Haftalık Gelişmeler
Yurt İçinde Enflasyon Verisi Açıklanacak
3 Ekim’de saat 10:00’da TÜİK tarafından Eylül ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Beklentimiz aylık bazda %2, yıllık bazda ise %47,98 artış olacağı yönünde. Konsensüs beklenti ise aylık bazda %2,2, yıllık bazda ise %48,29 artışta yoğunlaşmış durumda.
Eylül ayında özellikle okulların açılması ile birlikte eğitim harcamaları tarafındaki artış beklentisi ve gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü seyirle enflasyonda aylık bazda artış (%2) bekliyoruz. Temmuz ve Ağustos aylarında baz etkisi kaynaklı olarak enflasyon gerilese de ya da dezenflasyon süreci başladı gibi görünse de, para ve maliye politikalarındaki işleyişi Eylül ayından itibaren göreceğimizi düşünüyoruz. Aylık bazda enflasyon tarafındaki soğumanın devam etmesi durumu faiz indirim sinyallerini de artırabilir. Anlık olarak TCMB’nin politika faizi çok bilinmeyenli denkleme dönüşmüş olsa da Kasım 2024’ten itibaren başlamasını beklediğimiz bir faiz indirim döngüsü olacağı kanaatindeyiz. Çünkü her ne kadar genel olarak bakıldığında Merkez Bankası’nın Eylül metni şahin gibi görünse de kararın içindeki nüanslar indirim sinyalleri vermişti. Ağustos ayındaki metinde ”Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaşacaktır” cümlesinin yerini Eylül ayında ”Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” cümlesi aldı.
ABD’de İstihdam Verilerine Odaklanılacak
Fed, geçtiğimiz hafta jumbo faiz indirimi ile politika faizini 50 baz puan indirmişti. Enflasyon risklerinin azaldığı da dile getirildi. Özellikle brent petrol tarafındaki geri çekilmenin etkisi enflasyonun enerji tarafını baskılasa da ABD’de gıda ve enerji hariç enflasyon olan çekirdek enflasyon, beklentilerin üstünde seyretmeye devam ediyor. İstihdam piyasaları hala kontrol altına alınmamış olsa da istihdam piyasalarındaki aşağı yönlü seyrin iç talebe bağlı olarak enflasyonun geri çekilmesini hızlandırabilir. Olası bir istihdam tarafındaki beklenti altı seyir risk işrahını ve ons altın/gümüş yükseltebilir. Kıymetli madenlerde jeopolitik ayrıca gerginliklere de odaklanılmış durumda. İsrail ile Lübnan arasındaki tansiyon artarak devam ederken ve ülkelerin İsrail’e dur çağrısı yapmalarına rağmen jeopolitik gerginliklerin etkisi güvenli limanlara geçişleri de hızlandırıyor.
Kaynak: İnfo Yatırım