammının etkisi ve gıda fiyatlarındaki artış ile aylık bazda enflasyonun %2,75, yıllık bazda ise %52,39 artacağı yönünde. (Temmuz: %61,78) Temmuz ayı ardından Ağustos ayında da baz etkisi kaynaklı enflasyonun hızlı geri gelmesini bekliyoruz.
TCMB tarafından yapılan yılın üçüncü Enflasyon Raporu Toplantısı’nda verilen mesajlarda, ”yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun belirgin şekilde gerilemesi, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, TL’de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceği” mesajları verilmişti. Bu kapsamda da yıl sonu enflasyon beklentisi %38 olarak sabit kalmıştı. Piyasanın enflasyon beklentisi ise TCMB’den çok az daha yüksek. Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise yıl sonu enflasyon beklentisi %43,31 olarak açıklanmıştı. Bu kapsamda da enflasyon beklentileri ile yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz.
Fitch’in 6 Eylül’de Türkiye Değerlendirmesi Yayımlaması Bekleniyor
Fitch’in 6 Eylül’de Türkiye’ye ilişkin değerlendirme yapması bekleniyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının takvimde olmasına rağmen rapor yayımlamama ihtimalleri de bulunuyor.
Yabancı Kredi Derecelendirme kuruluşları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan yönetimindeki ekonomik adımlara güvenirken, yabancı yatırımcılar da yurt içine yavaş yavaş gelmeye başladı. Uzun yıllar sonra gelen kredi notundaki güncellemeler ekonomi yönetiminin attığı adımların yabancıların radarında olduğunu da bize gösterdi. TCMB, yıl içinde TL mevduatı destekleyecek yeni adımlar açıklarken, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek. Daha öncesinde de KKM’de politika faizi olan faiz sınırı kaldırılmıştı. Atılan bu hamlenin hem KKM’nin yavaş yavaş gündemden düşmesi hem de dolarizasyonun azalıp, ekonomi yönetiminin ”TL’ye geçiş zamanı geldi” açıklamalarına paralel olduğunu düşünmekteyiz.
Enflasyondaki olumlu seyir ve döviz rezervlerindeki artış da kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekiyor. Son olarak Moody’s Türkiye’nin notunu iki kademe artırarak Fitch ve S&P ile aynı nota getirmişti.
Türkiye’nin üç yıl aranın ardından gri listeden çıkışı da pozitif haber akışları arasında yer alırken, rasyonel adımların rakamlara sirayet etmeye devam etmesi durumu ile kredi derecelendirme kuruluşlarının takvim dışı değerlendirme yaparak Türkiye’nin notunu da artırabileceğini düşünüyoruz. Eylül ayında haber akışlarının yoğun olması ve makro verilerin olumlu olarak gelmesi yurt içi piyasalara katalizör etki de yaratabilir.
Fitch’in 6 Eylül’de, S&P’nin 1 Kasım’da değerlendirme yapması beklenirken, Fitch’den bir kademe not artışı beklemekteyiz.
Kaynak: İnfo Yatırım