Haftalık Gelişmeler
Faiz İndirimi Konuşulmaya Başlandı Mı?
27 Haziran’da TCMB tarafından politika faizi kararı açıklanacak. Beklentimiz ve piyasa beklentisi Haziran ayında faizin %50’de sabit kalacağı yönünde. 2024 yılına girerken hiç şüphesiz piyasalar, TCMB’nin faiz karar metinlerinde verdiği mesaja paralel olarak 2024 yılının başlarında faiz artırımı beklemiyordu. Şubat ayında aylık bazda enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi ile birlikte yabancı kurumların beklentilerine paralel olarak politika faizi, 500 baz puan artışla %50,00’ye yükseldi. Atılan bu adım, yabancı yatırımcılarında dikkatini çekerken ‘rasyonel adımların devamı’ algısı fazlasıyla oluştu.
2024 yılı başlarında başkan değişikliği sürecinde o dönemdeki sözlü yönlendirmelerdeki başarılı süreç ile belirsizlik ortamı kısa sürede atlatıldı. Kısa süreli belirsizlik olması sebebinin beklentileri ise daha önce başkan değişikliklerinde politikaların da değişmesiydi. Bu sürecin iyi yönetilmesi ve Karahan’ın da ‘rasyonel politikalara devam’ mesajları yabancı kurumların da başkan değişikliğine pozitif bakmasına sebebiyet verdi.
KKM’nin hayatımızdan yavaş yavaş çıktığı ve TL’yi özendirme paketleri çerçevesinde TL’ye talebin artarak mevduatların da yükselmesi alternatif getiri arayışlarında mevduat faizini de öne çıkardı. Alternatif getirilerde TL’ye geçiş hızlanırken, dolara olan talep de azaldı. TCMB’nin dolar tarafında alıcılı olması da rezervler tarafını düzeltti. KKM’den çıkışların hızlanmasıyla birlikte TL’ye olan geçişlerin hızlanarak TL değer kazandı. Politika faizi ile birlikte mevduat faizlerinde de yükseliş yaşandı. Likitide bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz.
Piyasada dolara olan talebin düşmesi ile birlikte de döviz rezervlerinin düzelmesi adına TCMB’nin döviz tarafında alıcılı tarafa geçti. Yıl sonuna doğru Türkiye’nin dış borç ödemelerinin yaklaşması TL’de baskıyı hissettirebilir. Ayrıca daha önceki süreçlerde Dolar / TL’nin kısmi de olsa baskılanması ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarının %40 olmasıydı. Bu durumun da %30’a indirilmesi Dolar / TL tarafında kısmi yükselişi beraberinde getirebilir. Döviz rezervlerindeki iyileşme durumu, olası bir kur ataklarında TCMB’nin elini güçlendirebilir.
FATF Genel Kurulu 23 – 28 Haziran’da toplanacak. 27 – 28 Haziran’da Gri Liste’nin açıklanması bekleniyor. Türkiye’nin gri listeden çıkmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumun gerçekleşmesi BİST100 endeksine katalist etki yaratabilir.
Kaynak: İnfo Yatırım